Lekki, orzeźwiający, słodko-kwaśny Lemon Drop to idealny drink do przygotowania w domu. Niewielka liczba składników i proste wykonanie sprawiają, że jest w zasięgu każdego z nas!
Lemon drop – historia
Cytrusowy i orzeźwiający Lemon Drop to kompozycja podawana w barach na całym świecie zarówno w formie szotów, jak i koktajli. Ze źródeł historycznych i publikacji branżowych możemy wyczytać, że samo powstanie tego koktajlu nie jest do końca jasne, ale przyjmuje się, że autorem Lemon Dropa jest Norman Jay Hobday, który w 1970 roku podał landrynkowy koktajl jednemu z gości swojego baru dla singli, Henry’s Africa, mieszczącego się w San Francisco. Lemon drop shot (bo najpierw podawano go w kieliszkach typu shot) szybko zaskarbił sobie sympatię klientów baru i wdarł się szturmem do innych, miejscowych lokali. Dopiero po jakimś czasie przyjęto formę podawania Lemon Drop w kieliszkach do Martini.
Koktajl ten był bardzo popularny do końca lat 70., a po jakimś czasie ustąpił miejsca innym barmańskim trendom. Ponowną sławą okrył się za sprawą Oprah Winfrey, która przygotowała go w swoim programie w 2006 roku i na imprezie charytatywnej pod nazwą „The Legends Ball” poświęconej obecności afroamerykańskich kobiet w kulturze.
W oryginalnej recepturze mieściły się trzy składniki – sok ze świeżo wyciśniętej, dojrzałej cytryny, która zapewniała orzeźwienie, pomarańczowy likier typu triple sec oraz wódka. Jak większość koktajli, doczekał się wariacji tematycznych w postaci dodania syropu cukrowego w celu osłodzenia, czy użycia soku bądź puree z innych owoców np. borówki, czy maliny (Blueberry Lemon Drop i Raspberry Lemon Drop), który zmieniał charakter całej kompozycji. Duża zawartość witaminy C oraz średnie stężenie alkoholu sprawiły, że koktajl ten stał się chętnie pijanym w celu uniknięcia kaca, a szczególnie upodobały go sobie kobiety. Łatwy w przygotowaniu Lemon Drop to doskonała propozycja dla osób lubiących słodko-kwaśne drinki. Technika jego przygotowania polegająca na wlaniu wszystkich składników do shakera wypełnionego lodem i przelaniu odcedzonej zawartości do szklanki czy kieliszka, co czyni go prostym w przygotowaniu nawet w domowych warunkach.
Lemon drop – przepis
Przepis na Lemon Drop Martini znalazł się w spisie receptur International Bartender Assosciation jako koktajl z kategorii New Era Drinks, a znajdziemy w nim:
- 30 ml wódki
- 20 ml likieru pomarańczowego Triple Sec
- 15 ml soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie odmierzamy i wlewamy do wypełnionego lodem shakera. To bardzo ważne, aby dodać je w odpowiednich proporcjach, by koktajl zachował swój orzeźwiający, słodko-kwaśny charakter. Energetycznie wstrząsamy shakerem w celu zmieszania się ze sobą wszystkich elementów składowych i przelewamy do kieliszka koktajlowego przecedzoną zawartość. Do ozdoby używamy białego cukru, z którego powstaje tak zwana crusta. W celu uzyskania odpowiedniej crusty, przed podaniem należy posmarować brzeg kieliszka sokiem z cytrusa i zanurzyć go w cukrze, aby osadził się na jego rancie.
W wersji alternatywnej i nieco uwspółcześnionej Lemon Drop Martini ma jeszcze jeden, dodatkowy składnik, czyli syrop cukrowy. Przygotowanie jest równie proste, ale tak samo, jak powyżej należy pamiętać o tym, aby zachować odpowiednie proporcje składników, które sprawią, że Lemon Drop Cocktail będzie smakował tak, jak powinien.
- 40 ml wódki (najlepiej aromatyzowanej cytrusami)
- 10 ml Triple Sec
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
PRZYGOTOWANIE:
Wódkę, Triple Sec oraz sok z cytryny i syrop cukrowy wlewamy do shakera, uprzednio napełnionego lodem i wstrząsamy. Powstały koktajl przelewamy odcedzając do kieliszka koktajlowego. Dekorację z cukru należy tak jak wyżej, przygotować przed napełnieniem kieliszka Lemon Drop drink. Niektóre przepisy zawierają informację o tym, że w alternatywnej wersji możemy przyozdobić koktajl twistem (zakręconą, wyciętą skórką) z cytryny.
Lemon Drop to prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny drink, który przywodzi na myśl smaki z dzieciństwa – wyczuwalne są w nim nuty landrynki i świeżych owoców. To doskonała kompozycja dla osób pragnących orzeźwienia. Jest bajecznie prosty w wykonaniu, dlatego bez problemu zamówicie go w koktajlbarze, prosto z rąk barmana, jak i przygotujecie go w domowym zaciszu.
Czytaj także:
Drinki z wódką i sokiem pomarańczowym – 5 pomysłów
Wódka Dębowa – 3 drinki z nią w roli głównej!
Drinki z wódką i grenadiną – 3 najlepsze!
Wódka z rumem – 3 drinki na każdą imprezę!