Wysokiej klasy czerwone wino powstałe z gron pochodzących z prestiżowych parceli w apelacjach Vistalba i Luján de Cuyo (ok. 1 050 m n.p.m.) w prowincji Mendoza. Winorośle rosną tam na tradycyjnych pergolach, które zapewniają naturalną ochronę owoców przed intensywnym słońcem, sprzyjając zachowaniu ś...
La Terre to wyraziste czerwone wino pochodzące z Niziny Trackiej – renomowanego regionu winiarskiego Bułgarii, znanego z produkcji intensywnych i pełnych wyrazu win. Powstało z trzech szlachetnych odmian: Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah, które razem tworzą harmonijną i wielowymiarową kompozycję s...
Le Rouge to wyraziste w charakterze, czerwone wino pochodzące z Niziny Trackiej - jednego z czołowych regionów winiarskich Bułgarii. Powstało z klasycznych odmian Merlot i Cabernet Sauvignon, tworzących harmonijną i złożoną kompozycję smakową. Degustacja wina Le RougePo nalaniu do kieliszka Le ...
Czerwone, wytrawne wino, wyprodukowane z winogron szczepu Merlot, dojrzewających w chilijskiej dolinie Colchagua. Producent tego wina, firma Cono Sur rozpoczynała działalność na rynku w roku 1993 jako część znanej grupy Concha y Toro. Szybko jednak stała się niezależnym liderem w produkcji wysokiej ...
L’Esprit de Chevalier to tzw. „druga etykieta” słynnej posiadłości Domaine de Chevalier, produkującej wina od 1770 roku w regionie Pessac-Léognan w Bordeaux. Wino powstało jako kupaż 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot i 5% Petit Verdot.
Degustacja wina L’Esprit de Chevalier
Trunek wyróżnia s...
Château Malartic Lagravière to prestiżowe czerwone wino z apelacji Pessac-Léognan, sklasyfikowane jako Grand Cru Classé. Powstało z klasycznego bordoskiego kupażu: 67% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot i 1% Cabernet Franc. Dojrzewało przez 18 miesięcy w dębowych baryłkach, zdobywając głębię bukietu i p...
Le Comte de Malartic to czerwone wino wytrawne z regionu Bordeaux, stworzone z klasycznego kupażu: 80% Merlot, 17% Cabernet Sauvignon oraz 3% Petit Verdot. Dojrzewało przez 15 miesięcy w dębowych baryłkach, co nadało mu złożoności aromatycznej i potencjału dojrzewania.
Degustacja Le Comte de ...
Château Dauzac to prestiżowa, 50-hektarowa posiadłość położona w sercu regionu Margaux w Bordeaux. Winiarnia została sklasyfikowana w słynnej klasyfikacji z 1855 roku jako Cinquième Grand Cru Classé - piąty poziom spośród wielkich klasyfikowanych win Médoc, uznawanej do dziś za punkt odniesienia dla...
Château d’Arsac to jedna z najstarszych posiadłości winiarskich w regionie Médoc – jej historia sięga ponad 900 lat wstecz. Położona w prestiżowej apelacji Margaux, została nabyta w 1986 roku przez Philippe'a Raouxa, który przeprowadził gruntowną modernizację majątku. Posiadłość słynie nie tylko z j...
Château Larrivet Haut-Brion położone jest w apelacji Pessac-Léognan. Winnice tego producenta zajmują powierzchnię około 75 hektarów, na typowych dla regionu, żwirowo-piaszczystych glebach. Do produkcji tego czerwonego wina stosuje się kupaż odmian Merlot, Cabernet Sauvignon oraz Cabernet Franc, a do...
Château Marquis de Terme jest winem produkowanym w regionie Margaux we Francji. Trunek reprezentuje grupę win sklasyfikowanych w roku 1855 jako Quatrieme Grand Cru Classe. Opisywane wino zostało wyprodukowane z mieszanki 60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot oraz 5% Petit Verdot. Winogrona te zbierane ...
Château Grand Corbin to wino produkowane w apelacji Saint-Émilion Grand Cru. Winnica o powierzchni 28,5 hektara, zlokalizowana na północnym wschodzie apelacji, jest własnością firmy SMABTP, a zarządza nią Laure Canu. W skład nasadzeń wchodzi 80% Merlot, 16% Cabernet Franc i 4% Cabernet Sauvignon. W ...
Merlot Reserva, Santa Alicia to wino pochodzące z Doliny Maipo, jednego z najważniejszych regionów winiarskich Chile. Wyprodukowane w 100% z odmiany Merlot, dojrzewa w kontrolowanych warunkach zyskując elegancki i harmonijny charakter. To propozycja dla koneserów preferujących wina o owocowym profil...
Ortodoksyjni miłośnicy węgierskiego wina nieszczególnie cenią Villany ze względu na przywiązanie regionu do bordoskich szczepów i pewien brak lokalnej autentyczności. Mimo wszystko wina Bock są najzwyczajniej w świecie bardzo dobre. Szczere, pełne owocu, wręcz kontemplacyjne. Dobry zakupMaciej
Montes wysoko postawił poprzeczkę winami z serii Alpha, akurat Merlot najmniej przypadł mi do gustu. Nieźle zbudowane wino, ale brakuje mu czegoś ekstra. W jakiejś promce warto wziąć, w pełnej cenie - ponownie bym się nie zdecydował, wybrałbym np. Caberneta raczej albo Carmenere. Ale to nadal dobre wino.Wojciech
Bardzo dobre wino, tyle że wymaga długiego napowietrzania albo użycia aeratora (a i tak dałbym mu nawet wówczas kilka chwil na "odetchnięcie"). Okaże się bogate w smaku i aromacie.
Moim zdaniem, zdecydowanie warte spróbowania. Piotr
Wino czerwone wytrawne to bez wątpienia jedno z najczęściej goszczących w naszych kieliszkach win. Ten wytwarzany z czerwonych winogron trunek o wyrazistym smaku, złożonym owocowym bukiecie i głębokiej barwie towarzyszy człowiekowi od zamierzchłych czasów. Do najbardziej znanych odmian winorośli, z których wino czerwone wytrawne jest wytwarzane zaliczyć możemy Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Malbec i Merlot. Trudno natomiast wymienić jeden bądź kilka najważniejszych krajów produkujących wina czerwone wytrwane, gdyż trunek ten powstaje w każdym kraju winiarskim.
Wino wytrawne czerwone – do czego podawać?
Wszyscy koneserzy win wiedzą, że gdy chodzi wino czerwone wytrawne – właściwości aromatyczne i smakowe tego trunku czynią go idealnym kompanem dojrzałych serów oraz potraw mięsnych na bazie wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i dziczyzny. Wina ze szczepu Pinot Noir pasują do kaczki, lekkie Sangiovese do makaronu a czerwone wytrawne wina Lambrusco z kolei doskonale odnajdują się w towarzystwie sałatek i warzyw.
Wino czerwone wytrawne – kalorie
Czerwone wytrawne wino w rankingu win o najniższej wartości energetycznej zajęłoby drugie miejsce po winie białym wytrawnym. W jednej porcji tego trunku (120 ml) znajdziemy bowiem około 82 kcal. Oznacza to, że wino wytrawne czerwone stanowi doskonały wybór dla degustatorów, którzy dbają o linię.
Wino czerwone wytrawne – wartości odżywcze
Czerwone wytrawne wino zazwyczaj składa się w ponad 80 procentach z wody. Dalsze kilkanaście procent składu trunku stanowi alkohol. W 100 ml wina wytrawnego czerwonego znajduje się ponadto około 2,6 g węglowodanów oraz 0,07 g białka. Wino wytrawne czerwone zawiera także szereg związków organicznych (w tym taniny), witaminy i minerały – m.in. wapń, żelazo, magnez, potas i mangan.
Wino czerwone wytrawne – właściwości zdrowotne
Od wielu lat głośno mówi się o prozdrowotnych właściwościach czerwonego wytrawnego wina. Regularne spożywanie niewielkiej ilości tego szlachetnego trunku wpływa korzystnie na pracę serca i całego układu krążenia, wspomaga naturalne procesy trawienne, wspiera walkę organizmu z infekcjami i spowalnia proces starzenia się jego komórek.
Poznawaj i rezerwuj dobre wina czerwone wytrawne dzięki Winnicy Lidla
Czerwone wino wytrawne – jakie wybrać wobec olbrzymiej różnorodności trunków oferowanych przez mistrzów winiarskich z całego świata? Purpurowe aromatyczne wino z RPA? A może cierpkie i mocno rozgrzewające wino wytrawne czerwone z Australii lub klasyczny Cabernet Sauvignon z Chile? Wypróbowywać różne rodzaje czerwonego wytrawnego wina w poszukiwaniu kompozycji idealnej.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.