Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera
i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Wina

Wina

 

Wina białe, różowe, czerwone lub musujące.

Aktywne filtry
  1. Styl wina
  2. klasyczne, zrównoważone
Zobacz jako Siatka Lista

285 produktów

  1. Ocena:
    4.2 (5 opinii)
    Grüner Veltliner “Neubern”, Pfaffl

    Ocena

    Bardzo dobrze zbudowany, aromatyczny (jabłko, skórka jabłka) G-V. Odnajdziemy tu doskonałą strukturę, orzeźwienie, siłę aromatów i typowy dla regionu połączenie aromatów jabłka, szarlotki i pieprzu. Doskonały przykład win z regionu, lekka nutka słodyczy w finiszu powoduje, że dobrze pasuje do szparagów. Paweł

    Wino

    Grüner Veltliner “Neubern”, Pfaffl 750ml

    49,99 zł 39,99 zł
    *Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką.
  2. Chardonnay, Monterey, District 7
    Region Monterey zajmuje obszar wzdłuż wybrzeża Pacyfiku w Kalifornii, ciesząc się chłodnym klimatem morskim, który pozwala na produkcję win o bogatych smakach i aromatach oraz dobrej kwasowości. Ze względu na korzystne warunki klimatyczne i glebowe Chardonnay jest jedną z najważniejszych odmian wino...

    Wino

    Chardonnay, Monterey, District 7 750ml

    76,99 zł 61,59 zł
    *Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką.
  3. 2016
    Château Roche-Lalande to druga z czterech posiadłości rodziny Rodrigues-Lalande. José i Brigitte Rodrigues-Lalande nabyli ją w roku 2004. Prestiżowe położenie winnicy i sąsiedztwo sławnych posiadłości winiarskich motywuje właścicieli do osiągania najwyższej możliwej jakości z uprawianych winorośli. ...
  4. Tempranillo, Solar Viejo
    Czerwone, wytrawne wino produkowane w regionie Rioja - jednym z najbardziej prestiżowych obszarów winiarskich Hiszpanii. Marka Solar Viejo powstała w 1937 roku w Laguardii, urokliwym miasteczku położonym w Rioja Alavesa. Winiarnia korzysta z doświadczenia lokalnych winiarzy, łącząc nowoczesną techno...

    Wino

    Tempranillo, Solar Viejo 750ml

    59,99 zł
  5. Fire and Blood - House of Dragons, Wolf Blass
    Wino wyprodukowane z odmian Cabernet Sauvignon i Shiraz, pochodzących z Południowej Australii. Podczas degustacji trunek zwraca uwagę wyraźną, purpurową barwą. W nosie rozpoznać można aromaty typowe dla właściwości odmian stanowiących skład wina. Bukiet przypomina tutaj kompozycję czarnej porzeczki,...
  6. "Bordo", Dolina Samy Winnica Jankowice
    Leżakowane w dębowych beczkach z Bordeaux. Pachnące wyraźnymi nutami owoców leśnych oraz wiśni, nutą dymną i świeżymi ziołami. Na podniebieniu gładkie, dostojne, charakterne z nutą wanilii i leżakowania w beczce.
  7. 2020
    Château Grand Corbin to wino produkowane w apelacji Saint-Émilion Grand Cru. Winnica o powierzchni 28,5 hektara, zlokalizowana na północnym wschodzie apelacji, jest własnością firmy SMABTP, a zarządza nią Laure Canu. W skład nasadzeń wchodzi 80% Merlot, 16% Cabernet Franc i 4% Cabernet Sauvignon. W ...

    Wino

    Château Grand Corbin 750ml

    149,99 zł
    -40% na co 2 szt.
  8. Wino miesiąca
  9. Amarone della Valpolicella, Montresor
    Wino z regionu Veneto, będącego ojczyzną najsłynniejszych włoskich win czerwonych. Amarone to rodzaj wina uzyskiwany dzięki tradycyjnej metodzie appassimento, czyli podsuszaniu winogron przed fermentacją. Dzięki temu trunek zyskuje intensywną koncentrację aromatów, wysoką zawartość alkoholu i charak...
  10. Valpolicella Ripasso Superiore, Crosara, Montresor
    Valpolicella Ripasso pochodzi z apelacji Valpolicella w regionie Veneto. Jego skład opiera się na lokalnych odmianach Corvina, Rondinella i Molinara. Styl Ripasso określany bywa mianem „małego Amarone”, gdyż młode wino Valpolicella poddawane jest wtórnej fermentacji na wytłokach po Amarone. Dzięki t...
  11. Chardonnay, Marques de Casa Concha
    Chardonnay Marques de Casa Concha to wino z chilijskiej Doliny Limarí. Klimat regionu moderowany jest wpływem chłodnych prądów oceanicznych, co w połączeniu z wysokim nasłonecznieniem pozwala na produkcję win o bogatych aromatach i świeżej, wyraźnej kwasowości. Styl tego wina opiera się na dojrzewan...

