Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Whisky włoskie

Whisky z Włoch to trunek bardzo unikatowy. Dzieje się tak dlatego, że przez długi czas produkowała go tylko jedna destylarnia (powstała w 2010 roku) w kraju słonecznej Italii: Puni Destillery.
Nie znaleźliśmy produktu spełniającego zadane kryteria wyszukiwania.

Włoskie whisky

Pierwsze wydestylowanie mocnego alkoholu o bursztynowej barwie odbyło się we Włoszech dopiero w 2012 roku. Po trzech latach na rynek trafiła więc oryginalna włoska whisky. Wyjątkowa destylarnia założona przez rodzinę Ebenspergerów na północy Włoch (w okolicy Tyrolu) swoją nazwę zawdzięcza przepływającej w pobliżu rzece. Inaugurującą działalność firmy whisky był single malt Puni Aura 01. Trunek ten leżakował przez dwa lata w beczkach po bourbonie, aby potem został przelany do beczek po szkockiej whisky, gdzie dojrzewał przez kolejne kilka lat. Single malty produkowane przez Puni Destillery są słodkawe z mniej lub bardziej obecną dymną nutą. Do produkcji whisky włoskiej od początku używano trzech słodowanych zbóż: pszenicy, jęczmienia i żyta. Mocny alkohol z destylarni na północy Włoch mimo krótkiej historii zdążył zyskać sobie grono fanów. W 2016 roku whisky z Puni Destillery zdobyła pierwsze miejsce w San Francisco World Spirits Competition.

Whisky z Włoch

Chociaż słoneczna Italia kojarzy się bardziej z doskonałymi winami, także włoska whisky zasługuje na uwagę. Najbardziej rozsławiona oraz pierwsza istniejąca Puni Destillery skupia się głównie na produkcji trzech typów whisky. Whisky Nova - dojrzewa w beczkach po bourbonie, Alba – najpierw trafia do beczek po Marsali, a później dojrzewa w beczkach po szkockiej whisky z Islay, oraz Sole (premiera: 2017) - dojrzewa w beczkach po bourbonie oraz po sherry. Whisky włoskie są zazwyczaj trzy lub czteroletnie. Mimo tego, że tradycja wytwarzania whisky we Włoszech jest bardzo krótka, nie szkodzi to rosnącej rozpoznawalności Albie, flagowemu trunkowi ze stajni Puni. Ukryta w głębi Tyrolu destylarnia bywa określana mianem włoskiego Highlands, a więc szkockiego zagłębia produkcji światowej sławy whisky.