Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Lemon Drop – przepis na shot w najlepszym wydaniu!

Lekki, orzeźwiający, słodko-kwaśny Lemon Drop to idealny drink do przygotowania w domu. Niewielka liczba składników i proste wykonanie sprawiają, że jest w zasięgu każdego z nas!

Lemon drop – historia

Cytrusowy i orzeźwiający Lemon Drop to kompozycja podawana w barach na całym świecie zarówno w formie szotów, jak i koktajli. Ze źródeł historycznych i publikacji branżowych możemy wyczytać, że samo powstanie tego koktajlu nie jest do końca jasne, ale przyjmuje się, że autorem Lemon Dropa jest Norman Jay Hobday, który w 1970 roku podał landrynkowy koktajl jednemu z gości swojego baru dla singli, Henry’s Africa, mieszczącego się w San Francisco. Lemon drop shot (bo najpierw podawano go w kieliszkach typu shot) szybko zaskarbił sobie sympatię klientów baru i wdarł się szturmem do innych, miejscowych lokali. Dopiero po jakimś czasie przyjęto formę podawania Lemon Drop w kieliszkach do Martini.

Koktajl ten był bardzo popularny do końca lat 70., a po jakimś czasie ustąpił miejsca innym barmańskim trendom. Ponowną sławą okrył się za sprawą Oprah Winfrey, która przygotowała go w swoim programie w 2006 roku i na imprezie charytatywnej pod nazwą „The Legends Ball” poświęconej obecności afroamerykańskich kobiet w kulturze.

W oryginalnej recepturze mieściły się trzy składniki – sok ze świeżo wyciśniętej, dojrzałej cytryny, która zapewniała orzeźwienie, pomarańczowy likier typu triple sec oraz wódka. Jak większość koktajli, doczekał się wariacji tematycznych w postaci dodania syropu cukrowego w celu osłodzenia, czy użycia soku bądź puree z innych owoców np. borówki, czy maliny (Blueberry Lemon Drop i Raspberry Lemon Drop), który zmieniał charakter całej kompozycji. Duża zawartość witaminy C oraz średnie stężenie alkoholu sprawiły, że koktajl ten stał się chętnie pijanym w celu uniknięcia kaca, a szczególnie upodobały go sobie kobiety. Łatwy w przygotowaniu Lemon Drop to doskonała propozycja dla osób lubiących słodko-kwaśne drinki. Technika jego przygotowania polegająca na wlaniu wszystkich składników do shakera wypełnionego lodem i przelaniu odcedzonej zawartości do szklanki czy kieliszka, co czyni go prostym w przygotowaniu nawet w domowych warunkach.

Lemon drop – przepis

Przepis na Lemon Drop Martini znalazł się w spisie receptur International Bartender Assosciation jako koktajl z kategorii New Era Drinks, a znajdziemy w nim:

  • 30 ml wódki
  • 20 ml likieru pomarańczowego Triple Sec
  • 15 ml soku ze świeżo wyciśniętej cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dokładnie odmierzamy i wlewamy do wypełnionego lodem shakera. To bardzo ważne, aby dodać je w odpowiednich proporcjach, by koktajl zachował swój orzeźwiający, słodko-kwaśny charakter. Energetycznie wstrząsamy shakerem w celu zmieszania się ze sobą wszystkich elementów składowych i przelewamy do kieliszka koktajlowego przecedzoną zawartość. Do ozdoby używamy białego cukru, z którego powstaje tak zwana crusta. W celu uzyskania odpowiedniej crusty, przed podaniem należy posmarować brzeg kieliszka sokiem z cytrusa i zanurzyć go w cukrze, aby osadził się na jego rancie.

 

W wersji alternatywnej i nieco uwspółcześnionej Lemon Drop Martini ma jeszcze jeden, dodatkowy składnik, czyli syrop cukrowy. Przygotowanie jest równie proste, ale tak samo, jak powyżej należy pamiętać o tym, aby zachować odpowiednie proporcje składników, które sprawią, że Lemon Drop Cocktail będzie smakował tak, jak powinien.

  • 40 ml wódki (najlepiej aromatyzowanej cytrusami)
  • 10 ml Triple Sec
  • 20 ml soku z cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego

PRZYGOTOWANIE:

Wódkę, Triple Sec oraz sok z cytryny i syrop cukrowy wlewamy do shakera, uprzednio napełnionego lodem i wstrząsamy. Powstały koktajl przelewamy odcedzając do kieliszka koktajlowego. Dekorację z cukru należy tak jak wyżej, przygotować przed napełnieniem kieliszka Lemon Drop drink. Niektóre przepisy zawierają informację o tym, że w alternatywnej wersji możemy przyozdobić koktajl twistem (zakręconą, wyciętą skórką) z cytryny.

Lemon Drop to prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny drink, który przywodzi na myśl smaki z dzieciństwa – wyczuwalne są w nim nuty landrynki i świeżych owoców. To doskonała kompozycja dla osób pragnących orzeźwienia. Jest bajecznie prosty w wykonaniu, dlatego bez problemu zamówicie go w koktajlbarze, prosto z rąk barmana, jak i przygotujecie go w domowym zaciszu.

Czytaj także:

Drinki z wódką i sokiem pomarańczowym – 5 pomysłów

Wódka Dębowa – 3 drinki z nią w roli głównej!

Drinki z wódką i grenadiną – 3 najlepsze!

Wódka z rumem – 3 drinki na każdą imprezę!

Drinki z wódka i Blue Curacao – jak zrobić?

4 drinki z wódką i sokiem bananowym