Jeden z najbardziej znanych shotów w Polsce. Wściekły Pies to drink, który można spotkać w niemalże każdym pubie, klubie czy restauracji. Ostry, o wyrazistym smaku, gdzie łączy się wódka, sok malinowy oraz pikantne tabasco. Wściekły Pies to klasyczna propozycja barmańska, idealna jako dodatek do spotkania ze znajomymi.
Wściekły Pies – polski smak
Jego historia rozpoczęła się w latach 90. Po raz pierwszy pojawił się na Pomorzu Zachodnim, a dokładnie w jednym z pubów w Świnoujściu. Swoją nazwę shot Wściekły Pies zawdzięcza miłości jego wynalazcy do filmów Quentina Tarantino. Chociaż początkowo przepis na Wściekłego Psa był wykorzystywany tylko lokalnie, jego popularność szybko objęła cały kraj.
Posiada charakterystyczny wygląd, przypominający biało-czerwoną flagę. Oczywiście, jeśli jest przyrządzony z zachowaniem odpowiednich proporcji. Wszystko dzięki różnej gęstości składników, które tworzą przejścia kolorystyczne.
Wściekły Pies to drink łatwy do wykonania i o prostym składzie. Do jego przyrządzenia potrzebne są tylko trzy składniki – wódka, sok malinowy oraz kilka kropel Tabasco. To właśnie prostota jego przygotowania i wygląd, wpłynęły na szybkie zyskanie popularności w całej Polsce.
Komu przypadnie do gustu Wściekły Pies? To z pewnością propozycja dla osób, które lubią wyraziste smaki. Zwolennicy pikantnych połączeń nie będą zawiedzeni. Wszystko za sprawą dodatku w postaci kilku kropel Tabasco. Ten ostry sos znajduje się w skali ostrości obok papryczek jalapeno! W połączeniu z cierpką wódką tworzy naprawdę mocną mieszankę. Jednak słodko-kwaśny smak soku malinowego skutecznie łagodzi ostrość, dzięki czemu Wściekły Pies jest przyjemnym rozwiązaniem na wieczór z bliskimi.
Przepis na Wściekłego Psa
Wykonanie tego drinka nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności barmańskich czy zakupu dodatkowego sprzętu. Nie potrzebny jest nawet shaker. Warto jednak zaopatrzyć się w kieliszki, które uprzednio można schłodzić. Wystarczy włożyć je na kilka minut do zamrażalki.
Przygotowanie Wściekłego Psa zajmuje kilka chwil i może być wykonane we własnej kuchni. Dzięki temu można na bieżąco podawać kieliszki z napojem dla gości, jednocześnie nie odrywając się od rozmowy z nimi. Trzeba jednak trzymać się ścisłych proporcji, określonych w przepisie. W innym przypadku smak koktajlu będzie zaburzony i nie da się uzyskać charakterystycznej barwy. Warto o tym pamiętać przy połączeniach z mocnym alkoholem.
W Winnicy Lidla mamy także inne propozycje na drinki z wódką – zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Warto zajrzeć także do przepisów z polskim alkoholem, czyli drinki z Wódką Dębową.
Składniki;
- 15 ml wódki (może być także polska wódka)
- 10 ml soku malinowego
- 3 krople tabasco
Wykonanie:
Do schłodzonego kieliszka należy wlać wódkę. Następnie powoli dolać sok malinowy, a na końcu kilka kropel tabasco. Całość można podać do wypicia.
Miętowy Wściekły Pies
Klasyczny polski shot doczekał się licznych modyfikacji. Wściekły Pies, poza swoją charakterystyczną ostrością, może być wzbogacony o inne smaki, które nadają mu jeszcze bardziej wyjątkowego aromatu. Tak, jak w przypadku połączenia z syropem miętowym. Orzeźwiający aromat zastępuje sok malinowy, a całość smakuje nieco orientalnie.
Składniki:
- 25 ml wódki
- 15 ml syropu miętowego
- 1-2 krople tabasco
Wykonanie:
Do kieliszka wlać wódkę, a następnie syrop miętowy. Na końcu dodać kilka kropel tabasco i gotowy shot można podać do wypicia.