Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jak zrobić grzane piwo?


Grzane piwo na przeziębienie i grypę

Grzane piwo jest tradycyjnym remedium na przeziębienie i związane z nim nieprzyjemne objawy, jak katar, kaszel, bóle mięśni, stawów itd. Samo piwo, spożywane z umiarem i w niewielkich ilościach, posiada szereg właściwości korzystnie wpływających na funkcjonowanie naszego organizmy. Piwo jest napojem bogatym w minerały, między innymi w krzemionkę, która poprawia kondycję układu kostnego. Piwo posiada również sporo witamin, na czele z witaminami z grupy B. Powszechnie znane są również moczopędne właściwości piwa i wynikający z nich korzystny wpływ tego trunku na nerki. Grzane piwo z dodatkiem miodu, owoców cytrusowych czy przypraw korzennych rzeczywiście może przynieść pewną ulgę w przeziębieniu czy infekcjach dróg oddechowych. Wypicie grzanego piwa przy grypie może złagodzić ból mięśni i stawów oraz pomóc w zasypianiu. Zawarty w grzanym piwie alkohol wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i poprawę krążenia. To z kolei wspomaga nasz organizm w walce z infekcją. Musimy jednak pamiętać, że grzane piwo jest napojem alkoholowym i może być spożywane jedynie przez osoby pełnoletnie, u których nie ma żadnych przeciwwskazań.

Z jakiego piwa zrobić grzaniec piwny?

To, jakie piwo użyjemy do przyrządzenia grzańca piwnego, zależy w dużej mierze od naszych upodobań. Grzane piwo możemy zrobić z prawie każdego piwa. Sprawdzą się w tej roli zarówno piwa jasne, jak i ciemne. Jeśli do naszego piwnego grzańca chcemy dodać korzennych przypraw, warto wybrać piwo o stosunkowo neutralnym smaku. Idealne będzie na przykład piwo jasne niepasteryzowane. Nie zawiera ona konserwantów i ma delikatny smak. Dzięki temu możemy łatwo doprawić je według własnego uznania.

Przepisy na grzane piwo

Nie ma jednej poprawnej odpowiedzi na pytanie jak zrobić grzane piwo. Przepisów na piwnego grzańca jest mnóstwo, a to który z nich jest najlepszy zależy przede wszystkim od naszego gustu. Poniżej prezentujemy najpopularniejsze przepisy na grzane piwo:

  • Grzane piwo z miodem – do jego zrobienia będziemy potrzebowali pół litra piwa, dwie łyżki miodu i plaster cytryny. Opcjonalnie do grzanego piwa z miodem możemy dodać również sok malinowy i łyżeczkę goździków. Piwo z plasterkiem cytryny podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego miód i opcjonalnie sok malinowy i goździki. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się miodu.
  • Grzane piwo z pomarańczą i goździkami – składniki potrzebne do zrobienia tego aromatycznego grzańca to: pół litra piwa, 1 żółtko, 1 pomarańcza, 2–3 łyżki miodu, 1 łyżeczka goździków oraz po ¼ łyżeczki cynamonu i imbiru. Żółtko ucieramy z przyprawami i miodem, a następnie mieszamy z piwem. Całość podgrzewamy w garnku, z połową pomarańczy pociętą w plasterki. Delikatnie mieszamy, aby nie wygazować piwa. Doprowadzamy piwo do wrzenia i ściągamy z ognia. Drugą połowę pomarańczy kroimy w kostkę, wrzucamy do szklanki i zalewamy grzańcem.
  • Grzane piwo z imbirem – ze względu na rozgrzewające właściwości imbiru ten przepis na grzańca może wyjątkowo dobrze sprawdzić się przy przeziębieniu. Do zrobienia grzanego piwa według tego przepisu, będziemy potrzebowali pół litra piwa, kawałek świeżego imbiru (ew. łyżeczkę suszonego, mielonego imbiru), 2 łyżki brązowego cukru i szczyptę gałki muszkatołowej. Piwo przelewamy do garnka, a następnie dodajemy do niego cukier oraz obrany i pokrojony w małe kawałki imbir. Całość podgrzewamy aż do wrzenia delikatnie mieszając, aby nie doprowadzić do wygazowania piwa. Przelewamy do szklanki i posypujemy odrobiną gałki muszkatołowej do smaku.

Jak zrobić grzane piwo bezalkoholowe?

Zastanawiacie się jak przyrządzić grzane piwo bezalkoholowe? Czy na szklankę takiego piwnego grzańca mogą pozwolić sobie kierowcy, czy kobiety w ciąży? Wszystko zależy od tego, jakiego dokładnie piwa użyjemy do przyrządzenia napoju. Zgodnie z polskim prawem piwo bezalkoholowe to takie, które zawiera mniej niż 0,5% alkoholu. W rzeczywistości piwo bezalkoholowe, mimo nazwy, może więc zawierać niewielką ilość alkoholu. Grzane piwo z takich gatunków, mimo niewielkiej zawartości alkoholu, nie powinno być spożywane przez kobiety w ciąży, kierowców czy osoby zażywające leki, których nie wolno łączyć z alkoholem. Na rynku są natomiast dostępne piwa całkowicie pozbawione alkoholu i to z nich właśnie można przyrządzić pyszne grzane piwo bezpieczne dla każdego.

Na koniec chcielibyśmy jeszcze raz podkreślić, że grzane piwo zachowuje swoje dobroczynne właściwości jedynie, jeśli spożywane jest w niewielkich ilościach. Umiar w piciu grzanego piwa jest więc tak samo ważny, jak w przypadku każdego innego alkoholu.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o piwie zapraszamy do lektury: