Jeden z dwóch największych producentów wina na świecie (w zależności od rocznika zamienia się miejscem z Francją). Kraj wielkiej różnorodności i największej liczby lokalnych odmian winogron – jest ich ponad 350. Stąd pochodzi słynne Chianti, wielkie Barolo, orzeźwiające, musujące Prosecco i rozgrzewające Primitivo. Podobnie jak kuchnia, włoskie wino jest bezpretensjonalne, radosne i bardzo smaczne. Najważniejsze regiony winiarskie: Toskania, Piemont, Wenecja Euganejska, Sycylia, Apulia. Najpopularniejsze szczepy: Barbera, Montepulciano, Nebbiolo, Pinot Grigio, Primitivo, Trebbiano, Vermentino, Nero d’Avola i oczywiście Sangiovese.
Capichera, Liànti to ciężkie, wytrawne wino z apelacji Isola dei Nuraghi na Sardynii. W kieliszku urzeka ciemną barwą, w której na tle czarnego opalu przebijają refleksy rubinów i ametystu. Wyczuwalny bukiet aromatów jest złożony i wskazuje na stanowczy i ciężki charakter trunku. Profil sensory...
Wino pochodzące z apelacji Maremma. Zostało wyprodukowane z odmiany Ciliegiolo, tradycyjnie uprawianej wzdłuż zachodniego wybrzeża Toskanii. W kieliszku zwraca uwagę intensywną barwą wskazującą na pełną dojrzałość. Oczekiwaną złożoność i charakter bukietu potwierdza aromat, a następnie smak wina. Tr...
Valpolicella Ripasso, Cantina di Negrar to umiarkowanie ciężkie wino z regionu Veneto. Powstało z lokalnie uprawianych odmian Corvina, Rondinella i Molinara. Tradycyjna metoda produkcji wina typu Ripasso polega na zalewaniu młodym winem Valpolicella wytłoków po fermentacji Amarone, dzięki czemu trun...
Trullo di Pezza to renomowany producent win z Apulii, specjalizujący się w uprawie tradycyjnych odmian regionu. Primitivo di Manduria Licurti to flagowe wino winnicy, oddające charakter szczepu i terroir Mandurii – jednej z najlepszych apelacji dla Primitivo. Winogrona do produkcji tego wina zbieran...
Trullo di Pezza to rodzinna winnica w regionie Apulia, specjalizująca się w uprawie lokalnych odmian winorośli. Jedną z nich jest Aglianico, określane często mianem „Nebbiolo Południa”. Winogrona tej odmiany długo dojrzewają na krzewach, co pozwolą im osiągnąć wysoką koncentrację aromatów i elementó...
Trullo di Pezza to winnica zlokalizowana w regionie Apulia, specjalizująca się w produkcji win z lokalnych odmian winorośli. Jednym z nich jest Arlati Susumaniello Salento IGP. Odmiana Susumaniello niegdyś niemal zapomniana, dziś przeżywa prawdziwy renesans. Wytwarzane są niej wina o wyjątkowej głęb...
Chardonnay 70, Cantine Falcone potrafi konkurować z klasykami z Burgundii czy Nowego Świata. Dzięki niskiej kwasowości i miękkiej strukturze jest winem idealnym dla osób szukających białych win „bez ostrych kantów”. To dojrzałe białe wino pochodzi z regionu Apulia w południowych Włoszech. Winogrona ...
Roero Arneis “Anterisio” od Cascina Chicco to białe wino z apelacji Roero DOCG, położonej w Piemoncie, we Włoszech. Odmiana Arneis, nazywana „białym nebbiolo”, jest jedną z najbardziej charakterystycznych dla tego obszaru, a wina z niej wyprodukowane zyskują uznanie za elegancję bukietu oraz subteln...
Corvina, Cantina di Negrar to umiarkowanie ciężkie czerwone wino pochodzące z regionu Veneto w północnych Włoszech. W lokalnych winnicach odmiana Corvina jest kluczowa dla produkcji słynnych win takich jak Amarone i Valpolicella. Wino powstaje w winnicach położonych na wzgórzach okolic Werony, na gl...
Appassimento od Domini Veneti to czerwone wino produkowane w regionie Veneto, w północno-wschodnich Włoszech. Winiarnia Domini Veneti, będąca częścią spółdzielni Cantina Valpolicella Negrar, słynie z tradycji winiarskiej, sięgającej lat 30. XX wieku, kiedy zaczęto na skalę przemysłową stosować meto...
Cantine Falcone w produkcji win stosuje metody, pozwalające uwydatnić głębię smaku wybranych odmian winorośli. Jednym z symboli winiarstwa regionu Apulia jest odmiana Negroamaro.
Profil aromatyczny i smakowyW kieliszku wino ma barwę umiarkowanie intensywną, rubinową. Podczas degustacji rozp...
Wino pochodzące z regionu Apulia w południowych Włoszech, wyprodukowane z odmiany Nero di Troia. Szczep ten znany jest również pod nazwą Uva di Troia, a tradycje jego uprawy w południowych regionach Włoch sięgają czasów starożytnych. Zapraszamy do degustacji. Profil aromatyczny i smakowyW kie...
Wino z regionu Apulia. Zostało wyprodukowane z odmiany Primitivo, znanej również pod nazwą Zinfandel. Po starannej selekcji winogron i łagodnym tłoczeniu, sok gronowy wraz ze skórkami poddano fermentacji w stalowych kadziach w temperaturze nie przekraczającej 25 stopni Celsjusza. Proces maceracji tr...
Garganega 2023 od Cantina di Negrar to klasyczna interpretacja tej cenionej odmiany, ukazująca jej świeżość i elegancję. Wino pochodzi z regionu Wenecji Euganejskiej, gdzie Garganega od wieków jest podstawą winiarskiej tradycji. Klimat śródziemnomorski oraz wapienno-gliniaste gleby nadają winu wyjąt...
Ragnatela Primitvio Susumaniello to nietuzinkowy blend z terenów słonecznej Apulii, który składa się w 70% ze szczepu Primitivo i w 30% ze szczepu Susumaniello. W smaku wyczuwalne nuty jagód i śliwek. Wszystko owiane zrównoważoną kwasowością. Masywna i elegancka butelka podkreśla elitarność wina....
Wino powstające z mieszanki słynnych winogron z Apulii na południu Włoch. Wino ma przyjemny, wyrazisty i trwały owocowy aromat dojrzewanych na słońcu malin,śliwek oraz przypraw. Idealnie komponuje się z daniami z wieprzowiny, wołowiny oraz makaronów z sosami mięsnymi.
Przedstawiamy wino pochodzące ze słonecznej Abruzji, wyprodukowane z odmiany Pecorino. Na obszarze oznaczonym jako DOC Terre di Chieti, winogrona uprawiane są na podłożu wapiennym w klimacie śródziemnomorskim, co lokalnym winom nadaje swoistych cech smakowych i cenionej świeżości. W połowie XX wieku...
Wino z odmiany Nero di Troia, której uprawa na południu Włoch sięga czasów antycznych. Ta historyczna odmiana, znana również jako Uva di Troia, pochodzi z z Apulii, gdzie śródziemnomorski klimat nadaje winom głębię i wyrazistość. Passiamo to seria win dedykowana dla koneserów poszukujących prawdziwi...
Zinfandel, Passiamo pochodzi z regionu Apulia w Włoszech. Odmiana ta, lokalnie znana pod nazwą Primitivo od wieków nadaje lokalnym winom prawdziwie “południowego” charakteru. Uprawiana jest na glebach wapienno-gliniastych, a pod palącym słońcem nabiera głębi i słodkiej koncentracji. Ciekawostka: gen...
