The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Klasyczne wina to takie, które reprezentują tradycyjny styl winiarstwa dla regionu swojego pochodzenia. Posiadają dobrze zdefiniowaną strukturę z tytułową “równowagą”. Co w takim winie jest zrównoważone? Struktura, czyli: kwasowość, słodycz, alkohol oraz cierpkość (zależnie co występuje). Każdy z tych elementów będzie wyraźnie wyczuwalny, ale na podniebieniu żaden nie dominuje. W przypadku części win w tej kategorii mogą wystąpić kontrowersje, gdyż intensywność odczuwania poszczególnych smaków jest zależna od indywidualnej wrażliwości sensorycznej.
Większość win z tej grupy wpisuje się w wyobrażenia o winie “klasycznie wytrawnym” - choć nie jest to zasadą obligatoryjną, bo mogą się też tutaj znaleźć wina słodkie. Kolejny aspekt “klasyczności” stanowią tradycyjne zestawienia z potrawami.
Chateau Tour de Haut Moulin od 1870 roku stosuje tradycyjne metody uprawy, aby każdego roku produkować wino uważane przez krytyków za wyjątkowe. Nieruchomością zarządza rodzina Cazaux-Poitou; Lionel i Carol Poitou są obecnymi właścicielami i następcami pięciu pokoleń renomowanych winiarzy. Winnica s...
Region Saint-Émilion znajduje się na "prawym brzegu" Bordeaux i produkuje jedne z najsłynniejszych na świecie win na bazie odmiany Merlot. Saint-Émilion oficjalnie ustanowiony jako AOC w 1936 roku, a klasyfikacja Saint-Émilion Grand Cru AOC założona została w roku 1954. Apelacja Saint-Émilion Grand ...
Posiadłość Château Aney powstała w 1850 roku, pięć lat przed słynną klasyfikacją wina w Bordeaux. W 1972 roku Jean Raimond i jego syn Pierre odkupili posiadłość od poprzednich właścicieli. Dzisiaj Pierre wraz ze swoim synem Davidem prowadzą uprawę winorośli i kontynuują tradycyjną dla posiadłości, p...
Dojrzałe Chardonnay z Hiszpanii. Wino fermentowało nad osadem drożdżowym i następnie dojrzewało przez 5 miesięcy w dębowych baryłkach. W wyglądzie jest intensywnie zabarwione o złotej barwie z miedzianymi refleksami.Bukiet wina składa się z szeregu aromatów drugo i trzeciorzędnych przypominając komp...
Wino portugalskie z regionu Tejo wyprodukowane z odmiany Alvarinho. Fermentacja i maceracja odbywała się powoli w temperaturze 14 stopni Celsjusza na skutek czego wino zachowało świeżość naturalnych odmianowych aromatów.W wyglądzie trunek ma barwę umiarkowanie intensywną, słomkową. W bukiecie wina z...
Bourgogne Hautes Cotes de Beaune to nazwa win z gron uprawianych na obszarze ponad 800 hektarów położonych na wysokości 280–550 m, w południowej części departamentu Côte d'Or. Region formalnie utworzono w 1961 roku celem odróżnienia od winnic położonych w niższych partiach stoków, klasyfikowanych na...
Chianti to chyba najsłynniejsze włoskie wino czerwone. Trunek powstaje na ograniczonym obszarze o zastrzeżonej i kontrolowanej nazwie w Toskanii. Klasa wina Riserva oznacza dojrzewanie minimalnie 24 miesiące w beczkach przed butelkowaniem. Wino dzięki procesowi starzenia zyskuje na szlachetności aro...
Moulin-a-Vent jest jednym z bardziej godnych uwagi dziesięciu Beaujolais crus, położonych w północnej części regionu Beaujolais. Winorośl w tej część Beaujolais uprawiana była od setek lat; najstarsze winnice założone zostały już w XV wieku. Granice obszaru zostały oficjalnie wytyczone w 1924 roku, ...
Wino z apelacji Utiel-Requena położonej na zachód od miasta Walencja - to największy region winiarski (pod względem powierzchni upraw winorośli) w regionie Walencji, na wschodnim wybrzeżu Hiszpanii. Chociaż ślady produkcji wina na tym obszarze datowane są na 7 wiek pne. status nazwy zastrzeżonej i c...
Carménère to czerwony szczep winogron pochodzący pierwotnie z Bordeaux we Francji. Obecnie uprawiany jest głównie w Chile, gdzie stał się popisową odmianą winorośli tego kraju. Carménère uważano kiedyś za gatunek wymarły, ale został ponownie odkryty w Chile w latach 90., gdzie przez ponad wiek był b...
Dojrzałe wino z odmiany Tempranillo z hiszpańskiego regionu Rioja. Trunek przed butelkowaniem, przez 12 miesięcy nabierał szlachetnych aromatów w beczkach z dębów amerykańskich i francuskich.Podczas degustacji w kieliszku zaobserwować można umiarkowanie intensywną, czerwoną barwę z odcieniami owocó...
Wino z odmiany Tempranillo z hiszpańskiego regionu Rioja. Dojrzewało w beczkach z dębów amerykańskich i francuskich przez okres 12 miesięcy. W kieliszku trunek prezentuje głęboką, rubinową barwę z ceglastymi refleksami. Wygląd wskazuje do dojrzałość, ale potwierdzenie stopnia rozwoju trunku odnaleźć...
Trunek imponuje intensywnością bukietu i równowagą wyrazistej struktury. W kieliszku tego kalifornijskiego, wytrawnego wina doszukać można się skojarzeń z aromatami dojrzałej czarnej porzeczki, dżemu wiśniowego, dojrzałej truskawki, toffi, lukrecji, czarnych oliwek oraz zagaszonego ogniska. Aromaty...
Sangiovese ma barwę umiarkowanie intensywną, rubinową. Pojawiające się aromaty w kieliszku z winem wskazują na optymalną dojrzałość trunku. Wyczuwalne są tutaj zarówno świeże owoce jak i owoce suszone i przetworzone, czarna porzeczka, wiśnia i ciemna śliwka. W bukiecie tego wina odnaleźć można równi...
Cava Amorany Gran Reserva to rocznikowe, wytrawne, hiszpańskie wino musujące. Dzięki zastosowaniu, tradycyjnej metody produkcji, czyli wtórnej fermentacji i dojrzewaniu minimum 30 miesięcy nad osadem drożdżowym w butelce, otrzymano esencję klasyki i elegancji wina musującego. Po nalaniu do kieliszk...
Wieloszczepowe wino z katalońskiego regionu Empordà. W składzie trunku dominuje odmiana Garnacha Tinta (54%) uzupełniona przez Merlot (21%), a pozostały skład stanowią szczepy Carignan, Syrah oraz Tempranillo.Trunek zwraca uwagę ciemną, niemal nieprzejrzystą barwą. Po napowietrzeniu wina, nos cieszy...
Aromatyczne, wytrawne wino z regionu Salento wyprodukowane z odmian Chardonnay, Fiano oraz lokalnego specjału Minutolo. Trunek zachęca do degustacji przyjemnym zapachem przypominającym owoce ananasa, mango, dojrzałe banany, różę, miód i świeże ciasto drożdżowe. Zaraz po nalaniu do kieliszka widać m...
Wino z regionu Rioja wyprodukowane z odmiany Tempranillo. Ten umiarkowanej ciężkości trunek urzeka aromatami dojrzałych ciemnych owoców, wanilii i korzennych przypraw. Wyczuwalna w ustach kwasowość daje wrażenie soczystości i łagodzi cierpkość beczkowych garbników.Faustino VII świetnie pasuje do pie...
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.