The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wina białe słodkie – zupełnie niesłusznie – często uważane są za trunki mniej szlachetne od swoich wytrawnych i półwytrawnych odpowiedników. Dobre słodkie białe wino, którego intensywna słodycz pochodzi w stu procentach z winogron, potrafi jednak zachwycić głębią smaku i złożonością bukietu na równi z popularniejszymi winami wytrawnymi. Nic dziwnego zatem, że produkcja wysokiej jakości białych słodkich win uchodzi za nie lada sztukę. Wina takie jak węgierski Tokaj czy trunki produkowane w różnych regionach winiarskich ze szczepów Muscat i Riesling zdążyły zdobyć renomę wśród degustatorów na całym świecie.
Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w następnym dniu roboczym w wybranym sklepie Lidl!*
*96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.
Latem i nie tylko, do deserów ale również jako aperitif. A jeśli we dwoje - to koniecznie z truskawkami Słodkie, lekko musujące wino Moscato d’Asti stanowić może deser sam w sobie lub towarzyszyć potrawom przy wielu okolicznościach. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.Wino pachnie intensywnie, w buk...
Tokaji Aszú 6 Puttonyos od Chateau Dereszla to jedno z najbardziej prestiżowych i cenionych węgierskich win słodkich. Trunek ten cechuje wyjątkowa głębia i świeżość bukietu, oraz zrównoważony, słodki smak. Po chwili napowietrzania wina w kieliszku rozpoznawalne są aromaty moreli, brzoskwini, miodu l...
Nie dałem 5*, bo słodkim winom nie dam z zasady. Kupiłem, bo wiedziałem że na imprezie będą osoby, które wytrawnego nie tkną, bo tylko słodkie. No i super im smakowało. Ale zaskoczenie drugie - została butelka - i żona, która też woli wytrawne - kosztowała ze smakiem. Też, chociaż słodkich win od lat nie piję - kieliszek, z lodem - wypiłem i stwierdzam że spoko.Dariusz
Dleczego uważam, ze to wino dla konesera? Ponieważ sporo kosztuje i nie pochodzi z Tokaj'u... a Polsce ma to znaczenie. Co...białe, słodkie Bordo?? Ile...?? PS...zdążyło się mi kupić podobnej jakości butelkę Sauternes u konkurencji za 1/3 tej ceny ale to był tylko wyjątek potwierdzający regule cenowa tej apelacji. Aha - ta butelka to jeden z najlepszych deserów 'saute' na świecie!PIOTR
Bardzo mocna słodycz, ale zrównoważona zaskakująco wysokim kwasem. Wychodzą ładne cytrynowe nuty. Tokajowe akcenty pleśni i grzybów gdzieś tam się plączą - fajnie, że są. Nie jest to alternatywa dla tokajów aszu, ale miła buteleczka, warta spróbowania (i podania cioci).Michał
Ten Tokaj już standardowo mimo wszystko bywa tańszy niż w innych sklepacha z 30% zniżką dosłownie zmiażdżył konkurencje.
Wino bardzo złożone, słodkie ale o dziwo nie tak jak Tokaj Szamorodni, którego ostatnio piłem.
Fantastyczne owocowe nuty i finisz z bardzo delikatną kwaskową nutą.
Świetnie zgrywa się z deserami.Dawid
Słodkie białe wino świetnie odnajduje się w towarzystwie potraw słodkich, przede wszystkim deserów. Ze względu na wysoką kaloryczność i dominującą w smaku słodycz może także deser zastąpić. Pewne jego odmiany, jak np. Tokaj, podawać możemy także do drobiu, owoców morza, a także serów – w tym ostatnim przypadku sprawdzą się również trunki ze szczepów Pedro Ximénez, Gewurztraminer czy Muscat.
Jak podawać wino białe słodkie?
Lekkie słodkie wina podajemy odpowiednio schłodzone, w temperaturze 6-8 stopni. Natomiast cięższe słodkie białe wino możemy zaserwować w temperaturze nieco wyższej, mieszczącej się w zakresie od 8 do 12 stopni. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w specjalne kieliszki do białego wina – mniejsze i węższe od tych przeznaczonych do wina czerwonego. Wiedza na temat tego, jak podawać wino białe słodkie, pozwala nam czerpać jeszcze więcej radości z degustacji tego wyjątkowego trunku.
Wino białe słodkie – kalorie
Wino, które nazywamy słodkim, zawiera powyżej 45g cukru na litr. Posiada zatem znaczną wartość energetyczną. Spożywając kieliszek wina białego słodkiego (120 ml), dostarczamy organizmowi około 112 kalorii. Co więcej, gdy chodzi o wino białe słodkie – właściwości zdrowotne tego trunku, jak każdego wina, sprawiają, że picie go w niewielkich ilościach może bardzo pozytywnie wpływać na nasz organizm. Pamiętajmy jednak, że wyraźna słodycz, a co za tym idzie – znaczna kaloryczność tego rodzaju wina, nie czyni go najlepszym wyborem dla osób w trakcie kuracji odchudzającej.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.