Wino to wytwarzane jest z winogron białych (choć może być produkowane również z czerwonych). Posiada barwę od srebrzysto-zielonkawej poprzez żółto-złotawą do ciemnobursztynowej. Powstaje w wyniku fermentacji czystego soku z wyciśniętych winogron. Typowe aromaty win białych to jabłka, cytrusy, owoce tropikalne oraz kwiaty – lilie, frezje, rumianek. Wina białe zazwyczaj mają wyższą kwasowość od win czerwonych i najczęściej nie zawierają garbników (odpowiadających za cierpki smak). Właściwości ściągające wyczujemy, jeżeli trunek dojrzewał w drewnianych beczkach, ale i tak będą one znacznie delikatniejsze niż w winach czerwonych. Wina białe pasują do owoców morza, lekkich sałatek, ryb – a te o mocniejszej budowie można połączyć z białymi mięsami, również w cięższych, śmietanowych sosach.
Wino z regionu położonego u stóp Dolomitów w północnych Włoszech. Winnice w chłodnym klimacie Trentino dają wina o wyjątkowej świeżości struktury i mineralnym charakterze aromatów. Spółdzielnia winiarska Mezzacorona, działająca od 1904 roku, specjalizuje się w produkcji win o cechach klasycznych dla...
Moscato Giallo Mezzacorona pochodzi z winnic położonych u stóp Dolomitów w regionie Trentino. Odmiana Muscat Blanc à Petits Grains, znana tutaj jako Moscato Giallo, daje wina o niezwykłej aromatyczności i finezji smaku. Dzięki chłodnemu klimatowi alpejskiemu trunek zachowuje świeżą kwasowość utrzymu...
Typowy przedstawiciel tego rodzaju win. Może nie jest na najwyższym poziomie jakości dla Moscato d’Asti, ale to naprawdę dobre wino. Znakomite na lato oraz osób lubiących słodkie, delikatne i gazowane wina. Polecam za tą kwotę.
ARKADIUSZ
Bardzo dobry, delikatny, wszystkie smaki zrównoważone, żaden nie jest mocniejszy od drugiego, oceniam bardzo wysoko , jedne z najlepszych. Trochę drogie te Aszu 5 puttonyos z 2014, bardzo podobnie i dużo tańsze, a równie wyśmienite.Marek
Wino pochodzące z Sycylii, łączące cechy dwóch lokalnych szczepów: Insolia i Carricante. Insolia, tradycyjnie uprawiana na wyspie, wnosi do wina delikatność i subtelne nuty owocowe, podczas gdy Carricante, odmiana typowa dla obszarów wulkanicznych, dodaje charakterystycznej świeżości i mineralności....
Apelacja Lugana położona jest między Lombardią i Veneto, na południowym krańcu jeziora Garda. Jedną z lokalnie uprawianych odmian winorośli jest Turbiana. Do niedawna odmianę tą nazywano po prostu: Verdicchio lub Trebbiano di Lugana. Wina Lugana dzięki właściwościom smakowym Turbiany znane są z eleg...
Wysoko oceniane wino z argentyńskiej winiarni Kaiken, należącej do znanego enologa Aurelio Montesa. Firma Montes został nagrodzona wyróżnieniem Producent Roku 2024 przez Sommelier Wine Awards. Wino Ultra powstało z gron Chardonnay uprawianych w dwóch prestiżowych apelacjach w prowincji Mendoza: Lujá...
Balatonfüred-Csopak to region o umiarkowanym klimacie kontynentalnym, charakteryzującym się ciepłymi i słonecznymi latami oraz chłodnymi zimami. W regionie tym uprawa winorośli ma wielowiekową tradycję. Klimat i ukształtowanie terenu sprzyjają produkcji win o charakterze lekkim i świeżym, a szczegól...
Białe wino z regionu Chablis. W kieliszku trunek ma barwę jasną, słomkową. Aromat tego wina charakteryzuje się umiarkowaną intensywnością, przywodząc na myśl nuty dojrzałego jabłka, skórki grejpfruta, dojrzałej cytryny oraz delikatnego jogurtu. Smak Petit Chablis “Les Petits Dieux” cechuje dominując...
Bornos pochodzi z hiszpańskiego regionu Rueda. Region ten położony w Kastylii i León, zapewnia idealne warunki klimatyczne i glebowe dla szczepu Verdejo. Opisywany trunek dojrzewał przez 4 miesiące w dębowych baryłkach, co wzmocniło jego strukturę oraz bukiet aromatyczny. Największym atutem wina Bor...
Wino portugalskie z regionu Tejo wyprodukowane z odmiany Alvarinho. Fermentacja i maceracja odbywała się powoli w temperaturze 14 stopni Celsjusza na skutek czego wino zachowało świeżość naturalnych odmianowych aromatów.W wyglądzie trunek ma barwę umiarkowanie intensywną, słomkową. W bukiecie wina z...
Wbrew pozorom wino białe powstaje nie tylko z jasnych odmian winogron. Również ciemne winogrona mogą dać wino białe, tajemnica tkwi w oddzieleniu skórek i pestek winogron od pozostałej części owocu. Większość produkowanych na świecie białych win to wina wytrawne. Jest jednak całkiem sporo odstępstw od tej zasady. To, jakie białe wino wybrać, zależy wyłącznie od naszych preferencji smakowych oraz potraw, do których chcemy je serwować. Mimo popularności białych win wytrawnych bez problemu znajdziemy też białe wina półwytrawne, półsłodkie czy słodkie. Białe wino ma wiele zastosowań. Możemy podać je przed posiłkiem jako aperitif, do samego posiłku, jako deser, czy pomiędzy posiłkami jako orzeźwiający napój na upalny letni dzień.
Jakie kieliszki do białego wina?
Chcesz podać do posiłku białe wino i nie wiesz jakie kieliszki wybrać? Idealne kieliszki do wina białego powinny być nieco węższe i smuklejsze niż kieliszki do wina czerwonego. Białe wino nie wymaga, aż tak dużej powierzchni kontaktu z powietrzem w celu uwolnienia swoich aromatów. Białe wina podajemy najczęściej schłodzone, w związku z czym kieliszek do białego wina powinien mieć odpowiednio długą nóżkę. Umożliwia to trzymanie kieliszka za nóżkę, dzięki czemu nie ogrzewamy wina ciepłem naszych dłoni. Do młodych białych win o kwiatowych czy owocowych nutach wybieramy wąskie kieliszki o kształcie zbliżonym do tulipana. W przypadku win białych, nieco starszych, o bardziej złożonym bukiecie możemy wybrać szerszy kieliszek z lekko wydłużoną czaszą.
W jakiej temperaturze pić białe wino?
Zasadniczo wino białe podajemy w niższej temperaturze niż wino czerwone. Dużo zależy jeszcze od gatunku i rodzaju wina, które podajemy. Najbardziej schłodzone powinny być białe wina likierowe. Muscat de Frontignan czy Muscat de Rivesaltes podać możemy już w temperaturze 4°C. Wina musujące, jak Prosecco czy hiszpańska Cava serwujemy w przedziale od 8 do 10 stopni Celsjusza. Rocznikowe Szampany, wina z regionów Franciacorta i Cava, powinny być już nieco cieplejsze, tj. 10-12 stopni. Lekkie, pełne tropikalnych, owocowych aromatów wina ciche, jak: Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Muscadet czy Riesling podajemy w temperaturze 8-10°C. Nieco bardziej złożone i cięższe białe wina, na przykład te z Burgundii, smakować będą lepiej, podane w wyższej temperaturze, idealnie 12 stopni Celsjusza.
Wino białe - kalorie
Białe wino ma zwykle nieco mniej kalorii niż odpowiadające mu smakiem wino czerwone. Różnica ta jest jednak naprawdę nieznaczna. W kieliszku (120 ml) białego wina wytrawnego znajduje się 79 kcal. Nieco bardziej kaloryczne są białe wina półwytrawne. W jednym kieliszku takiego wina jest niecałe 100 kcal. Najbardziej kaloryczne są oczywiście wina słodkie. Spożywając kieliszek takiego wina musimy liczyć się z tym, że ma on nieco ponad 110 kcal.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.