Fizz to grupa orzeźwiających koktajli należących do wielce szanownej rodziny drinków sour – czyli tych otrzymywanych z połączenia mocnego trunku, kwaśnego soku, syropu cukrowego i (opcjonalnie) białka jajka. Różnorodne warianty drinków z „Fizz” w nazwie możemy otrzymać, stawiając na alkohole takie jak rum, whisky czy gin. W dzisiejszym wpisie powiemy nieco więcej o koktajlu Gin Fizz, czyli dziecku, z którego rodzina Fizz – zdaniem wielu – powinna być dumna najbardziej. Zachęcamy do lektury!
Gin Fizz – co warto wiedzieć o tym drinku?
Kultowego drinka Gin Fizz stworzymy, łącząc ze sobą 45 ml ginu, 30 ml soku z cytryny oraz 10 ml syropu cukrowego. Wystarczy, że wszystkie te składniki wymieszamy w shakerze wypełnionym lodem, następnie przelejemy do szklanki (np. w stylu old fashioned, collins lub highball), a finalnie uzupełnimy kompozycję wodą mineralną. Od tego, ile jej znajdzie się w szkle, będzie zależała moc drinka Gin Fizz oraz jego orzeźwiający potencjał.
Gin Fizz Drink wyróżnia się zachęcającą jasną barwą, jest lekki i rześki, a zatem idealny na upały. Dobrze prezentuje się zwłaszcza w szklance udekorowanej plasterkiem cytryny. Jeśli natomiast pokusimy się o mały eksperyment i wodę mineralną zastąpimy Sprite’em, a także zrezygnujemy z syropu cukrowego, będziemy mogli nacieszyć się drinkiem Gin Fizz Sprite (lub Gin Sprite Lime). Śmiałym posunięciem barmańskim może okazać się też podmienienie soku z cytryny na sok z grapefruita – tak przygotowany koktajl oczywiście też ma swoją nazwę, a jest nią Gin Fizz Grapefruit. To oczywiście nie wszystkie warianty drinka Gin Fizz!
Jeśli do koktajlu, tak jak do typowych drinków z rodziny Sour, dodamy kurze białko, otrzymany przez nas napój powinniśmy nazwać Silver Frizz. Jeśli natomiast pomylimy się i dodamy żółtko – nic straconego. Oto bowiem w naszym kieliszku znajdzie się szlachetny Golden Fizz. A co, jeśli obawiamy się, że nie poradzimy sobie z oddzieleniem białka od żółtka? W takim razie możemy zdecydować się wyjątkowy wariant drinka Gin Fizz, znany jako Royal Frizz – z całym jajkiem! Zostawiając już jednak jajka w spokoju – możemy pokusić się o zastąpienie wody mineralnej białym winem musującym. W ten sposób otrzymany specjał znany jest w świecie barmanów jako Diamond Fizz. Jeśli natomiast przepis wzbogacimy o porcję likieru miętowego, będziemy mieli wspaniałą okazję nacieszyć się drinkiem Green Fizz.
Gin Ramos Fizz – jak zrobić?
Bez wątpienia jedną z najsłynniejszych wersji drinka Gin Fizz jest Gin Ramos Fizz, albo Gin Fizz Ramos. Przepis na ten wyborny koktajl powstał najprawdopodobniej pod koniec XIX wieku w Nowym Orleanie, w barze Imperial Cabinet Saloon. Ramos Fizz jest drinkiem, musimy przyznać, o wiele bardziej skomplikowanym od standardowego Gin Fizz. Zarówno gdy chodzi o dobór składników, jak i przygotowanie specjału. Aby móc oddać się degustacji Gin Ramos Fizz, powinniśmy 60 ml ginu, 20 ml syropu cukrowego, 15 ml soku z limonki, 15 ml soku z cytryny, jedno białko jajka oraz kilka kropli wody z kwiatu pomarańczy wymieszać bardzo dokładnie w shakerze z lodem (tradycyjnie Ramos Fizz mieszało się dwukrotnie – z lodem i bez), a następnie przelać całość do szkła i uzupełnić koktajl wodą mineralną. Specjał ten warto podawać w szklance typu highball, udekorowanej plasterkiem cytryny lub twistem ze skórki pomarańczy. Pamiętajmy, aby potrząsać shakerem naprawdę długo – przynajmniej kilkanaście sekund. Mimo, że wykonanie koktajlu Gin Ramos Fizz może okazać się nieco pracochłonne, doskonały smak, apetyczny wygląd i kremowa konsystencja po stokroć wynagradzają cierpliwego konesera!
Gin Fizz – historia kultowego koktajlu
Pisząc o drinku tak popularnym jak Gin Fizz, warto poświęcić nieco miejsca jego historii. Pierwsze znane nam wzmianki na temat drinków z rodziny Fizz pochodzą z 1876 roku. W wydanym wtedy przez Jerry’ego Thomasa „Przewodniku Barmańskim” znajdziemy kilka wariantów tego wybornego koktajlu. Wiemy, że w 1888 roku w Nowym Orleanie powstał Gin Ramos Fizz, o którym pisaliśmy przed chwilą. Kolejne dekady to czas rosnącej popularności różnego rodzaju połączeń z ginem. W połowie wieku XX rozpoczęła się międzynarodowa historia Gin Fizz Cocktail w znanej nam formie, która trwa do dziś. Od tego czasu bowiem przepis na Gin Fizz (i pokrewne mu koktajle) zaczął pojawiać się w publikacjach wydawanych na całym świecie, a bywalcy barów wręcz oszaleli na punkcie orzeźwiającego połączenia ginu z sokiem z limonki, syropem cukrowym oraz wodą sodową!
Teraz wiesz już wszystko (albo prawie wszystko) o kultowym koktajlu będącym synonimem doskonałego, słodko-kwaśnego smaku i błyskawicznego orzeźwienia. Nie musimy chyba dodawać, że najwyższej jakości gin, idealny zarówno do oryginalnego koktajlu Gin Fizz, jak i pomysłowych wariacji na jego temat, zarezerwujesz i poznasz dzięki naszej platformie. A jednak to zrobiliśmy!
Czytaj także:
Drinki z ginem i ogórkiem – propozycja na letnią imprezę!
Drinki z ginu i wermutu – 3 pomysły
Gin Lubuski – z czym pić ten trunek?
Drinki z ginem i sokiem ananasowym – udowodnimy Ci, że warto!
Drink z ginem i sokiem grejpfrutowym – idealne połączenie!
Gin Lubuski – 3 przepisy na drinki z tym alkoholem