Montelouro Tinto pochodzi z regionu znanego z winnic uprawianych w formie tarasów wzdłuż rzeki Douro w Portugalii. Trunek wyprodukowano z odmian Touriga Nacional, Tinta Roriz oraz Touriga Franca.
Degustacja wina Montelouro Tinto
W wyglądzie wino jest umiarkowanie ciemne, o barwie rubinowej...
Wino czerwone wytrawne to bez wątpienia jedno z najczęściej goszczących w naszych kieliszkach win. Ten wytwarzany z czerwonych winogron trunek o wyrazistym smaku, złożonym owocowym bukiecie i głębokiej barwie towarzyszy człowiekowi od zamierzchłych czasów. Do najbardziej znanych odmian winorośli, z których wino czerwone wytrawne jest wytwarzane zaliczyć możemy Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Malbec i Merlot. Trudno natomiast wymienić jeden bądź kilka najważniejszych krajów produkujących wina czerwone wytrwane, gdyż trunek ten powstaje w każdym kraju winiarskim.
Wino wytrawne czerwone – do czego podawać?
Wszyscy koneserzy win wiedzą, że gdy chodzi wino czerwone wytrawne – właściwości aromatyczne i smakowe tego trunku czynią go idealnym kompanem dojrzałych serów oraz potraw mięsnych na bazie wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i dziczyzny. Wina ze szczepu Pinot Noir pasują do kaczki, lekkie Sangiovese do makaronu a czerwone wytrawne wina Lambrusco z kolei doskonale odnajdują się w towarzystwie sałatek i warzyw.
Wino czerwone wytrawne – kalorie
Czerwone wytrawne wino w rankingu win o najniższej wartości energetycznej zajęłoby drugie miejsce po winie białym wytrawnym. W jednej porcji tego trunku (120 ml) znajdziemy bowiem około 82 kcal. Oznacza to, że wino wytrawne czerwone stanowi doskonały wybór dla degustatorów, którzy dbają o linię.
Wino czerwone wytrawne – wartości odżywcze
Czerwone wytrawne wino zazwyczaj składa się w ponad 80 procentach z wody. Dalsze kilkanaście procent składu trunku stanowi alkohol. W 100 ml wina wytrawnego czerwonego znajduje się ponadto około 2,6 g węglowodanów oraz 0,07 g białka. Wino wytrawne czerwone zawiera także szereg związków organicznych (w tym taniny), witaminy i minerały – m.in. wapń, żelazo, magnez, potas i mangan.
Wino czerwone wytrawne – właściwości zdrowotne
Od wielu lat głośno mówi się o prozdrowotnych właściwościach czerwonego wytrawnego wina. Regularne spożywanie niewielkiej ilości tego szlachetnego trunku wpływa korzystnie na pracę serca i całego układu krążenia, wspomaga naturalne procesy trawienne, wspiera walkę organizmu z infekcjami i spowalnia proces starzenia się jego komórek.
Poznawaj i rezerwuj dobre wina czerwone wytrawne dzięki Winnicy Lidla
Czerwone wino wytrawne – jakie wybrać wobec olbrzymiej różnorodności trunków oferowanych przez mistrzów winiarskich z całego świata? Purpurowe aromatyczne wino z RPA? A może cierpkie i mocno rozgrzewające wino wytrawne czerwone z Australii lub klasyczny Cabernet Sauvignon z Chile? Wypróbowywać różne rodzaje czerwonego wytrawnego wina w poszukiwaniu kompozycji idealnej.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.