Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera
i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Wino musujące

Wino musujące

Jest to wino nasycone dwutlenkiem węgla, który może trafić do butelki na kilka sposobów. Pierwszy to powtórna fermentacja w butelce. Drugi to wtórna fermentacja w kadzi i napełnienie butelki już musującym winem. Trzeci wreszcie to sztuczne dodanie gazu do spokojnego wina. Wina musujące są orzeźwiające i doskonale wznosi się nimi toasty, ale można je też podać do sałatek, owoców morza, ryb, lekkich dań mięsnych, a w niektórych wypadkach również do dań kuchni orientalnej. Wina musujące znajdziemy pod nazwami Champagne, Cava, Prosecco, Franciacorta, Cremant czy Sekt.

SPRAWDŹ TEŻ WINA Z INNYCH REGIONÓW ŚWIATA >

Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w następnym dniu roboczym w wybranym sklepie Lidl!*
*96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.
Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w następnym dniu roboczym w wybranym sklepie Lidl!*
*96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.
Zobacz jako Siatka Lista

79 produktów

  1. Codorniu Zero Sparkling | Wino dealkoholizowane
    Wino musujące dealkoholizowane, stworzone pod marką Codorníu - jednego z najstarszych i najbardziej renomowanych producentów w Hiszpanii. Powstaje na bazie win używanych do produkcji klasycznej Cavy. Trunek stanowi lekką, bezalkoholową alternatywę dla tradycyjnych win musujących.   Degustacja...
  2. Cava Semi-Sec, Cuvée Clasico Organic, Codorniu
    Półwytrawne wino musujące z hiszpańskiej Katalonii, produkowane przez firmę Codorníu - pioniera produkcji Cavy. Powstaje metodą klasyczną, czyli z drugą fermentacją w butelce. Podczas tego procesu w winie powstaje szereg atrakcyjnych aromatów, głównie w trakcie dojrzewania nad osadem drożdżowym oraz...
  3. Chardonnay Sparkling Alcohol Free, Appalina | Wino dealkoholizowane
    Musujące, dealkoholizowane wino wyprodukowane z odmiany Chardonnay. Powstaje dzięki nowoczesnemu procesowi dealkoholizacji, który pozwala zachować aromaty typowe dla szczepu. W procesie produkcji wino wzbogacane jest dodatkiem dwutlenku węgla. To propozycja dla osób poszukujących napoju bez alkoholu...
  4. Anna de Codorniu Cava Brut
    Jedno z flagowych win musujących słynnej katalońskiej marki Codorníu - pioniera produkcji Cavy w Hiszpanii. Wino powstaje metodą tradycyjną, z drugą fermentacją w butelce. Złożony proces produkcji gwarantuje elegancką, kremową strukturę smakową i drobne bąbelki. Anna de Codorníu Brut jest winem wytr...

    Wino

    Anna de Codorniu Cava Brut 750ml

    59,99 zł
  5. Cava Brut, Cuvée Clasico Organic, Codorniu
    Codorníu to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych producentów win musujących w Hiszpanii. Wina Cava produkowane są metodą klasyczną (taką samą jak w Szampanii), pozwalającą uzyskać eleganckie, drobne bąbelki i głębię aromatów dzięki długiemu dojrzewaniu na osadzie drożdżowym. Wersja Organi...
  6. Prosecco Extra Dry Organic, Alberto Nani
    Wino musujące produkowane z odmiany Glera metodą Charmata. Trunek zachęca do degustacji świeżością aromatów i lekką, perlistą strukturą. Marka Alberto Nani stawia na ekologiczne metody uprawy, dzięki czemu wino powstaje bez użycia dodatków syntetycznych.   Degustacja wina Prosecco Extra Dry O...
  7. Cava Brut, Selección Montesquius
    Musujące wino z wieloregionalnej apelacji CAVA, produkowane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce (Mètode Tradicional). Winiarnię Montesquius założyła w 1918 roku rodzina Santacana - jedna z najstarszych dynastii w Penedès. Marka znana jest z rzemieślniczego podejścia do winiarstwa, stosow...

    Wino

    Cava Brut, Selección Montesquius 750ml

    44,99 zł
  8. Cava Reserva Brut Rosé, Vilarnau
    Różowe, musujące wino z regionu Penedès w Katalonii, produkowane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce (Mètode Tradicional). Określenie „Reserva” oznacza, że dojrzewało minimum 15 miesięcy na osadzie drożdżowym. Proces ten nadaje winom większej złożoności aromatycznej i wzmacnia strukturę ...

    Wino

    Cava Reserva Brut Rosé, Vilarnau 750ml

    39,99 zł
  9. Champagne Moutard Grande Cuvee Brut
    Wino o pięknym, złoto-żółtym kolorze, z delikatnym i bogatym aromatem masła, migdałów oraz brioche. W ustach prezentuje się żywo, elegancko, z doskonałą równowagą smaków i pełnią. Idealne do serwowania z przystawkami, takimi jak surowe warzywa, owoce morza, ryby, wędliny, foie gras, tatar wołowy i z...
  10. Champagne Moutard Brut Reserve
    Wino o jasnozłotym kolorze, z delikatnym aromatem akacji i cytrusów. W ustach żywe, perliste, o przyjemnej kwasowości, dającej orzeźwienie, z lekką mineralnością i cytrusowym tłem. Idealne do tłustych ryb, owoców morza i białych mięs. Najlepiej podawać schłodzone w temperaturze 8-12°C....

    Wino

    Champagne Moutard Brut Reserve 750 ml

    149,99 zł
  11. Link Glera Pinot Nero
    Bladoróżowa barwa. Musowanie finezyjne i trwałe. W aromacie subtelne nuty dzikich truskawek, malin, czerwonych wiśni oraz delikatna przyprawowość i kremowość. W ustach soczyste, świeże, z owocowym charakterem – maliny i jagody, z lekką mineralnością, harmonijnie wyważone, o delikatnych taninach....

    Wino

    Link Glera Pinot Nero 750ml

    79,99 zł
  12. Prosecco Extra Dry, Torresella
    Musujące wino z serca regionu Veneto, produkowane pod marką Torresella (grupa Santa Margherita). Nazwa wina pochodzi od miejscowości w pobliżu Wenecji, wokół której winnice leżą na płaskich terenach z glebami aluwialnymi. Powstaje tradycyjnie z odmiany Glera w procesie Charmata (naturalny dwutlenek ...

    Wino

    Prosecco Extra Dry, Torresella 750ml

    49,99 zł
  13. The One Glera
    Żywa, słomkowa barwa. W aromacie wyczuwalne są dojrzałe jabłka, soczysta gruszka i cytrusy, z subtelnym odcieniem akacji i białych brzoskwiń. W ustach świeże, eleganckie, z dobrze zbalansowaną kwasowością i lekką, czystą słodyczą, zakończone delikatnym, przyjemnym finiszem.

    Wino

    The One Glera 750ml

    79,99 zł
  14. Casa Ferreirinha Papa Figos Branco
    Eleganckie i jednocześnie rześkie białe wino z regionu Douro w Portugalii. Wykonane z mieszanki lokalnych szczepów, takich jak Rabigato, Viosinho, Arinto, Códega i Moscatel. Charakteryzuje się intensywnym aromatem kwiatów, owoców białych i tropikalnych oraz nutami cytrusowymi i mineralnymi. W ustach...

    Wino

    Casa Ferreirinha Papa Figos Branco 750ml

    45,99 zł
  15. Cava Brut, Campo Viejo
    Campo Viejo Cava Brut to hiszpańskie wino musujące, produkowane w Katalonii, zgodnie z metodą tradycyjną. Wino powstaje z trzech klasycznych odmian winorośli: Macabeo, Parellada i Xarel-lo. Campo Viejo to jeden z najbardziej rozpoznawalnych producentów Cavy, znany z przystępnych cenowo win o doskona...

    Wino

    Cava Brut, Campo Viejo 750ml

    43,99 zł
  16. Champagne Brut Millesime, Alfred Gratien
    Rocznikowe wino musujące z Szampanii, stanowiące wyraz stylu domu Gratien – klasycznego, eleganckiego i długowiecznego. Wino powstało z moszczu pierwszego tłoczenia z selekcjonowanych gron Chardonnay i Pinot Noir, pochodzących wyłącznie z najlepszych parceli. Fermentowane w dębowych beczkach i dojrz...
  17. Champagne Brut Blanc de Blancs Grand Cru, Alfred Gratien
    Champagne Brut Blanc de Blancs Grand Cru Alfred Gratien to wyrafinowane smakowo wino musujące powstałe wyłącznie z gron Chardonnay pochodzących z najlepszych winnic sklasyfikowanych jako Grand Cru. Producent - Alfred Gratien - należy do nielicznego grona domów szampańskich, które do dziś fermentują ...
  18. Champagne Brut “Cuvee Paradis”, Alfred Gratien
    Cuvée Paradis to prestiżowe wino musujące z regionu Szampanii, będące flagową etykietą domu Alfred Gratien - jednej z nielicznych rodzinnych wytwórni, które wciąż fermentują swoje wina w dębowych beczkach, Wino to produkowane jest metodą tradycyjną (champenoise) z selekcjonowanych gron Chardonnay i ...
  19. Champagne Brut Rosé, Alfred Gratien
    Dom Alfred Gratien to jedna z najbardziej cenionych wytwórni w Szampanii, której filozofia produkcji opiera się na fermentacji win bazowych w niewielkich, dębowych baryłkach oraz wytwarzaniu szampana wyłącznie metodą tradycyjną. Wszystkie etapy produkcji wykonywane są ręcznie, co przekłada się na wy...
  20. Champagne Brut, Alfred Gratien
    Dom Alfred Gratien, założony w 1864 roku w Épernay, od pokoleń słynie z produkcji ekskluzywnych szampanów w limitowanych ilościach. Charakterystyczną cechą wytwórni jest fermentacja wina bazowego w niewielkich dębowych beczkach o pojemności 228 litrów, dzięki czemu zyskują one wyjątkową głębię bukie...

    Wino

    Champagne Brut, Alfred Gratien 750ml

    199,99 zł
  21. Crémant de Loire Brut, Gratien & Meyer
    Gratien & Meyer to renomowany producent win musujących z Doliny Loary, działający od 1864 roku. Swoje wina firma produkuje i składuje w historycznych piwnicach wydrążonych w tufie wapiennym. Warunki panujące w podziemnych tunelach sprzyjają procesowi naturalnej wtórnej fermentacji oraz dojrzewaniu w...
  22. Lambrusco Amabile, Galassi
    Słodkie, czerwone wino musujące z włoskiego regionu Emilia-Romagna. Trunek ten jest tradycyjnie wytwarzany z winogron odmiany Lambrusco. To wino niskoprocentowe o smaku dojrzałych ciemnych owoców. Degustacja Lambrusco AmabileW kieliszku wino prezentuje ciemną, rubinową barwę, a podczas nalewani...

    Wino

    Lambrusco Amabile, Galassi 750ml

    36,99 zł
  23. Pignoletto Frizzante, Galassi
    Wytrawne, półmusujące wino pochodzące z regionu Emilia-Romagna. Wytworzone zostało z uprawianych lokalnie winogron odmiany Pignoletto. Choć mniej znane niż Prosecco, wino to coraz częściej zyskuje uznanie dzięki świeżości smaku, owocowemu charakterowi aromatów i korzystnemu stosunkowi jakości do cen...

    Wino

    Pignoletto Frizzante, Galassi 750ml

    40,99 zł
  24. Malvasia Frizzante, Cantina di Vicobarone
    Słodkie, musujące wino z włoskiego regionu Colli Piacentini. Trunek wyprodukowano z bardzo dojrzałych gron odmiany Malvasia. Degustacja wina Malvasia FrizzanteW bukiecie Malvasia Frizzante dominują aromaty karmelu, pieczonego jabłka, rodzynek i miodu. W ustach smaki te potwierdzają się, tworząc...
  25. Lambrusco Bianco Frizzante Amabile, Marengo
    Lambrusco Bianco Frizzante Amabile marki Marengo to lekkie, słodkie wino musujące pochodzące z regionu Emilia‑Romagna. Styl tego trunku nawiązuje do popularnych w północnych Włoszech lekkich win musujących o owocowym charakterze i niskim alkoholu.    Degustacja Lambrusco Bianco Frizza...
  26. Fragolino Rosso, Marengo
    Fragolino Rosso marki Marengo to słodki, aromatyzowany napój alkoholowy na bazie czerwonego wina gronowego. Stworzony z myślą o osobach preferujących wyraźnie owocowe, deserowe smaki połączone z niską zawartością alkoholu. Degustacja Fragolino Rosso W kieliszku napój prezentuje intensywną, rubi...

    Napój winny

    Fragolino Rosso, Marengo 750ml

    29,99 zł
  27. Fragolino Bianco, Marengo
    Fragolino Bianco marki Marengo to słodki, aromatyzowany napój alkoholowy na bazie białego wina gronowego. Powstał z myślą o konsumentach preferujących trunki o wyraźnym owocowym smaku i niskiej zawartości alkoholu. Napój zawdzięcza swoją nazwę charakterystycznemu aromatowi truskawek. Degustacja...

    Napój winny

    Fragolino Bianco, Marengo 750ml

    29,99 zł
  28. Aqua Santa Brut Rosé
    Musujące, różowe wino o intensywnym owocowym charakterze i świeżej, energetycznej strukturze. Już podczas nalewania zwraca uwagę żywą pianą i zapraszającym do degustacji bukietem. Profil sensoryczny Aqua Santa Brut RoséPośród aromatów pojawiających się w kieliszku dominują czerwone owoce - mali...

    Wino

    Aqua Santa Brut Rosé 750ml

    54,99 zł
  29. Semi Sweet Sparkling “Maestro”, Badagoni
    Musujące, półsłodkie wino z Gruzji, pochodzące z regionu Kachetia. Wyprodukowane w całości z odmiany Mtsvane, wyróżnia się świeżym charakterem aromatów i przyjemnym balansem pomiędzy słodyczą a subtelną kwasowością. Degustacja wina Semi Sweet Sparkling “Maestro”W kieliszku wino prezentuje jasną...
  30. Saperavi Sparkling “Maestro”, Badagoni
    Saperavi Sparkling “Maestro”, Badagoni to wyjątkowej jakości, musujące wino z Gruzji, wyprodukowane w całości z odmiany Saperavi. Łączy ono charakterystyczną dla tej odmiany intensywność owocową z elegancką perlistością, oferując nietuzinkowe doznania degustacyjne. Degustacja wina Saperavi Spar...
Strona
na stronę

Jest to wino zawierające dwutlenek węgla, który może trafić do butelki na kilka sposobów. Pierwszy to powtórna fermentacja w butelce. Drugi to wtórna fermentacja w kadzi i napełnienie butelki już musującym winem. Trzeci wreszcie to sztuczne dodanie gazu do spokojnego wina. Wina musujące są orzeźwiające i doskonale wznosi się nimi toasty, ale można je też podać do sałatek, owoców morza, ryb, lekkich dań mięsnych, a w niektórych wypadkach również do dań kuchni orientalnej. Wina musujące znajdziemy pod nazwami Champagne, Cava, Prosecco, Franciacorta, Crémant czy Sekt.

Wina musujące

Wino musujące to wyjątkowy rodzaj wina, który swoje charakterystyczne bąbelki zawdzięcza obecności dwutlenku węgla. Alkohole z tej kategorii, na całym świecie uznawane są za specjały okolicznościowe. Komu z nas dźwięk wystrzelonego korka z Szampana nie kojarzy się z radosnymi chwilami i celebracją? Wielu miłośników wina zaczyna sięgać po musujące wina nie tylko w Sylwestra, ale także przy różnych innych okazjach. Jeszcze do niedawna w potocznym języku szampanem określaliśmy wszystkie wina musujące. Obecnie termin ten zarezerwowany jest wyłącznie dla win musujących z francuskiej Szampanii. A jeśli zastanawiasz się po jakie inne dobre wina musujące możesz sięgnąć, to możliwości jest całkiem sporo. Są to między innymi hiszpańska Cava czy włoskie Prosecco.

Czym różni się naturalna fermentacja od sztucznego gazowania w winie musującym?

Skąd w winie biorą się bąbelki? Jak już wiesz, trunki zawdzięczają je dwutlenkowi węgla. Wbrew pozorom wino musujące różni się dość znacznie pod tym względem od popularnych napojów gazowanych, do których dwutlenek węgla dodawany jest sztucznie. Bąbelki w winie musującym są efektem naturalnej drugiej fermentacji, której produktem jest dwutlenek węgla. Metodą produkcji wina musującego uważaną za najbardziej prestiżową jest metoda klasyczna, zwana też szampańską czy butelkową. Jej głównym założeniem jest przeprowadzenie wtórnej fermentacji w butelce. Sposób ten zapewnia najbardziej intensywną perlistość i jednocześnie złożoność bukietu wina.

Jakie znaczenie ma metoda Charmata w produkcji wina musującego?

Wina musujące powstają też metodą Charmata. Ta technika produkcji wina musującego, charakterystyczna jest m.in. dla Prosecco a polega na przeprowadzeniu wtórnej fermentacji w zamkniętych stalowych kadziach. Metoda ta jest szybsza od klasycznej, znacznie tańsza i pozwala na zachowanie świeżości i owocowych aromatów wina. W porównaniu jednak do opisanej wcześniej metody klasycznej, wina produkowane metodą Charmat nie osiągają tak bogatego i złożonego smaku.

Jakie są zalety i wady fermentacji w butelce dla wina musującego?

Fermentacja w butelce to tradycyjna metoda produkcji najwyższej jakości win musujących. Zalety tej metody to przede wszystkim intensywna, długotrwała perlistość otrzymywanych trunków oraz złożoność aromatów bukietu. Wady metody szampańskiej to z kolei głównie wyższe koszty i dłuższy czas produkcji. Fermentacja w butelce daje wina o wyjątkowej finezji, które mogą być zarówno klasyczne wytrawne, jak i subtelnie słodkie. W tym najdroższe Szampany.

Jedną z mniej znanych metod produkcji wina musującego jest méthode ancestrale, zwana także metodą pradawną. Ten sposób wytwarzania bąbelków stosowano już w XVI wieku i uchodzi on za wyjątkowo prosty, wręcz prymitywny. Polega na tym, że wino zostaje zabutelkowane zanim drożdże zdążą przefermentować wszystkie cukry. Fermentacja kończy się już w butelce, a powstający dwutlenek węgla zostaje uwięziony w trunku, tworząc naturalne musowanie. W przeciwieństwie do metody klasycznej nie dodaje się tutaj liquerde tirage, nie przeprowadza wtórnej fermentacji, dosage ani filtracji. Efektem są lekkie, świeże wina, często mętne i z osadem obumarłych komórek drożdży, o niższym poziomie alkoholu oraz wyraźnych owocowo-organicznych aromatach.

W czym pić wino musujące?

Podobnie jak każdy inny rodzaj wina, również wino musujące wymaga odpowiednich kieliszków. W czym więc pić lub jak podawać gościom wino musujące? Szampana czy inne wina musujące podajemy najczęściej w kieliszkach typu flet. Są to wysmukłe i wąskie kieliszki, których kształt pozwala na dłużej utrzymujący się efekt musowania. Tego typu kieliszek do wina musującego możemy napełnić do 4/5 wysokości. Nieco szerszym i bardziej zaokrąglonym kieliszkiem do win musujących jest tak zwany tulipan. Tego rodzaju kieliszki możemy wybrać przy degustacji droższych i bardziej wyrafinowanych win musujących, gdyż pozwalają na skupienie bukietu w ich górnej części. W przeszłości stosowano jeszcze kieliszki zwane "piersią baronowej" cechujące się szeroką i płytką czarką, z której bardzo szybko ulatniał się dwutlenek węgla. Ten rodzaj kieliszków odszedł do lamusa ze względu na niepraktyczny kształt.

Jak przechowywać wino musujące?

Dostałeś w prezencie lub kupiłeś butelkę dobrego Szampana i zastanawiasz się jak przechowywać wino musujące? Wiele osób uważa, że im wino starsze tym lepsze. W rzeczywistości, często jest to nieprawda. Wiele win posiada stosunkowo krótki potencjał starzenia i powinno być spożyte stosunkowo szybko. Tak jest w przypadku win musujących, które w wyniku długiego leżakowania mogą tracić swoje walory smakowe. Ile więc może leżeć wino musujące? Wszystko zależy od metody produkcji. Im bardziej złożony bukiet i wyższe stężenie CO2 tym jakość wina utrzyma się dłużej. Proste smakowo wina, jak Prosecco powinny zostać spożyte w ciągu maksymalnie roku do dwóch od butelkowania. Nieco droższe hiszpańskie wina Cava mogą wytrzymać od 2 do 3 lat, a najbardziej wyrafinowane wina z oznaczeniem Gran Reserva oraz oryginalne Szampany i Franciacorta nawet 5 do 6 lat. Najdłużej można przechowywać Szampany rocznikowe, bo nawet do 20-25 lat. Jeśli chodzi o kwestie przechowywania wina musującego po otwarciu, to generalnie należy tego unikać. Jeśli jednak jest taka konieczność to szczelnie zamkniętą butelkę możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni. Po tym czasie wino musujące zmienia smak, tracąc bezpowrotnie swoje bąbelki. Wino musujące powinno być przechowywane w odpowiednich warunkach - w temperaturze około 10-12°C, w ciemnym miejscu, z dala od wibracji.

Dlaczego temperatura podawania ma znaczenie dla smaku wina musującego?

Temperatura podawania ma kluczowe znaczenie dla smaku wina musującego. Wino musujące serwuje się w temperaturze od 6 do 12°C. Zasada jest prosta: im tańsze i prostsze w smaku tym chłodniejsze. W tych temperaturach wina musujące najlepiej prezentują swoje aromaty i smaki, a bąbelki mają osiągają optymalną intensywność. Zbyt ciepłe wino będzie musować za szybko, a zbyt niska temperatura może natomiast stłumić delikatne nuty smakowe.

Wino musujące - kalorie

Masz ochotę na kieliszek Szampana czy Prosecco, ale zastanawiasz się, ile kcal ma wino musujące? Jeśli to tylko jedna porcja, to możesz spać spokojnie. Wina musujące, szczególnie te wytrawne, należą do jednych z najmniej kalorycznych alkoholi. W 100 ml Szampana czy włoskiego Prosecco znajduje się ich nieco ponad 70 (około 75 kcal). Trochę więcej kalorii będzie w półsłodkich czy słodkich odmianach win musujących, które jednak nie są zbyt popularne. Zawartość objętościowa alkoholu wynosi 1,2%, co jest standardem dla tej kategorii win.

Jaka jest różnorodność smaków dostępnych w winach musujących?

Wina musujące potrafią zachwycić złożonością akcentów aromatyczno-smakowych, od suchych i mineralnych, przez owocowe i kwiatowe, aż po słodkie i deserowe. Aromaty mogą obejmować nuty cytrusowe, jabłkowe, gruszkowe, czy nawet egzotyczne owoce. Koneserzy szczególnie cenią tę różnorodność, która pozwala na dopasowanie wina do różnych okazji i potraw.

Jak bąbelki wpływają na charakter wina musującego?

Bąbelki to nieodłączny element wina musującego. W zależności od ilości piany rozróżnia się wino w pełni musujące (spumante) i lekko musujące (frizzante). Bąbelki nie tylko zapewniają przyjemne doznania w ustach, ale również uwydatniają aromaty i sprawiają, że wino jest niezwykle orzeźwiające.

Dlaczego elegancja wina musującego jest ceniona przez koneserów?

Elegancja wina musującego wynika z jego jakości, złożoności bukietu i wartości rynkowej. Wiąże się z faktem, że dobre jakościowo wino z bąbelkami to trunek unikatowy, godny najważniejszych okazji, pasujący do wykwintnych potraw.

Które okazje są najbardziej odpowiednie dla wina musującego?

Obecność wina musującego jest ceniona podczas różnego rodzaju celebracji, od intymnych kolacji, okazji jak  urodziny czy rocznice, po wielkie uroczystości, Wina musujące ż sprawdzają się też jako codzienny aperitif. Wino z bąbelkami można podawać przed posiłkiem, w jego trakcie i po nim.

Jak aromatyczne może być wino musujące typu brut?

Wino musujące typu brut może być niezwykle aromatyczne mimo swojej wytrawności. Bukiet wina musującego może obejmować nuty cytrusowe, kwiatowe, mineralne, a nawet drożdżowe i spożywcze, w tym kawę, karmel i bakalie. Brut to najbardziej popularna kategoria wina musującego, charakteryzująca się eleganckimi i wyrafinowanymi aromatami, oraz wyraźną kwasowością.

Wino musujące brut dobrze komponuje się owocami morza. Świetnie dogadują się również z lekkim drobiem, serami o delikatnym smaku oraz różnymi przystawkami.

Kiedy najlepiej wybrać wino musujące extra dry?

Wino musujące extra dry (często określane jako półwytrawne) to doskonały wybór dla osób, które preferują wina z delikatną nutą słodyczy, ale wciąż świeże i orzeźwiające. Extra dry jest idealny jako aperitif, ale również dobrze komponuje się z lekkim deserem lub owocami. Ta kategoria wina musującego łączy w sobie elegancję wina wytrawnego z subtelną słodyczą, która czyni je bardzo uniwersalnym.

Jak wino musujące demi sec pasuje do różnych potraw?

Wino musujące demi sec, będące winem półsłodkim, doskonale pasuje do różnych potraw, szczególnie do deserów, owoców i dań o delikatnym smaku. Demi sec świetnie komponuje się z foie gras, pasztetami, ale również z egzotycznymi potrawami kuchni azjatyckiej. Jego delikatna słodycz równoważy pikantne smaki i podkreśla subtelne aromaty.

Przeczytaj także: APEROL SPRITZ

Zobacz kategorie:
Zobacz wpisy blogowe: