Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Wina

Wina

 

Wina białe, różowe, czerwone lub musujące.

Aktywne filtry
  1. Kraj pochodzenia
  2. Węgry
Zobacz jako Siatka Lista

86 produktów

  1. Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Chateau Dominium
    Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Dominium uosabia tradycyjną stylistykę Tokajów Aszu. Jest to wino o bogatym bukiecie i wielowarstwowej strukturze smaku. Pośród jego aromatów można wyczuć rodzynki, suszoną śliwkę mirabelkę, dżem truskawkowy, kandyzowaną pigwę, ananasa, dojrzałego banana, bardzo dojrzały owo...
    -30% na co 2 szt.
  2. Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Chateau Dereszla
    Tokaji Aszú 6 Puttonyos od Chateau Dereszla to jedno z najbardziej prestiżowych i cenionych węgierskich win słodkich. Trunek ten cechuje wyjątkowa głębia i świeżość bukietu, oraz zrównoważony, słodki smak. Po chwili napowietrzania wina w kieliszku rozpoznawalne są aromaty moreli, brzoskwini, miodu l...
    -30% na co 2 szt.
  3. Ocena użytkowników

    Bűvölet, Péter Vida
    Bűvölet, Péter Vida to wino wyprodukowane z odmiany Cabernet Franc. Trunek powstał w południowej części Węgier, w regionie Szekszárd.Wino podczas degustacji zwraca uwagę głęboką barwą w odcieniach rubinowych, z miedzianymi refleksami. Wskazanie na dojrzałość trunku podczas analizy wzrokowej znajdu...

    Wino

    Bűvölet, Péter Vida 750ml

    39,99 zł
  4. Müller Thurgau “Bodzilla"
    Balatonfüred-Csopak to region o umiarkowanym klimacie kontynentalnym, charakteryzującym się ciepłymi i słonecznymi latami oraz chłodnymi zimami. W regionie tym uprawa winorośli ma wielowiekową tradycję. Klimat i ukształtowanie terenu sprzyjają produkcji win o charakterze lekkim i świeżym, a szczegól...

    Wino

    Müller Thurgau “Bodzilla" 750ml

    30,99 zł
    -30% na co 2 szt.
  5. Vinea, Vinatus
    Vinea Cuvée bierze swoją nazwę od łacińskiego słowa oznaczającego winorośl. To łatwe do picia wino o świeżym, owocowym charakterze, powstało z połączenia odmian Portugieser (Kékoportó) i Syrah.W ustach harmonia niemal doskonała pomiędzy łagodną cierpkością, umiarkowanej mocy kwasowością i przyjemnie...

    Wino

    Vinea, Vinatus 750ml

    32,99 zł
  6. Bikavér, Mészáros Pál | 0,75L | 13,5%
    Szekszárd to jeden z tradycyjnych węgierskich obszarów uprawy winorośli. Wraz z regionem Eger posiada prawo do produkcji wina zwanego Bycza Krew. Bikavér to wino wieloszczepowe, w którego skład wchodzą wybrane z lokalnie uprawianych odmian czerwonych, ...
  7. Cabernet Sauvignon Classic Collection, Mészáros Pál | 0,75L | 13,5%
    Wino o ciemnej, rubinowej barwie z ceglastymi refleksami. Ten ciężki, wytrawny trunek wyprodukowany został z odmiany Cabernet Sauvignon uprawianej w regionie Szekszárd. Po nalaniu wina do kieliszka wymaga ono chociaż krótkiego napowietrzania. Rozwijający się tutaj bukiet przypomina kompozycję aromat...
  8. Ocena użytkowników

    Ermitage, Bock | 0,75L | 14%

    Ocena

    Jeśli macie dość banalnych win i za cenę do 60 złotych chcecie kupić zupełnie coś innego to Ermitage od BOCKa będzie dla Was odkryciem. Może wielu z Was będzie miało problem z tym najpopularniejszym winem od znakomitego węgierskiego producenta problem. To wino bardzo złożone, bardziej korzenne niż owocowe. Ziemiste i bardzo złożone. Pestki wiśni, dla mnie też orzech i charakter, nadają temu winu bardzo charakterystyczny klimat. Za taką cenę, uzyskać w winie tyle nieoczywistości, subtelności zarazem nie epatując oczywistą owocowością to naprawdę wyczyn. Wino ze zbalansowaną kwasowością, średnią ilością tanin będzie pasowało do wielu potraw jak i pite samodzielnie. Za stosunek jakości do ceny - 5 gwiazdek! Jacek

    Wino

    Ermitage, Bock | 0,75L | 14% 750ml

    59,99 zł
    -30% na co 2 szt.
  9. Tokaj Furmint „Vicarius”, Patricius Borház | 0,75L | 12%
    Furmint to odmiana winorośli dająca winom soczystą i świeżą kwasowość, co w opisywanym tutaj winie stanowi główną cechę smakową. Tokaj Vicarius jest winem wytrawnym w dosłownym tego słowa znaczeniu. W bukiecie spotykamy si&...
  10. Kúria Rosé, Etyeki Kúria | 0,75L | 13%
    Wino o jasnej, różowej barwie. Urzeka kompozycją aromatów rozpoznawalnych w kieliszku. Odkryć tutaj można zapachy poziomki, czerwonego jabłka i malin. Smak wina jest wytrawny, soczysty i przyjemnie orzeźwiający. Nieskomplikowana przyjemność na wiele okazji, dla osób ceniących smaki trunków wytrawnyc...
  11. Ocena użytkowników

    Tokaji Hárslevelű, Tokajicum | 0,75L n| 11,5%
    Doskonałej jakości Tokaj z lokalnie uprawianej odmiany Hárslevelű. Surowiec do produkcji wina pochodzi winnic na stoku Betsek, położonych na południe od wioski Mad. Wino przechodzi tradycyjną fermentację oraz dojrzewanie w dębowych beczkach. W jeg...
  12. Ocena użytkowników

    Sauvignon Blanc, Mór, Paulus
    Wino z odmiany Sauvignon Blanc z regionu Mór. W bukiecie trunku rozpoznać można aromaty przypominające owoce dojrzałego agrestu, ananasa, banana, marakui. Do nosa dociera również akcent zielonej papryki - choć w ogólnym ujęciu dominuje tu raczej bogactwo owoców tropikalnych. W ustach przyjemna, orze...

    Wino

    Sauvignon Blanc, Mór, Paulus 750ml

    34,99 zł
    -30% na co 2 szt.
Strona
na stronę

 

Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Trunek ten był nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Wystarczy wspomnieć tu grecki kult Dionizosa, rzymskiego Bachusa czy ilość wzmianek o winie w Biblii i symbolikę wina w liturgii katolickiej. Mówiąc w najprostszych słowach wino to napój alkoholowy uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, rzadziej soku innych owoców. Mnogość rodzajów i gatunków win może przyprawić o zawrót głowy nawet ekspertów w tej dziedzinie. Produkcją wina zajmuje się nawet specjalna nauka – enologia. 

 

Historia wina

Historia wina sięga do czasów kilka tysięcy lat p.n.e. Przedstawienie prasy winiarskiej znaleziono na egipskich hieroglifach, datowanych na mniej więcej 3000 lat p.n.e. Źródła historyczne wskazują, że wino było również znane w starożytnych cywilizacjach Babilonu czy Chin. Z terenów starożytnej Grecji i Rzymu uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na niemal całą Europę. Upadek Cesarstwa Rzymskiego był dużym ciosem dla przemysłu winiarskiego. Popyt na wino wyraźnie spadł, a jego produkcja powiązana została głównie z klasztorami. Dużą rolę w tym procesie odegrały zakony Benedyktynów i Cystersów. Impulsem do wzrostu produkcji było rozprzestrzenianie się chrześcijaństwa na północ i wschód Europy. Spowodowało to zwiększenie zapotrzebowania na wino mszalne. Pod koniec średniowiecza picie wina było ponownie zwyczajem modnym wśród wyższych sfer. W wielu krajach starego kontynentu rozkwitała nie tylko produkcja, ale również handel winem. 

 

Epoka wielkich odkryć geograficznych i zamorskich wypraw spowodowała narodzenie się przemysłu winiarskiego w Nowym Świecie. Kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju winiarstwa między innymi w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile czy Afryce Południowej. Na przestrzeni wieków doskonalono nie tylko uprawę samych winorośli, ale również proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina stabilne o potencjale starzenia wynoszącym dziesięciolecia. W tym samym stuleciu pojawiły się również cylindryczne butelki zamykane mocnym korkiem. Zmieniło to nie tylko sposób przechowywania i dystrybucji wina, ale również umożliwiło powstawanie na szerszą skalę win musujących. 

 

Sztuka winiarska rozwijała się w Europie szczególnie intensywnie od XVI do XIX wieku. Ważną datą w historii wina i winiarstwa była plaga Filoksery w drugiej połowie XIX wieku. Ten niewielki szkodnik dokonał ogromnego spustoszenia w europejskich winnicach, na wiele lat hamując produkcję wina. Dziś wśród czołowych producentów wina, w tak zwanym Starym Świecie, znajdują się Włochy, Francja i Hiszpania. Liderzy winiarstwa w Nowym Świecie to Stany Zjednoczone, Argentyna, Chile oraz Australia.

 

Ile procent alkoholu ma wino?

Zawartość alkoholu w winie uzależniona jest od procesu winifikacji, czyli powstawania wina oraz  od jakości winogron użytych do jego produkcji. To ile procent ma wino zależy więc od jego gatunku i rodzaju. Lekkie wina zawierają zwykle do  12% alkoholu. Za wina średnio mocne uznawane są te zawierające od 12 do 14% alkoholu. Wina mające od 14 do 16% alkoholu są winami mocnymi. Jednak do najmocniejszych trunków należą tak zwane wina wzmacniane. Zawartość alkoholu w tego rodzaju winach może przekraczać nawet 20%, a ich produkcja polega (jak nazwa wskazuje) na dodatku alkoholu, którym najczęściej są destylaty winne.

Zobacz nasze produkty:
Przeczytaj także: