Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Białe wytrawne wina, co nie powinno nikogo zaskoczyć, produkowane są najczęściej ze szczepów winogron białych – do najpopularniejszych z nich należą Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling czy Pinot Grigio. Choć znaczna część trunków tego rodzaju pochodzi z różnych regionów Francji, m.in. Burgundii, Doliny Loary czy Alzacji, uznaniem koneserów cieszą się także białe wina z innych części świata. Wino białe wytrawne to trunek o bardzo niskiej zawartości cukru, wyraźnej kwasowości i intensywnym aromacie. W jego bukiecie pojawiają się przeważnie akcenty jabłek i cytrusów oraz nuty owoców tropikalnych. Wino zazwyczaj ma długi lub średnio długi posmak.
Wino białe wytrawne – do czego pasuje?
Wino białe wytrawne najczęściej podajemy do ryb, owoców morza i białego mięsa. Trunki ze szczepu Chardonnay, Chenin Blanc i Pinot Gris świetnie sprawdzają się ponadto w towarzystwie serów i sałatek warzywnych, białe wytrawne wino Gewürztraminer natomiast dobrze komponuje się z curry. Poszukując dobrego białego wina wytrawnego do makaronu, sięgnąć możemy z kolei po butelkę ulubionego wina Viura bądź Sauvignon Blanc.
Wino białe wytrawne – kalorie i wartości odżywcze
W porcji 120 ml wina białego wytrawnego znajduje się średnio około 79 kcal. Pamiętajmy, że wypijając jeden kieliszek tego trunku, dostarczamy organizmowi nie tylko kalorii z alkoholu oraz niewielkiej ilości węglowodanów i białka, lecz także ważnych dla naszego zdrowia makro- i mikroelementów oraz licznych witamin. Skład wina białego wytrawnego uzupełniają ponadto rozmaite związki organiczne, w tym garbniki, czyli antyoksydanty chroniące nasz organizm przed wolnymi rodnikami i pomagające zwalczać infekcje.
Wybieraj dobre białe wina wytrawne z Winnicą Lidla
Zaglądając do Winnicy Lidla w poszukiwaniu informacji o białych winach wytrawnych, możesz natrafić na polecane przez sommelierów trunki ze wszystkich regionów winiarskich świata. Klasyczny Szampan o niepowtarzalnym aromacie i smaku czy orzeźwiający trunek ze szczepów uprawianych w Hawkes Bay w Nowej Zelandii? A może ciężkie wino białe wytrawne z regionu Baden w Niemczech? Eksperymentuj i poznawaj najwyżej cenione trunki od winiarzy specjalizujących się w produkcji białych wytrawnych win.