    Wino

    Chardonnay, Marques de Casa Concha 750ml

    69,99 zł
  12. Chardonnay on Lees, Gran Viña Sol, Torres
    Chardonnay dojrzewające nad osadem drożdżowym, wytwarzane w Katalonii przez znany na całym świecie koncern winiarski rodziny Torres. Dzięki specyficznej metodzie produkcji trunek łączy świeżość owocowego bukietu z eleganckimi nutami spożywczymi. Wysoka klasa i znakomity potencjał kulinarny.   ...
  13. Cava Semi-Sec, Cuvée Clasico Organic, Codorniu
    Półwytrawne wino musujące z hiszpańskiej Katalonii, produkowane przez firmę Codorníu - pioniera produkcji Cavy. Powstaje metodą klasyczną, czyli z drugą fermentacją w butelce. Podczas tego procesu w winie powstaje szereg atrakcyjnych aromatów, głównie w trakcie dojrzewania nad osadem drożdżowym oraz...
  14. Anna de Codorniu Cava Brut
    Jedno z flagowych win musujących słynnej katalońskiej marki Codorníu - pioniera produkcji Cavy w Hiszpanii. Wino powstaje metodą tradycyjną, z drugą fermentacją w butelce. Złożony proces produkcji gwarantuje elegancką, kremową strukturę smakową i drobne bąbelki. Anna de Codorníu Brut jest winem wytr...

    Wino

    Anna de Codorniu Cava Brut 750ml

    59,99 zł
  15. Cava Brut, Cuvée Clasico Organic, Codorniu
    Codorníu to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych producentów win musujących w Hiszpanii. Wina Cava produkowane są metodą klasyczną (taką samą jak w Szampanii), pozwalającą uzyskać eleganckie, drobne bąbelki i głębię aromatów dzięki długiemu dojrzewaniu na osadzie drożdżowym. Wersja Organi...
  16. Fabulous Red, Casillero del Diablo
    Fabulous Red to wieloszczepowe czerwone wino od chilijskiego producenta Concha y Toro. Marka znana jest na całym świecie dzięki serii Casillero del Diablo. Trunek zachęca do degustacji półsłodkim smakiem i łatwymi do rozpoznania aromatami ciemnych owoców.   Degustacja wina Fabulous Red Karna...

    Wino

    Fabulous Red, Casillero del Diablo 750ml

    38,99 zł
  17. Saperavi, Bedoba
    Odmiana Saperavi to najważniejsza czerwona winorośl w Gruzji, ceniona za głębię koloru, intensywność smaku i doskonały potencjał dojrzewania. Wino Bedoba powstaje w regionie Kachetia, gdzie warunki uprawy wybitnie sprzyjają tworzeniu win o mocnym charakterze. Produkcja wina Bedoba łączy nowoczesne m...

