Opis wina
Wino z posiadłości Léoville Poyferré, położonej w apelacji Saint Julien w Bordeaux. Winnica ta produkuje wina od XVI wieku, ale pod obecną nazwą działa od roku 1840. W 1855 została zaklasyfikowana do prestiżowej grupy Grand Cru Classé na drugim poziomie. Rok 1920 przyniósł kolejną zmianę właściciela, którym została zarządzająca majątkiem do dzisiaj, rodzina Cuvelier. Jakość win z posiadłości Léoville Poyferré stanowi absolutną czołówkę trunków z Bordeaux. Wielu krytyków winiarskich uważa rocznik 2017 za trudny, i rzeczywiście taki on był. Wiosenne przymrozki pokrzyżowały plany o świetnych winach w wielu apelacjach, również w samym Bordeaux. Na szczęście położony na lewym brzegu Żyrondy region winiarski Saint Julien ucierpiał w niewielkim stopniu dzięki czemu lokalne wina z rocznika 2017 uchodzą za wyjątkowo udane. Zgodnie z dyspozycją Isabelle Davin (pani enolog odpowiedzialna za produkcję w Château), w danym trunku znalazła się proporcja 67% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot uzupełnione symbolicznymi 2% win z odmiany Petit Verdot. Dodatkową pomoc w ustalaniu parametrów winifikacji i kupażu świadczy dla firmy znany na świecie enolog Michell Rolland, za jego radą wino dojrzewa od 18 do 20 miesięcy w specjalnie selekcjonowanych dębowych baryłkach. Z uwagi na bardzo złożony bukiet, trunek przed degustacją warto napowietrzyć. W tym dostojnym, wytrawnym winie pojawiające się aromaty przypominają owoce czarnej porzeczki, suszoną ciemną śliwkę, lukrecję, cappuccino. Wychwycić można również akcenty ciemnej wiśni, ziaren kakao, tytoniu, wanilii, cedru, trufli i fiołków. Aromaty w bukiecie są bardzo spójne i przez to trudne do nazwania, bardziej przypominają zapach jednorodny niż kompozycję konkretnych aromatów. W ustach wino jest zdecydowania ściągające, wytrawne i mocno rozgrzewa. Szorstkie, drobnoziarniste garbniki na długo pozostają na podniebieniu wraz z powoli gasnącymi akcentami aromatów tworząc długi finisz. Trunek ten degustować można jako zwieńczenie udanej kolacji, powoli, podany w kieliszkach o dużej pojemności obok półmiska z długo dojrzewającą szynką i twardym, dojrzałym serem. Towarzyszyć on może oczywiście również potrawom, z których najtrafniejszym wyborem będzie stek z polędwicy wołowej lub z sarny, podany na sosie z owoców leśnych z dodatkiem trufli i grillowanych warzyw. Warto zaznaczyć, że wino to jest uznawane za względnie młode. Z czasem, szorstkość garbników powinna złagodnieć a bukiet w trakcie dojrzewania nabierze dodatkowych aromatów. Potencjał przechowywania tego wina w odpowiednich warunkach określa się na minimalnie 10 lat.