Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Cabernet Franc

11 produktów

na stronę
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Francja
    • 4/5 Intensywność
    • Cabernet Franc, Merlot
    Château Grand Corbin
    Wino sklasyfikowane na poziomie Grand Cru Classé. Trunek powstaje w apelacji Saint-Emilion Grand Cru i produkowane jest z winogron uprawianych na 40 letniej obecnie winnicy o powierzchni 28 hektarów z kompozycji gron: 85% Merlot, 15% Cabernet Franc. Trunek dojrzewa przez 12 miesięcy w baryłkach z fr...

    Wino

    Château Grand Corbin

    199,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Francja
    • 5/5 Intensywność
    • Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
    Virginie de Valandraud, Saint-Emilion

    Ocena klientów

    Ocena:
    100%
    Rewelacja! Skoncentrowane, ciemne, aromatyczne, bardzo taniczne (może poleżeć z 10 lat), harmonijne, z wyraźną, ale bardzo dobrze zrównoważoną kwasowością. Lepiej wypić jedno takie, niż kilka przeciętnych ;-) Emil

    Wino

    Virginie de Valandraud, Saint-Emilion

    199,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Węgry
    • 3/5 Intensywność
    • Cabernet Franc, Kadarka, Kékfrankos
    Szent Gaál Bodorka
    Wino o barwie rubinowej z ceglastymi refleksami. W bukiecie tego dojrzałego trunku pojawiają się aromaty dżemu wiśniowego, kompotu z truskawek, wanilii, przypraw piernikowych i tostów. Po chwili napowietrzania (które zalecamy przeprowadzić w karafce lub dużych kieliszkach) rozpoznać również można ak...

    Wino

    Szent Gaál Bodorka

    34,99 zł
    750ml

11 produktów

na stronę

Cabernet Franc – francuski szczep z Bordeaux

 

Winorośl Cabernet Franc ma swoje korzenie we Francji. Według historyków narodziła się w XVII wieku w regionie Bordeaux, chociaż obecnie największe jej uprawy możemy spotkać na północy w Dolinie Loary (szczególnie w okolicach miasteczka Chinon). Jak podają księgi, szczep Cabernet Franc uprawiany był w winnicach w Pomerol, St-Emilion oraz Fronsac (znany pod nazwą „bouchet”), inne źródła podają informację o tym, że sam kardynał Richelieu wybrał ten szczep jako najlepiej przystosowany do warunków panujących w południowej Francji i nakazał jego uprawy. Szczep ten był również uprawiany przez zakonników w Abbaye de St-Nicolas de St-Nicolas-de-Bourgueil nad Loarą. Szczep Cabernet Franc stanowi bardzo ważną część historii winiarstwa – z krzyżówki Cabernet Franc i Sauvignon Blanc powstał niezwykle lubiany i cieszący się wielką sławą Cabernet Sauvignon.

Winorośl Cabernet Franc rozrasta się stopniowo i lubuje się w zimnym, wilgotnym klimacie oraz kredowo-gliniastych glebach. Owoce, z których powstaje wino Cabernet Franc, są dość małe i mają cienką skórkę, z której powstają wina o wysokiej kwasowości. Nasadzenia tej winorośli można spotkać nie tylko we Francji, spore uprawy znajdują się również we Włoszech – we Friuli Wenecji Julijskiej, Trentino, Alto-Adige czy w Toskanii. Podobnie jak odmiany bordoskie, często wykorzystywane są w kupażach np. supertoskan Tignanello. Szczep Cabernet Franc uprawiany jest również w innych krajach – na Węgrzech, w Słowenii, w Rumunii i krajach Nowego Świata. Od lat 90. XX wieku wino z tego szczepu stało się niezwykle popularne w regionach Nowego Świata, a Cabernet Franc z Węgier cieszy się niezwykłym uznaniem zarówno wśród laików, jak i sommelierów.

Wino Cabernet Franc charakteryzuje się mało wyczuwalnymi taninami i umiarkowanie intensywną barwą oraz typowym dla tego wina aromatem papryki połączonej z nutą czerwonych owoców. Ciekawostką jest fakt, że Cabernet Franc jest składnikiem słynnego kupażu – wina Château Cheval Blanc.
 

Cabernet Franc – odmiany i przykłady win

 

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, szczep Cabernet Franc jest rodzicem wina Cabernet Sauvignon. Ta obecnie mniej popularna winorośl przyczyniła się również do narodzin szczepu Carmenere (wraz z winoroślą Gros Cabernet) oraz jednego z najbardziej rozpoznawalnych szczepów, czyli Merlot (powstały z krzyżówki Cabernet Franc i Magdeleine Noire des Charentes). Winorośl ta dała również początek takim szczepom jak włoskiemu Incorcio Terzi N1 czy hiszpańskiemu Mencia.

W zależności od miejsca pochodzenia zmienia się nie tylko nazwa, ale również smak wina Cabernet Franc. We Francji w Dolinie Loary o ciepłym, bardziej umiarkowanym klimacie, funkcjonuje pod nazwą Breton albo Bouchet. Wina (czerwone Cabernet Franc Loire oraz różowe Cabernet d’Anjou) tam powstające mają głęboki kolor, a smak, jaki oferują, jest miękki i owocowy. W nosie wyczuwalne są aromaty czarnej porzeczki, wiśni, ziół oraz drewna cedrowego, na podniebieniu rozwijają się w bardziej owocowe nuty.

Winogrona Cabernet Franc uprawiane w regionie Bordeaux, charakteryzującego się chłodniejszym klimatem (Saint-Emilion, Pomerol, Saint-Estephe), zbierane są młodo, dlatego odznaczają się wyższą kwasowością oraz wyczuwalnym aromatem papryki, czarnego pieprzu, malin, ziół i gorzkiej czekolady. Używane są najczęściej do kupażu bordoskiego, rzadziej do produkcji win jednoszczepowych.

Włoskie Cabernet Franc powstaje głównie na terenie Friuli Wenecji Julijskiej (sadzonki zostały tam przeniesione po epidemii filoksery w XIX wieku) oraz Trentino i sporadycznie w Toskanii, czyli w tak zwanych regionach północno-wschodnich. Wina tam powstające są mocno owocowe z silnymi nutami ziołowymi (głównie wyczuwalne są tu nuty ziół śródziemnomorskich, takich jak rozmaryn czy oregano) i są często wykorzystywane do kupaży w połączeniu z Cabernet Sauvignon czy Sangiovese, tworząc cięższą i bardziej złożoną kompozycję.

Na skraju Włoch i Słowenii, we Friuli, powstają wyborne wina o intensywnych smakach i złożoności np. Traveso Cabernet Franc, w którym znajdziemy aromaty czarnej porzeczki, pieprzu, zielonej papryki i gałki muszkatołowej (nieco ostre z początku, rozwijające się w łagodniejsze nuty owocowe z wyczuwalną taniną), albo Cabernet Franc Terre Magre (nazwa odnosi się do miejsca uprawy sadzonek – kamienistych, surowych i suchych wzgórz), z wyczuwalnymi nutami balsamicznymi, kwiatowymi i intensywnie ziołowymi.

Szczep Cabernet Franc uprawiany jest również w Hiszpanii, Rumunii i na Węgrzech oraz Słowenii. Winnice w tych krajach lubują się szczególnie w wydłużaniu procesu winifikacji oraz dojrzewania skutkiem czego Cabernet Franc powstaje również w wersji Reserva (wino dojrzewające dłużej w beczkach) o złożonym smaku i aromacie z wyczuwalnymi nutami dżemu wiśniowego, jeżyn, czarnej porzeczki, lukrecji, ciemnej czekolady oraz drzewa cedrowego.

Poza europejskimi uprawami, odmianą Cabernet Franc obsadza się winnice Nowego Świata – USA, Argentynę, Nową Zelandię, a nawet Chiny, Japonię i RPA. Wina spoza Europy charakteryzują się większą intensywnością aromatów i niższą kwasowością. Szczep Cabernet Franc darzą sympatią również Australijczycy, którzy produkują z młodych winogron wina kupażowane bordoskie będące mieszanką Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Merlot.

Cabernet Franc to wino wyraziste, z bogatą rozpiętością smaków i aromatów, a także o całej palecie barw czerwieni – od wiśni do purpury. Smakuje doskonale podane w temperaturze pokojowej, podane w kieliszku o pękatej czaszy w większym rozmiarze. Idealnie podkreśli smak potraw na bazie dziczyzny, jagnięciny i twardych, dojrzewających serów. Węgierskie wina z tego szczepu smakują wybornie w połączeniu z daniami z wieprzowiny. W serwisie Winnica Lidla znajdziesz wino Cabernet Franc z całego świata – włoskie, hiszpańskie, francuskie czy węgierskie. To niedocenione wino może być doskonałym kompanem do zabawy z przyjaciółmi czy kolacji we dwoje. Wystarczy jedno kliknięcie w celu rezerwacji, a odbierzesz je z najbliższego sklepu.