    Wino

    Saperavi, Bedoba 750ml

    54,99 zł
  18. Carménère, Marques de Casa Concha
    Carménère Marques de Casa Concha pochodzi z apelacji Peumo w Dolinie Cachapoal w Chile. Region ten uznawany jest za jedno z najlepszych miejsc na świecie do uprawy tej wymagającej odmiany. Ciepły, suchy klimat Peumo sprzyja produkcji win o pełnej strukturze, bogatych aromatach i długim potencjale do...
  19. Rioja Reserva, Altos Ibéricos, Torres
    Klasyczne czerwone wino z regionu Rioja DOCa, produkowane przez znaną hiszpańską firmę Familia Torres. Powstaje w 100% z odmiany Tempranillo osiągającej w tej części Hiszpanii wyjątkową głębię aromatyczną. Wino wyprodukowano zgodnie z wymogami klasy Reserva - dojrzewało co najmniej 12 miesięcy w dęb...
  20. Rioja Reserva, Edición Centenario, Viña Pomal
    Klasyczne czerwone wino typu reserva z regionu Rioja DOCa. Produkowane jest przez winiarnię Bodegas Bilbaínas - jednego z najstarszych producentów w Rioja Alta. Marka Viña Pomal istnieje od początku XX wieku i od ponad stu lat reprezentuje tradycyjny styl win riojańskich. Oznaczenie Edición Centenar...
  21. Petite Syrah, Legendary Badge, Buena Vista
    Petite Syrah Legendary Badge powstaje w winnicy Buena Vista, jednej z najstarszych i najbardziej cenionych w Kalifornii. Odmiana Petite Syrah daje wina o głębokiej barwie, skoncentrowanym aromacie i dużym potencjale dojrzewania. Ciepły klimat regionu oraz dojrzewanie w dębowych beczkach nadają smako...
  22. Primitivo di Manduria, Tavros
    Manduria to obszar uznawany za kolebkę odmiany Primitivo. Winogrona zbierane są tam w pełni dojrzałości, a lokalne wina wyróżniają się intensywnością i mocnym charakterem. Do produkcji wina Tavros wykorzystano selekcjonowane winogrona, a ich fermentacja przebiegała w kontrolowanej temperaturze, dzię...

    Wino

    Primitivo di Manduria, Tavros 750ml

    89,99 zł
  23. Zinfandel Double American Oak, Chunky
    Czerwone wino o pełnym i złożonym smaku, pochodzące ze słonecznej Apulii. Charakteryzuje się nutami wanilii, kokosa i przypraw korzennych, które łączą się z owocowymi aromatami odmiany Zinfandel. Degustując wino warto zwrócić uwagę na pełnię smaku, zrównoważoną strukturę i wyrazistość aromatów. Trun...
  24. Barbera d’Alba, Fabio Oberto
    Barbera d’Alba Fabio Oberto pochodzi z regionu Piemont, jednego z najsłynniejszych włoskich obszarów winiarskich. Wina z apelacji Barbera d’Alba cenione są za soczystość, świeżość oraz intensywność aromatów owocowych. Odmiana Barbera, uprawiana na pagórkowatych terenach wokół miejscowości Alba, daje...

    Wino

    Barbera d’Alba, Fabio Oberto 750ml

    69,99 zł
  25. Chardonnay Oak, Austo
    Białe wino powstałe z odmiany Chardonnay, dojrzewało w dębowych beczkach. Trunek cechuje się złożonym smakiem i bogatym aromatem z typowymi akcentami dębowymi.   Degustacja wina Chardonnay Oak, Austo W bukiecie wina wyczuwalne są nuty ananasa, mango, pieczonego jabłka i wanilii. W ustach str...

    Wino

    Chardonnay Oak, Austo 750ml

    48,99 zł
  26. Rioja Crianza, Solar Viejo
    Czerwone, wytrawne wino dojrzewające zgodnie z zasadami apelacji Rioja - minimum 12 miesięcy w beczce i kolejne miesiące w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Wino powstało w winiarni Solar Viejo, która od 1937 roku działa w Laguardii, w sercu Rioja Alavesa, jednym z trzech subregionów apelacji DO...

    Wino

    Rioja Crianza, Solar Viejo 750ml

    59,99 zł
  27. Priorat Blanc, Morlanda
    Priorat Blanc Morlanda to wytrawne, dojrzałe wino białe, pochodzące z hiszpańskiego regionu Priorat. Tamtejsze winnice słyną z ubogich w materię organiczną, łupkowych gleb zwanych „llicorella”. Podłoże oraz klimat regionu, z gorącymi dniami i chłodnymi nocami, sprzyja produkcji trunków o wysokiej ko...

    Wino

    Priorat Blanc, Morlanda 750ml

    79,99 zł
na stronę

Znany już od czasów starożytnych – a może i jeszcze dłużej? – trunek, którego walorów wychwalać nie musimy. Przez całe tysiąclecia robili to za nas poeci! Wino może być intensywnie czerwone, zabawowo różowe lub niezobowiązująco białe. Wytrawne lub słodkie, do mięsa, do ryby i do czekolady, spokojne i z bąbelkami. Barwną (dosłownie!) i fascynującą różnorodność świata wina poznasz wraz z Winnicą Lidla!

