Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Japońska whisky najlepsza na świecie
Wśród producentów wyjątkowej jakości whisky z Japonii liczy się tylko dwóch graczy: firma-gigant Suntory (właściciel destylarni Yamazaki oraz Hakushu), produkująca znany blend Hibiki oraz grupa Nikka (właściciel Miyagikyo oraz Yoichi), która zakupiła również szkocką destylarnię Ben Nevis. W przeciwieństwie do firm wytwarzających wspomnianą szkocką whisky, whisky japońskie musi być wytwarzane w samowystarczalnych destylarniach. Oznacza to, że nie dochodzi do wymiany półproduktów pomiędzy destylarniami. Styl japońskiego whisky był wzorowany na klasycznej whisky szkockiej. Także wzorem szkockim państwo kwiatu wiśni produkuje głównie whisky typu blend, chociaż znajdziemy tu również doskonałe single malty.
Japońska whisky w Lidlu
Japońska whisky najlepsza jest wtedy, gdy pija się ją samodzielnie, bez jakichkolwiek dodatków lub z niewielką domieszką wody w wypadku wariantów o wyższym stężeniu alkoholu. Chociaż japońskie whisky są bardzo różnorodne, często ich wspólną cechą jest wyczuwalna w smaku łagodna słodycz oraz posmak migdałów, a nawet rodzynek. Japońska whisky opiniami również nie zawodzi. Fani whisky szkockiej na pewno ulegną walorom smakowym trunków azjatyckich. Japończycy opanowali bowiem do perfekcji szkocki sposób produkcji alkoholu, dodając do niego narodowy wręcz perfekcjonizm. Chociaż wiodącymi producentami pozostają Suntory i Nikka, koneserzy równie chętnie sięgają po produkty mniejszych destylarni. Japońska whisky ceną potrafi zaskoczyć: za butelki z nieistniejących już miejsc takich jak Karuizawa można zapłacić fortunę. Właśnie z tego powodu whisky bywa traktowana jako przedmiot inwestycji: whisky japońska cenę zmienia z czasem i renomą destylarni.