Wino powstałe dzięki tradycyjnej metodzie passito, polegającej na podsuszaniu winogron przed fermentacją. Technika ta wywodzi się z północnych Włoch (głównie z regionu Veneto), i nadaje winu niezwykłą koncentrację struktury i aromatów. Passiamo to seria win dedykowana dla koneserów poszukujących pra...
Vollì Extra Dry 5,5 to lekkie, wytrawne wino musujące. Trunek zawiera jedynie 5,5% alkoholu. To idealny wybór dla osób zwracających uwagę na kalorie w diecie lub z różnych powodów ograniczających konsumpcję alkoholu.
Degustacja wina Vollì Extra Dry 5,5
W kieliszku wino pieni się wyraźnie. ...
Narnia to nazwa miejscowości oraz gminy w prowincji Terni, w regionie Umbria. Jedną z uprawianych tam odmian winorośli jest Ciliegiolo. Nazwa tego szczep pochodzi od włoskiego słowa „ciliegia”, oznaczającego „wiśnię”. W Toskanii odmiana ta bywa dodatkiem w kupażach z Sangiovese, w Umbrii zaś, Cilieg...
Primitivo "Brillìo" charakteryzuje się wyraźnymi aromatami i półwytrawnym smakiem. Pochodzi z Apulii, regionu znanego z wyrazistych smakowo win, gdzie lokalny klimat i metody produkcji sprzyjają wydobyciu z winogron ich pełnego potencjału aromatycznego.
Degustacja wina Primitivo "Brillìo"
...
Primitivo “Sistina” z Terre di Chieti, jest wyrazem bogatej tradycji winiarskiej regionu Abruzja we Włoszech. Wina z tego regionu cechują się intensywnością i złożonością smakową dzięki panującym lokalnie warunkom klimatycznym i stosowanym tradycyjnie metodom produkcji. Do jednej z używanych na winn...
Extroso Appassimento produkowane jest w Apulii, na południu Włoch. Na słonecznych winnicach regionu panują idealne warunki do stosowania metody appassimento, zgodnie z którą, przed zbiorami winogrona są dodatkowo podsuszane na krzewach. Dzięki koncentracji cukrów i aromatów w gronach, wyprodukowane ...
Wino z certyfikatem żywności wegańskiej stanowi odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie konsumentów na produkty przyjazne dla środowiska. Dostępne jest w wygodnym do nalewania, 3-litrowym opakowaniu typu bag in box, zapewniającym dłuższą świeżość i praktyczność użytkowania, zarówno w domu, jak i podcza...
Langhe Nebbiolo to czerwone wino produkowane w Piemoncie, w północnych Włoszech. Wino powstaje z tej samej odmiany, z której słyną prestiżowe apelacje Barolo i Barbaresco. Wina te znane są z mocnych tanin i wyraźnej kwasowości, dzięki czemu nadają się do długiego starzenia. Langhe Nebbiolo jest uważ...
Pinot Grigio to jeden z najbardziej znanych szczepów winorośli, a jego głównym źródłem są winnice regionu Veneto we Włoszech. Wino Pinot Grigio, Poggio Fiorito oferowane jest w formie bag in box. Opakowanie ma pojemność 3 litrów co odpowiada aż 4 butelkom 0,75 litra. Dzięki takiej formie opakowania ...
Białe wino z regionu Roero w Piemoncie, wyprodukowane z odmiany Arneis. Odmiana ta, uprawiana jest na glebach bogatych w piaski, glinę i wapnienie. Winogrona w Borgo Lame zbierane są ręcznie, a ich staranne przetwarzanie obejmuje chłodzenie do 10-12°C, macerację na zimno trwającą 10-12 godzin oraz d...
Wino z ręcznie zbieranych winogron na wzgórzach Pressano i Faedo w regionie Trentino (Trydent) w pn części kraju, czerwone, wytrawne, o rubinowej barwie, delikatnym aromacie, w smaku owocowe i przyjemne dla podniebienia.
Wino z ręcznie zbieranych winogron na wzgórzach Pressano i Faedo w regionie Trentino (Trydent) w pn części kraju, białe, wytrawne, o świeżym owocowym aromacie, przyjemne dla podniebienia, świeże.
Wino z ręcznie zbieranych winogron na przełomie sierpnia i września w regionie Vigneti delle Dolomiti – w Trentino-Alto Adige (Trydent-Górna Adyga) w pn części kraju, różowe, wytrawne, o delikatnej różowej barwie, świeżym, przyjemnym owocowym aromacie (czerwone owoce, cytrusy, m.in. różowy grejpfrut...
Wino z ręcznie zbieranych winogron na wzgórzach Faedo i w Dolinie Cembra w regionie Trentino (Trydent) w pn części kraju, białe, wytrawne, aromatyczne, owocowe, z nutką mineralną kompozycji aromatyczno-zapachowej, przyjemnym zakończeniu.
Pyszne, włoskie jedzenie i towarzysząca mu wino to nierozerwalny duet. Dla wielu Włochów produkcja wina to nie tylko praca, a rodzinna tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. W tym kraju znajduje się ponad milion winnic. Od niewielkich rodzinnych plantacji, produkujących zaledwie kilkadziesiąt czy kilkaset butelek wina rocznie, po wielkie winnice najbardziej znanych włoskich marek winiarskich.
Winiarskie tradycje Włoch sięgają czasów starożytnych, kiedy to produkcją wina zajmowali się, zamieszkujący tam Grecy i Etruskowie. Dziś Włochy konkurują z Francją o tytuł największego producenta win jakościowych na świecie. Winnice i wytwórnie włoskiego wina znajdują się dosłownie w każdym regionie tego kraju. Poniżej opiszemy kilka z tych, które uzyskały największą sławę na winiarskiej mapie Włoch.
W leżącym na północy Włoch, regionie Piemont, powstają wyśmienite, włoskie wina czerwone wytrawne i półwytrawne. Położone na wapiennych stokach winnice oferują najczęściej wina czerwone o stosunkowo wysokiej zawartości alkoholu i tanin. To właśnie z tego regionu Włoch pochodzą jedne z najbardziej znanych win czerwonych: Barolo i Barbaresco.
Winiarskim regionem Włoch, produkującym najwięcej wina, jest obszar Veneto (Wenecja Euganejska). Jest to ojczyzna dwóch bardzo dobrych gatunków wina włoskiego: Soave i Valpolicella. Powstaje tu także znane już na całym świecie i bardzo modne, w ostatnim czasie, musujące wino z Włoch - Prosecco. Soave to odświeżające białe wino włoskie powstające z winogron Gargenega. W smaku tego wina czuć akcenty melona i pomarańczy. Z kolei miłośnikom czerwonego, włoskiego wina region Veneto oferuje wina Valpolicella z nutami wiśni, czekolady i cynamonu oraz posiadające znakomity potencjał starzenia mocne, czerwone wino Amarone.
Włoskie wino Chianti to z kolei sztandarowy produkt Toskanii. To intensywnie czerwone, wytrawne, włoskie wino jest najczęściej eksportowanym z tego kraju trunkiem. Chianti to bogate w taniny wino o dosyć wysokiej kwasowości. W Toskanii powstają też inne wyborne, włoskie wina, jak na przykład: Brunello di Montalcino lub Vino Nobile di Montepulciano.
Niedrogie ale nadal smaczne włoskie wina stołowe powstają między innymi na Sycylii. Region ten zawsze oferował tanie włoskie wina, idealne do codziennych posiłków. A w ostatnich latach na Sycylii zaczynają powstawać również wysokogatunkowe wina cieszące się coraz większą popularnością.
Włoskie wina w Lidlu mają mocną reprezentację. W Winnicy Lidla znajdziecie zarówno wytrawne, czerwone wina z Toskanii, niezwykle popularne, musujące Prosecco, jak i włoskie wina słodkie.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.