Wino z regionu położonego u stóp Dolomitów w północnych Włoszech. Winnice w chłodnym klimacie Trentino dają wina o wyjątkowej świeżości struktury i mineralnym charakterze aromatów. Spółdzielnia winiarska Mezzacorona, działająca od 1904 roku, specjalizuje się w produkcji win o cechach klasycznych dla...
Apelacja Lugana położona jest między Lombardią i Veneto, na południowym krańcu jeziora Garda. Jedną z lokalnie uprawianych odmian winorośli jest Turbiana. Do niedawna odmianę tą nazywano po prostu: Verdicchio lub Trebbiano di Lugana. Wina Lugana dzięki właściwościom smakowym Turbiany znane są z eleg...
Balatonfüred-Csopak to region o umiarkowanym klimacie kontynentalnym, charakteryzującym się ciepłymi i słonecznymi latami oraz chłodnymi zimami. W regionie tym uprawa winorośli ma wielowiekową tradycję. Klimat i ukształtowanie terenu sprzyjają produkcji win o charakterze lekkim i świeżym, a szczegól...
Białe wino z regionu Chablis. W kieliszku trunek ma barwę jasną, słomkową. Aromat tego wina charakteryzuje się umiarkowaną intensywnością, przywodząc na myśl nuty dojrzałego jabłka, skórki grejpfruta, dojrzałej cytryny oraz delikatnego jogurtu. Smak Petit Chablis “Les Petits Dieux” cechuje dominując...
Wino portugalskie z regionu Tejo wyprodukowane z odmiany Alvarinho. Fermentacja i maceracja odbywała się powoli w temperaturze 14 stopni Celsjusza na skutek czego wino zachowało świeżość naturalnych odmianowych aromatów.W wyglądzie trunek ma barwę umiarkowanie intensywną, słomkową. W bukiecie wina z...
Chablis to białe wino pochodzące z północnej Burgundii we Francji. W regionie tym dominuje odmiana Chardonnay, która na wapienno-gliniastych glebach typu kimeryjskiego uzyskuje wyjątkowy, mineralny charakter. Dzięki chłodniejszemu klimatowi Chablis rozwija charakterystyczną świeżość i wytrawny profi...
Owoce morza, czyli przyrządzane na różne sposoby, a także spożywane w postaci surowej, skorupiaki i mięczaki morskie, to jeden ze specjałów kuchni śródziemnomorskiej. Ostrygi, krewetki, kraby, homary i ośmiornice bogate są w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pełnowartościowe białka oraz szereg mikro- i makroelementów. Spożywane są jednakże przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak. Smak, który dodatkowo podkreślić może dobre wino do owoców morza. Przekonaj się, kiedy owoce morza z winem tworzą idealną kompozycję kulinarną.
Jakie wino pasuje do owoców morza?
Czerwone wino do owoców morza? W gronie ekspertów taki wybór mógłby zostać potraktowany jako faux pas. Ogólnie przyjęta reguła – od której istnieją pewne wyjątki – głosi, że do owoców morza podajemy białe wino. Jeśli zapragniemy przyrządzić homara lub langustę, powinniśmy zaopatrzyć się w butelkę dobrego wina Chardonnay czy Chenin Blanc. Wino wytrawne białe to także idealny dodatek do kraba, wino musujące z kolei, Prosecco, Cava czy doskonały Szampan, stworzy wyśmienite połączenie z ostrygami i małżami.
Jakie wino podać do owoców morza w stylu azjatyckim?
Do orientalnych specjałów, które słyną z wyjątkowej aromatyczności i pikantności, powinniśmy podawać wina wyraziste, które nie dadzą się zdominować przez intensywny bukiet przypraw. Do trunków takich należy z pewnością niemieckie wino Riesling, które tworzy doskonałe połączenie z małżami z mlekiem kokosowym i curry, czyli w stylu tajskim, czy krewetkami po wietnamsku. Równie ciekawą propozycją będzie wytrawne wino z odmiany Muscat, którego aromaty współgrać będą z akcentami imbiru, owocami liczi i trawą cytrynową - częstymi składnikami potraw orientalnych.
Jakie wina do owoców morza z makaronem?
Wybierając wino do makaronu z owocami morza, powinniśmy wziąć pod uwagę, z jakim sosem podane będzie danie. Do makaronu z krewetkami w sosie śmietanowym dobrze zaproponować wino białe Chardonnay, Chenin Blanc, czy np. Vermentino. Jeśli natomiast zapragniemy przyrządzić makaron z krewetkami w sosie pomidorowym, stworzymy jedną z nielicznych sytuacji, kiedy to owoce morza będą dobrze współgrać z czerwonym winem. W takim przypadku nie popełnimy błędu, serwując np. wino Bardolino, lekkie Pinot Noir lub Syrah.
Wybierz doskonałe białe wino do owoców morza dzięki Winnicy Lidla.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.