La Terre to wyraziste czerwone wino pochodzące z Niziny Trackiej – renomowanego regionu winiarskiego Bułgarii, znanego z produkcji intensywnych i pełnych wyrazu win. Powstało z trzech szlachetnych odmian: Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah, które razem tworzą harmonijną i wielowymiarową kompozycję s...
Le Rouge to wyraziste w charakterze, czerwone wino pochodzące z Niziny Trackiej - jednego z czołowych regionów winiarskich Bułgarii. Powstało z klasycznych odmian Merlot i Cabernet Sauvignon, tworzących harmonijną i złożoną kompozycję smakową. Degustacja wina Le RougePo nalaniu do kieliszka Le ...
Czerwone, wytrawne wino, wyprodukowane z winogron szczepu Merlot, dojrzewających w chilijskiej dolinie Colchagua. Producent tego wina, firma Cono Sur rozpoczynała działalność na rynku w roku 1993 jako część znanej grupy Concha y Toro. Szybko jednak stała się niezależnym liderem w produkcji wysokiej ...
L’Esprit de Chevalier to tzw. “druga etykieta” od Domaine de Chevalier - posiadłości wytwarzającej wina od roku 1770 w regionie Pessac-Léognan w Bordeaux. Wino to jest mieszanką 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot i 5% Petit Verdot. Trunek charakteryzuje się głębokim, rubinowym kolorem oraz bogatymi ...
Wyprodukowane w 67% z Cabernet Sauvignon, 32% Merlot i 1% Cabernet Franc. Wino dojrzewało 18 miesięcy w dębowych baryłkach. W wyglądzie bardzo ciemne, rubinowo - purpurowe. Nos w pierwszej chwili jest powściągliwy wskazując na potrzebę napowietrzenia wina. Po chwili “oddychania” w bukiecie wina wycz...
Wino wyprodukowane w 80% z odmiany Merlot z dodatkiem 17% Cabernet Sauvignon oraz 3% Petit Verdot; dojrzewało 15 miesięcy w dębowych baryłkach. Możliwa do zaobserwowania barwa wina jest umiarkowanie intensywna, rubinowa z purpurowym refleksem. Wyczuwalny bukiet jest umiarkowanie intensywny i wymaga ...
Château Dauzac to obecnie około 50 hektarowa posiadłość w regionie Margaux w apelacji Bordeaux. Winnice te zostały określone jako Cinquième Grand Cru Classé w prestiżowej klasyfikacji win z Bordeaux z 1855 roku. Ta klasyfikacja została przeprowadzona na okoliczność wystawy światowej w Paryżu w 1855 ...
Château d’Arsac to jedna z najstarszych posiadłości winiarskich w regionie Médoc, jej historia sięga ponad 900 lat wstecz. Położona w prestiżowej apelacji Margaux, posiadłość została nabyta w 1986 roku przez Philippe'a Raouxa i od tego czasu przeszła znaczącą modernizację. Znana jest również wśród m...
Château Larrivet Haut-Brion położone jest w apelacji Pessac-Léognan. Winnice tego producenta zajmują powierzchnię około 75 hektarów, na typowych dla regionu, żwirowo-piaszczystych glebach. Do produkcji tego czerwonego wina stosuje się kupaż odmian Merlot, Cabernet Sauvignon oraz Cabernet Franc, a do...
Château Marquis de Terme jest winem produkowanym w regionie Margaux we Francji. Trunek reprezentuje grupę win sklasyfikowanych w roku 1855 jako Quatrieme Grand Cru Classe. Opisywane wino zostało wyprodukowane z mieszanki 60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot oraz 5% Petit Verdot. Winogrona te zbierane ...
Château Grand Corbin to wino produkowane w apelacji Saint-Émilion Grand Cru. Winnica o powierzchni 28,5 hektara, zlokalizowana na północnym wschodzie apelacji, jest własnością firmy SMABTP, a zarządza nią Laure Canu. W skład nasadzeń wchodzi 80% Merlot, 16% Cabernet Franc i 4% Cabernet Sauvignon. W ...
Merlot Reserva, Santa Alicia to wino pochodzące z Doliny Maipo, jednego z najważniejszych regionów winiarskich Chile. Wyprodukowane w 100% z odmiany Merlot, dojrzewa w kontrolowanych warunkach zyskując elegancki i harmonijny charakter. To propozycja dla koneserów preferujących wina o owocowym profil...
Jeśli macie dość banalnych win i za cenę do 60 złotych chcecie kupić zupełnie coś innego to Ermitage od BOCKa będzie dla Was odkryciem. Może wielu z Was będzie miało problem z tym najpopularniejszym winem od znakomitego węgierskiego producenta problem. To wino bardzo złożone, bardziej korzenne niż owocowe. Ziemiste i bardzo złożone. Pestki wiśni, dla mnie też orzech i charakter, nadają temu winu bardzo charakterystyczny klimat. Za taką cenę, uzyskać w winie tyle nieoczywistości, subtelności zarazem nie epatując oczywistą owocowością to naprawdę wyczyn. Wino ze zbalansowaną kwasowością, średnią ilością tanin będzie pasowało do wielu potraw jak i pite samodzielnie. Za stosunek jakości do ceny - 5 gwiazdek!Jacek
Ładny balans, niezłą intensywność. W cenie promocyjnej (49) świetne. Jest jednak sporo aromatów zielonej papryki, co nie musi każdemu odpowiadać.Grzegorz
Wino czerwone wytrawne to bez wątpienia jedno z najczęściej goszczących w naszych kieliszkach win. Ten wytwarzany z czerwonych winogron trunek o wyrazistym smaku, złożonym owocowym bukiecie i głębokiej barwie towarzyszy człowiekowi od zamierzchłych czasów. Do najbardziej znanych odmian winorośli, z których wino czerwone wytrawne jest wytwarzane zaliczyć możemy Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Malbec i Merlot. Trudno natomiast wymienić jeden bądź kilka najważniejszych krajów produkujących wina czerwone wytrwane, gdyż trunek ten powstaje w każdym kraju winiarskim.
Wino wytrawne czerwone – do czego podawać?
Wszyscy koneserzy win wiedzą, że gdy chodzi wino czerwone wytrawne – właściwości aromatyczne i smakowe tego trunku czynią go idealnym kompanem dojrzałych serów oraz potraw mięsnych na bazie wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i dziczyzny. Wina ze szczepu Pinot Noir pasują do kaczki, lekkie Sangiovese do makaronu a czerwone wytrawne wina Lambrusco z kolei doskonale odnajdują się w towarzystwie sałatek i warzyw.
Wino czerwone wytrawne – kalorie
Czerwone wytrawne wino w rankingu win o najniższej wartości energetycznej zajęłoby drugie miejsce po winie białym wytrawnym. W jednej porcji tego trunku (120 ml) znajdziemy bowiem około 82 kcal. Oznacza to, że wino wytrawne czerwone stanowi doskonały wybór dla degustatorów, którzy dbają o linię.
Wino czerwone wytrawne – wartości odżywcze
Czerwone wytrawne wino zazwyczaj składa się w ponad 80 procentach z wody. Dalsze kilkanaście procent składu trunku stanowi alkohol. W 100 ml wina wytrawnego czerwonego znajduje się ponadto około 2,6 g węglowodanów oraz 0,07 g białka. Wino wytrawne czerwone zawiera także szereg związków organicznych (w tym taniny), witaminy i minerały – m.in. wapń, żelazo, magnez, potas i mangan.
Wino czerwone wytrawne – właściwości zdrowotne
Od wielu lat głośno mówi się o prozdrowotnych właściwościach czerwonego wytrawnego wina. Regularne spożywanie niewielkiej ilości tego szlachetnego trunku wpływa korzystnie na pracę serca i całego układu krążenia, wspomaga naturalne procesy trawienne, wspiera walkę organizmu z infekcjami i spowalnia proces starzenia się jego komórek.
Poznawaj i rezerwuj dobre wina czerwone wytrawne dzięki Winnicy Lidla
Czerwone wino wytrawne – jakie wybrać wobec olbrzymiej różnorodności trunków oferowanych przez mistrzów winiarskich z całego świata? Purpurowe aromatyczne wino z RPA? A może cierpkie i mocno rozgrzewające wino wytrawne czerwone z Australii lub klasyczny Cabernet Sauvignon z Chile? Wypróbowywać różne rodzaje czerwonego wytrawnego wina w poszukiwaniu kompozycji idealnej.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.