Historia wina: od starożytności do dziś

Gdzie i kiedy rozpoczyna się historia wina? Trudno z całą pewnością odpowiedzieć na to pytanie. Mamy jednak prawo przypuszczać, że wtedy, gdy człowiek, prawdopodobnie przez przypadek, odkrył naturalne procesy fermentacyjne owoców. Kiedy natomiast zaczęto świadomie produkować wino z winogron? Z tego, co udało nam się ustalić, nawet 8000 lat temu na terenie dzisiejszej Armenii. Później zaczęto produkować je w Egipcie i Mezopotamii, następnie także w Europie śródziemnomorskiej, zwłaszcza w Grecji i Rzymie.

W średniowieczu czerwone wina, jako bardzo ważny element liturgii chrześcijańskiej, „rozlały się" po Europie. W tym czasie do miana winnego potentata zaczęła urastać Francja. W wiekach średnich nad winnicami pieczę sprawowali mnisi, zwłaszcza benedyktyni i cystersi. Wraz z wielkimi odkryciami geograficznymi wino trafiło do Nowego Świata.

W drugiej połowie XIX wieku filoksera (winiec), szkodnik przywieziony z Ameryki do Europy, doprowadził do olbrzymich strat w winnicach Starego Kontynentu. Wielki trud mistrzów winiarstwa skutkował odbudową winnic w pierwszej połowie wieku XX. To dzięki niemu różnorodnością winnych trunków możemy cieszyć się obecnie! 

Rodzaje wina: od czerwonego po białe i różowe

Główny podział win dotyczy koloru trunków. Wyróżniamy zatem wino czerwone, wino białe i wino różowe. Na kolor wina wpływa barwa wykorzystanych do produkcji winogron. Wina czerwone produkowane są z odmian ciemnych, takich jak m.in. Cabernet Sauvignon, Syrah, Malbec, Merlot, Pinot Noir czy Cabernet Franc i odmiany jasne, do których należą m.in. Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat, Pinot Grigio czy Viognier. Z odmian ciemnych powstają też wina różowe. Wina często bywają nazywane na podstawie szczepów, z których zostały wyprodukowane.

Smak wina a zawartość cukru

Co więcej, wina dzielimy ze względu na zawartość cukru resztkowego. Wino wytrawne ma nie więcej niż 4 g cukru w przeliczeniu na litr, półwytrawne wino nie więcej niż 12 g, wino półsłodkie do 45 g, słodkie powyżej 45. Jeszcze słodsze mogą okazać się niektóre wina wzmacniane (jak wino Porto czy Sherry)

Ze względu na zawartość dwutlenku węgla wyróżniamy wina spokojne oraz wina musujące, świetne jako aperitif. Do tej ciekawej grupy należą Szampan, Prosecco czy Cava. Wino musujące to prawie zawsze wino białe. Przy odrobinie szczęścia możesz jednak natknąć się też na różowy Szampan lub Prosecco, a nawet na włoskie czerwone wina z bąbelkami. 

Dodatkowy podział win

Informacją, która zajmuje koneserów, jest miejsce produkcji, czyli pochodzenie danego specjału. Znawców interesuje jednak nie tylko to, z jakiego kraju pochodzi dane wino czerwone wytrawne lub białe półsłodkie, ale też to, z jakiego regionu.

Mało tego - najlepsze wina pochodzą z winogron z najlepszych parceli oraz z najbardziej renomowanych domów wina! Co warto podkreślić - często wino bierze też nazwę od regionu produkcji, przykładem niech będzie Szampan, Porto lub Bordeaux

Proces produkcji wina: z winogron do butelki

Jak wygląda wytwarzanie interesującego nas trunku? Przede wszystkim należy zaznaczyć, że prawdziwe, pełnoprawne wino to wino z winogron, nie z jabłek czy gruszek. Jakie są zatem etapy produkcji wina?

Zbiory owoców

Wszystko zaczyna się od zbiorów, czyli winobrania. Szczególnie cenione przez znawców zbiory ręczne przeprowadza się wtedy, gdy owoce na krzewach osiągną wymaganą dojrzałość. Na naszej półkuli winobranie trwa od sierpnia do października, na półkuli południowej od lutego do kwietnia.

Tłoczenie wina

Co dalej? Teraz dary winorośli poddawane są tłoczeniu, dzięki któremu sok z winogron, moszcz, oddzielany jest od skórki i pestek. W przypadku wina czerwonego i wina różowego kluczowy jest dostęp moszczu do skórek, którym trunek zawdzięcza swoją barwę. Kluczowe znaczenie ma wtedy - czyli podczas maceracji - zachowanie odpowiednio wysokiej temperatury otoczenia.

Maceracja wina

Podczas tego procesu wino nabiera nie tylko koloru, ale też smaku i zapachu. Podczas maceracji rozpoczyna się proces fermentacji, który przebiega z wykorzystaniem naturalnych lub dodanych drożdży. Zawarty w winie cukier zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla. Fermentacja trwa od kilku dni do kilku tygodni. Jeśli natomiast chodzi o białe wino, moszcz fermentuje bez kontaktu ze skórkami i pestkami winogron.

Klarowanie i filtracja wina

Niezależnie od barwy, kolejnymi etapami produkcji wina jest klarowanie i filtracja. Teraz wino oddzielane jest od resztek winogron, drożdży czy zanieczyszczeń. Jeśli powstać ma młode wino - powinno być zabutelkowane niezwłocznie po zakończeniu fermentacji.

Dojrzewanie wina

Niektóre typy wina to jednak trunki przed przelaniem do butelki dojrzewające w metalowych kadziach, beczkach lub butelkach (mowa o wtórnej fermentacji butelkowej, z której czerpią Szampany). W odpowiednich warunkach wino może dojrzewać od kilku miesięcy do nawet kilku lat.

Kupażowanie i wzmacnianie wina

Warto podkreślić, że znaczna część win dostępnych na rynku to mieszanki win produkowanych z różnych szczepów. Mieszanie ich znane jest jako kupażowanie. Warto podkreślić ponadto, że wina wzmacniane wzbogacane zostają określoną ilością wysokoprocentowego alkoholu. A jeśli interesuje Cię raczej niska zawartość alkoholu - zerknij na trunki dealkoholizowane.

Główne regiony winiarskie świata

Jeśli chodzi o regiony winiarskie świata, lwia część wina powstaje na półkuli północnej, czyli w tzw. północnej hemisferze. Najwięksi światowi producenci wina to Francja, Włochy i Hiszpania, USA, Chile, Argentyna, Australia, Nowa Zelandia, Chiny i Niemcy. Jeśli chodzi o producentów w UE, należy to wymienić ponadto Portugalię, Austrię, Chorwację, Grecję, Węgry i Rumunię.

Oczywiście największe potęgi świata win dzielą się na liczne regiony winiarskie, które różnią się pod względem dominujących w nich odmian winogron oraz tradycji winiarskich. Słyną ze swoich oryginalnych smaków i aromatów.

Regiony winiarskie Chin

Zacznijmy od największego producenta wina z Azji – Chin. W kraju tym wina powstają m.in. w takich regionach produkcji jak Ningxia, Shandong, Xinjiang, Hebei, Shanxi, Yunnan czy Gansu.

Regiony winiarskie Francji

Jeśli chodzi o regiony winiarskie Francji, koniecznie trzeba wymienić m.in. Szampanię (stamtąd pochodzi rocznikowy Szampan), Bordeaux (najbardziej prestiżowy region kraju, z którego pochodzi wytrawne wino czerwone), Burgundia (znane ze świetnych jednoszczepowych czerwonych i dobrych białych) oraz Dolina Loary. Inne regiony winiarskie Francji, które wypada znać, to Alzacja (aromatyczne wina białe), Dolina Rodanu, Prowansja (znana z beztroskich różowych), Langwedocja-Roussillon oraz Sabaudia i Jura.

Regiony winiarskie Włoch

A może interesują Cię regiony winiarskie Włoch? Najważniejsze z nich to Toskania, Piemont, Wenecja Euganejska, Sycylia, Apulia, Lombardia, Friuli-Wenecja Julijska czy Abruzja.

Regiony winiarskie Grecji

Ważnym graczem na europejskim rynku wina jest też kolebką cywilizacji, Grecja. Najważniejsze greckie regiony produkcji tego trunku to tym kraju to Santorini, Naoussa, Nemea, Mantinia, Kreta, Drama i Kavala, Epanomi i Halkidiki oraz Kreta.

Regiony winiarskie Hiszpanii i Portugalii

Jak natomiast wygląda mapa winiarska trzeciego pod względem wielkości gracza w świecie wina? Regiony winiarskie Hiszpanii to m.in. Rioja, Ribera del Duero, Priorat, Sherry, Cava, Toro czy La Mancha. Jeśli natomiast chodzi o regiony winiarskie pobliskiej Portugalii, miej na uwadze m.in. Douro, Vinho Verde, Minho, Tejo, Porto e Douro czy Madera.

Regiony winiarskie Węgier

Węgry to kraj pochodzenia wyśmienitego wina białego słodkiego. Także w wydaniu musującym. Najlepsze wina pochodzą z takich regionów Węgier jak słynny Tokaj, Eger, Villany, Neszmély i Mátra.

Regiony winiarskie Austrii

A może jednak pociąga Cię kraj Mozarta i Wagnera? Jeśli tak, regiony winiarskie Austrii, o których możesz usłyszeć, to Wachau, Kamptal, Burgenland, Styria czy Weinviertel.

Regiony winiarskie Niemiec

A skoro już jesteśmy w niemieckojęzycznej części kontynentu, poznaj też wybrane regiony winiarskie Niemiec. Naszego zachodniego sąsiada z dumą reprezentują winiarze z Palatynatu, Mozeli, Badenii, Saksonii, Frankonii czy Hesji Nadreńskiej.

Regiony winiarskie Polski

Na koniec niespodzianka - Polska. Choć nasz kraj trudno zaliczyć do światowych potęg winiarskich, rodzime winiarstwo ma się bardzo dobrze. Polskie wina zyskują coraz większe uznanie wśród koneserów, i to nie tylko w naszym kraju. Jakie są zatem regiony winiarskie Polski? Należą do nich m.in. Zielona Góra i Lubuskie, Małopolska, Wielkopolska, Dolny Śląsk czy Pomorze Zachodnie. Jesteśmy pewni, że jeszcze będzie o nich głośno!

Jakie zalety mają wina ekologiczne w porównaniu do innych typów win?

Wina ekologiczne to szeroka grupa produktów, które cechuje troska winiarzy o środowisko naturalne i naturalność całego procesu produkcji specjałów. Wytwórcy wina ekologicznego szczycą się tym, że uprawiają swoje winogrona bez wykorzystania chemicznych środków ochrony roślin, dbają o jakość gleb i do minimum ograniczają ślad węglowy związany z produkcją. Wina ekologiczne są częstym wyborem tych, którzy dbają o każdy aspekt odżywiania… oraz degustacji! Sięgają po nie również wszyscy ci, którym szczególnie bliskie są losy naszej planety. To wybór świadomych konsumentów.

Co odróżnia wina koszerne od standardowych win w produkcji i smaku?

Wina koszerne różnią się od innych kategorii winnych trunków nie tyle smakiem, ile szczegółami produkcji. Każdy etap wytwarzania i butelkowania wina koszernego jest zgodny z żydowskimi przepisami kashrut. Nad tym, jak powstają wina koszerne, dbają rabini lub ich przedstawiciele, którzy przyznają trunkom certyfikaty koszerności. Do produkcji tego rodzaju wina wykorzystuje się wyłącznie koszerne drożdże i surowce filtrujące (zakazana jest m.in. żelatyna wieprzowa). Winogrona do wina koszernego nie mogą być zbierane podczas szabatu ani z krzewów winorośli, które mają mniej niż 3 lata. Wyposażenie do produkcji wina koszernego nie może wcześniej służyć do produkcji artykułów niekoszernych. Jeśli wino koszerne ma być podawane przez osoby nieżydowskie, musi wcześniej przejść proces mevushal (pasteryzację).

Jakie korzyści zdrowotne przypisuje się winom wegańskim?

Wina wegańskie to takie, do produkcji których nie wykorzystano produktów odzwierzęcych służących często do filtracji trunku. To choćby białka zwierzęce, np. kurze czy rybie. To oznacza, że mogą być właściwe dla osób z różnego rodzaju alergiami spożywczymi. Co więcej, wina wegańskie często zawierają mniej chemicznych dodatków od innych trunków, zwłaszcza tych, których raczej nie zaliczamy do górnej półki.

W jaki sposób wina do leżakowania różnią się od tych, które najlepiej spożywać świeże?

Wina do leżakowania, czyli te, które lepiej znoszą próbę czasu, to przeważnie trunki o wysokiej taniczności lub kwasowości. Do tej kategorii zaliczają się napitki o bogatej, złożonej strukturze. Wina do leżakowania wzbogacają swój bukiet podczas miesięcy spędzanych w drewnianych beczkach oraz w butelkach. Do wyczuwalnych w winie aromatów dochodzą wówczas nuty wanilii, dymu i przypraw, a także cenne akcenty trzeciorzędowe jak np. skóra, tytoń, suszone grzyby czy minerały. Doskonałe wina do leżakowania pochodzą m.in. z regionu Bordeaux lub Rioja. Jeśli chodzi o trunki białe, możesz spotkać się np. z beczkowanymi winami do leżakowania Chardonnay.

Wina świeże najlepiej smakują i pachną w krótkim czasie po zabutelkowaniu. To przede wszystkim wina białe i różowe o cytrusowym i kwiatowym zapachu. Tego typu napitki bardzo rzadko mają kontakt z beczką. Kategorię tę reprezentują m.in. wina Sauvignon Blanc, Riesling czy Pinot Grigio. Zazwyczaj zaleca się, aby spożyć je najpóźniej w ciągu 3 latach od daty zabutelkowania.

Jak prawidłowo przygotować wino grzane, aby wydobyć jego pełnię smaku?

 Wina grzane swój świetny smak zawdzięczają kilku czynnikom – rodzajowi i jakości wykorzystanego wina bazowego, starannej selekcji dodatków aromatyzujących, zachowania ich odpowiednich proporcji oraz umiejętnej obróbce termicznej grzańca. Wina grzane to zazwyczaj wina czerwone (choć można do tego celu wykorzystać też białe i różowe) o wytrawnym lub półwytrawnym smaku. Grzaniec przyrządzić można w zwykłym garnku, do którego wlewa się wino i dodaje dodatki – zwłaszcza przyprawy korzenne, pomarańcze, imbir, miód.Wszystko należy dobrze wymieszać i podgrzewać powoli na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania wina. Jeśli grzańca chcesz wzmocnić odrobiną wysokoprocentowego alkoholu, dodaj go na samym końcu. Po 15-30 minutach zdejmij garnek z ognia i pozwól jego zawartości nieco odpocząć. Teraz możesz przecedzić wino grzane do szklanki (najlepiej z grubego szkła lub z uchem).

Gdzie kupić wino?

Jeśli jesteś osobą pełnoletnią, z winami ze wszystkich części świata możesz spotkać się podczas wizyty w specjalistycznym sklepie z alkoholami albo podczas odwiedzin winiarni lub winnicy. Co oczywiste, różne gatunki win, zwłaszcza wytrawne, znajdziesz też w dyskontach, a niekiedy nawet w mniejszych sklepach. Możesz natknąć się tam na popularne wina takie jak Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Chardonnay czy Riesling.

Dobre wina czerwone (i nie tylko!) z całego świata w Winnicy Lidla

Jesteśmy jednak pewni, że o wiele wygodniej będzie Ci poznawać wina z całego świata, wyruszając w podróż z Winnicą Lidla. Zwłaszcza jeśli akurat najdzie Cię ochota na trunki pasujące do poszczególnych potraw, reprezentujących dane kraje, regiony czy domy wina. Najlepszym winom poświęcamy artykuły na blogu!

W naszym katalogu znajdziesz wina świeże i te, które nacieszyły się towarzystwem beczki. Doskonały wybór napitków z całego świata i atrakcyjne ceny, dzięki którym każdy znajdzie trunek dostosowany do jego budżetu.

Wina czerwone czy białe wina? Wina ekologiczne? A może rocznikowy Szampan lub wino do leżakowania? Poznaj mistrzowską kolekcję wybranych napitków z całego globu! Jeśli interesuje Cię najniższa cena za naprawdę dobre wina wytrawne, wina półwytrawne czy słodkie – sprawdzaj obowiązujące promocje! Poznaj też zestawy win dla koneserów i kolekcję mocnych alkoholi produkowanych na bazie najlepszych francuskich win, czyli koniaków!

Zobacz kategorie:
Zobacz wpisy blogowe: