Czym się różni whisky od brandy?
Whisky a brandy — jaka jest główna różnica między tymi dwoma trunkami? Mianem whisky określa się produkt destylowany ze zbóż. Do tego celu wykorzystuje się różne ich gatunki takie, jak jęczmień, żyto, pszenica czy kukurydza. Brandy jest z kolei alkoholem destylowanym z wina gronowego lub owocowego. Z jabłek na przykład, uzyskać można odmianę brandy o nazwie Calvados.
Jak podawać whisky?
Aby móc w pełni docenić aromat i walory smakowe whisky, pamiętać należy o odpowiednim jej podaniu. Czy whisky można trzymać w lodówce? Przyjmuje się, że najbardziej optymalna temperatura serwowania tego trunku to około 16 stopni. Jakie kieliszki do whisky sprawdzą się najlepiej? Do tego celu warto wykorzystać szklaneczkę o prostych ściankach i grubym denku zwaną “old faschioned”. Koneserzy tego trunku zaopatrzyć mogą się natomiast w specjalny kieliszek, który wyglądem zbliżony jest nieco do tego, w którym serwuje się wino. Posiada on wyprofilowaną, pękatą, zwężającą się ku górze czaszę, szklaną nóżkę oraz pokrywkę.
Jakie kieliszki do brandy?
Jak pić brandy? Alkohol ten najlepiej serwować w niskim, okrągłym kieliszku o tulipanowym kształcie, który osadzony jest na grubej nóżce. Jeżeli chodzi o optymalną temperaturę podawania, brandy serwować można zarówno lekko schłodzone, jak i w temperaturze pokojowej, wypełniając kieliszek do około 1/4 wysokości.
Winnica Lidla poleca:
Z czym pić whisky?
Whisky to trunek, który serwować można na kilka różnych sposobów. Dobrze smakować będzie on między innymi z dodatkiem wody. To idealne rozwiązanie dla wszystkich osób ceniących sobie delikatność smaków i aromatów. Zwolennicy nieco bardziej wyrazistych alkoholi, trunek ten pić mogą natomiast z dodatkiem kilku kostek lodu (sposób ten określany jest mianem „on the rocks”). Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby whisky zaserwować z dodatkiem coli, wody sodowej lub orzeźwiającego soku — grejpfrutowego, pomarańczowego lub z limonki.
Jak pić brandy?
Brandy serwować można między innymi z dodatkiem mocnej kawy takiej, jak espresso, gorzkiej czekolady lub lodów. Na bazie brandy przygotowuje się rozmaite trunki. Znakomicie smakować będzie ono zarówno z colą, jak i likierem miętowym czy pomarańczowym. Znawcy tematu uważają, że dobra brandy najlepiej smakuje podana w temperaturze pokojowej, pita bez żadnych dodatków.
Whisky i brandy z WinnicaLidla
Winnica Lidla oferuje możliwość zarezerwowania wysokiej jakości whisky oraz brandy, a następnie ich odbioru w wybranym sklepie. Godną polecenia whisky z naszego asortymentu jest między innymi whisky Ben Bracken. To trunek, który pachnie dymem, wędzoną solą morską, pieczonymi bananami oraz mocno paloną kawą. Przyjemnie rozgrzewa on podniebienie, pozostawiając długi, wyraźny posmak.
Jeżeli chodzi natomiast o brandy, jednym z naszych faworytów jest hiszpańskie brandy Torres 10, które to produkowane jest wyłącznie z destylatów gronowych. Trunek ten poddawany jest minimum 10 — letniemu procesowi leżakowania w dębowych beczkach. Brandy Torres 10 smakuje bakaliami, wanilią oraz cynamonem. W Winnicy Lidla dokonać można również rezerwacji na artykuły szklane — szklanki, kieliszki oraz karafki, które znakomicie sprawdzą się do serwowania whisky oraz brandy.
Jeżeli jesteście miłośnikami whisky, z pewnością zainteresuje Was wpis (Wild Turkey — z czym pić?).
Zarówno brandy, jak i whisky to wysokoprocentowe alkohole, które gdy zostaną odpowiednio zaserwowane, skutecznie rozpieszczą każde podniebienie.