Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Whisky Sour? Zrób to sam(a)!

Whisky Sour? Zrób to sam(a)!

 

Tygodnie spędzone na oceanie. Szalejący chwilami towarzysze i szkorbut potrafiły uprzykrzyć życie. Znój morskiego życia, powiedzmy sobie wprost, ratowały whiskey i bourbony. Na atakujący szkorbut sposób był jeden – należało uzupełnić witaminę C, spożywając cytryny, limonki czy pomarańcze.

 

Chwała temu, kto pierwszy zmieszał cytrusy z bourbonem. Taka jest właśnie geneza drinka Whisky Sour, o którym po raz pierwszy napisano ponad 150 lat temu. Poznaj kilka sztandarowych wariantów. Każdy z nich przyrządzisz w kilka minut.

Zacznij od podstaw

Sprawdź najpierw podstawową wersję Whisky Sour, niemal tak, jak robili to XIX-wieczni marynarze.
Klasyczny Whisky Sour przygotujesz na bazie bourbonu.

Przygotuj:

40 ml bourbonu
20 ml soku z cytryny
10 ml syropu cukrowego
Kostki lodu


Wykonanie:

Wstrząsaj składniki w shakerze przez ok. 10 sekund z kostkami lodu.
Odcedź drink i wlej do niskiej szklanki (np. old fashioned)
wypełnionej świeżymi kostkami lodu.
Udekoruj drinka ćwiartką pomarańczy czy plasterkami cytryny.

 

Klasyk dla odważnych

Przepis jest niemal identyczny jak ten powyżej, ale dochodzi jeden, nie przez wszystkich lubiany składnik. Mowa o 10 ml białka z kurzego jajka, które w trakcie dłuższego mieszania (ok. 30 sekund) powinno się spienić. Pamiętaj, o wcześniejszym wyparzeniu jajka we wrzątku (min. 10 sekund).

New York Sour vs. USA

 

Ten drink w latach 80. XIX w. zaczął robić furorę na tyle, że stał się knajpianym i towarzyskim zjawiskiem. W tym samym czasie w Stanach Zjednoczonych występował on pod różnymi nazwami. Chicago Sour (tu upatrujemy jego początek), Saratoga Sour, Touraine Sour, Continental Sour… i wreszcie New York Sour.

Przygotujesz go na bazie bourbonu lub żytniej whisky, a także czerwonego wina. Tutaj powstają rozbieżności, bo możesz śmiało użyć Bordeaux lub innego wytrawnego rodzaju. Niektórzy przyrządzają New York Sour z porto.

Składniki:

60 ml whisky lub bourbonu
30 ml soki z cytryny
20 ml syropu cukrowego
30 ml czerwonego wina
Kostki lodu

 

Wykonanie:

Wstrząsaj składniki (oprócz wina) w shakerze
przez ok. 20 sekund z kostkami lodu.
Odcedź drink i wlej do niskiej szklanki
(np. old fashioned) wypełnionej kostkami lodu.
Powoli wlewaj wino do szklanki. Możesz użyć odwróconej
łyżeczki, aby strumień był wąski.
Chodzi o to, aby wino utworzyło osobną warstwę na górze drinka.
Udekoruj drinka ćwiartką pomarańczy czy plasterkami cytryny.

New Orlean Sour

 

Przenieś się na tętniące jazzowymi rytmami południe USA, do Nowego Orleanu.
Legenda głosi, że to właśnie w tym wielokulturowym tyglu zaczęto mieszać ze sobą różne napoje. Tak powstała idea, która przybrała nazwę „drinku”. Ten drink pachnie pomarańczami, a przygotujesz go na bazie żytniej whiskey.

Składniki:

40 ml Rye Whiskey
20 ml soku z cytryny
20 ml konfitury pomarańczowej (ze skórką)
3 krople Peychaud’s Bitter
Kostki lodu

 

Wykonanie:

Wstrząsaj składniki w shakerze przez ok. 10 sekund z kostkami lodu.
Odcedź drink i wlej do niskiej szklanki (
np. old fashioned) wypełnionej świeżymi kostkami lodu.
Udekoruj skórką pomarańczy.

 

Przeszliśmy właśnie przez kawał amerykańskiej historii, którą upraszczają te domowe przepisy. Ciekawe, który rodzaj zrobi furorę u Ciebie. Baw się proporcjami, dodatkami i stwórz swoją odmianę Whisky Sour. Niezbędną bazę znajdziesz parę kliknięć obok.