Słynna Krwawa Mary to drink, który znacząco wyróżnia się na tle klasycznych połączeń alkoholowych. Wszystko za sprawą dodatku w postaci soku pomidorowego, zamiast standardowych soków owocowych. Wytrawny drink Krwawa Mary wzbogacony jest o ostre przyprawy, a jego bazą jest wódka. Dzięki temu powstaje napój o wyrazistym smaku, który rozbudza zmysły i daje ochotę na więcej.
Klasyczna Krwawa Mary
Bloody Mary, jak brzmi oryginalna, angielska nazwa tego drinka, to propozycja dla osób, które lubią niebanalne aromaty. Połączenie wódki, soku pomidorowego, sosu Worcestershire, sosu Tabasco oraz innych przypraw sprawia, że to prawdziwa uczta dla podniebienia. Będzie pasować na imprezie ze znajomymi, jak i jako dodatek po kolacji. Krwawa Mary to drink, który także pobudza trawienie i zbawiennie wpływa na samopoczucie po obfitym posiłku.
Historia tego napoju sięga XX wieku, a według niektórych źródeł jeszcze wcześniej. Drink mógł zostać wynaleziony już w czasach panowania brytyjskiej dynastii Tudorów. Królowa Maria I Tudor otrzymała przydomek Krwawej Mary po tym, jak wysłała na śmierć 289 protestantów, sprzeciwiających się jej dążeniom do rekatolizacji Anglii. Jeśli wierzyć tej wersji historii, słynny napój alkoholowy został nazwany na cześć brytyjskiej władczyni.
Inna opowieść głosi, że drink Bloody Mary powstał ok. 1921 roku w paryskim barze Harry's New York Bar. Znana jest też wersja, że napój został po raz pierwszy przyrządzony w Stanach Zjednoczonych, w czasach prohibicji. Z kolei, pierwsze konkretne wskazówki, jak zrobić Krwawą Mary pojawiły się ok. 1964 roku, gdy Fernand Petiot głosił, że powinna być mieszanką wódki i soku pomidorowego, w proporcji pół na pół. Dopiero później w składzie drinka pojawiły się przyprawy i sosy, nadające mu wyjątkowej ostrości.
Istnieje też wersja, że Krwawa Mary swoją nazwę zawdzięcza tylko i wyłącznie wyglądowi. Połączenie wódki z sokiem pomidorowym, Tabasco i przyprawami sprawia, że rzeczywiście pojawiają się „krwiste” skojarzenia. Mocny smak i ostry aromat potęgują to wrażenie.
Niezależnie od historii pochodzenia, drink Krwawa Mary to jeden z klasyków, jakie od lat goszczą w kartach barmańskich na całym świecie. Nie da się ukryć, że to jedno z najbardziej rozpoznawalnych połączeń alkoholowych. Pomimo długiej historii, Bloody Mary wciąż zjednuje sobie kolejnych miłośników wyrazistych smaków, w wielu zakątkach globu.
Przepis na Krwawą Mary znajduje się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Dzięki temu drink może być przyrządzany tylko według ustalonych proporcji i składników. Przepis wykorzystywany jest także podczas zawodów barmańskich na całym świecie.
Przepis na Krwawą Mary
Bloody Mary wykonywana jest z kilku określonych składników. Pojawia się tutaj wspomniana wcześniej wódka (można do tego wykorzystać także polską wódkę), sok pomidorowy, sos Tabasco, sos Worcestershire oraz sok z cytryny.
Aby przygotować ten aromatyczny drink, nie trzeba zaopatrywać się w specjalistyczne narzędzia barmańskie ponieważ przyrządzenie Krwawej Mary jest bardzo proste.
Warto jednak pamiętać, że jest to napój z mocnym alkoholem, którego lepiej nie pić w dużych ilościach. Wszystko za sprawą wysokiej ostrości – chyba, że smakosz ma bardzo wytrzymałe kubki smakowe. Krwawa Mary może być spożywana po obfitej kolacji, jako sposób na trawienie, ale także jako pomoc w walce z syndromem dnia następnego. Wypicie ostrego drinka na tzw. kacu może przyczynić się do szybszej regeneracji organizmu.
Jeśli szukacie dodatkowych przepisów na oryginalne drinki z wódką, sprawdźcie nasze propozycje w Winnicy Lidla. Z racji, że Krwawa Mary to także napój, który potrafi skutecznie rozgrzać, przygotowaliśmy przepisy na inne drinki rozgrzewające.
Składniki:
- 45 ml wódki
- 90 ml soku pomidorowego
- 15 ml świeżego soku z cytryny
- 2 chlusty sosu Worcestershire
- 1 chlust Tabasco
- szczypta soli selerowej
- szczypta pieprzu
- kostki lodu
Wykonanie:
W dużej szklance (szklanicy barmańskiej) należy umieścić kostki lodu, a następnie pozostałe składniki. Całość zmieszać ze sobą, do połączenia się wszystkich elementów. Następnie gotowy napój przelać do wysokiej szklanki typu highball. Przed podaniem można udekorować kawałkiem selera.