Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Whisky

Whisky

Whisky nabiera szlachetności podczas długiego dojrzewania w drewnianych beczkach, najczęściej dębowych

Najbardziej cenione są whisky w całości produkowane ze słodu jęczmiennego.

Whisky nabiera szlachetności podczas długiego dojrzewania w drewnianych beczkach, najczęściej dębowych. 

Najbardziej cenione są whisky w całości produkowane ze słodu jęczmiennego.

Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w następnym dniu roboczym w wybranym sklepie Lidl!*
*96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.
Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w następnym dniu roboczym w wybranym sklepie Lidl!*
*96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.

4 produkty

na stronę

Whisky, czy też whiskey (pisownia stosowana w Stanach Zjednoczonych i Irlandii), to jeden z najbardziej znanych alkoholi na świecie. Whisky szkocka, i nie tylko ona, powstaje w wyniku destylacji zacieru zbożowego i późniejszego dojrzewania trunku w dębowych beczkach. Na rynku dostępne są whisky typu single malt, blended malt, blended, grain oraz single grain. Dowiedz się więcej o historii i rodzajach tego szlachetnego napitku

Whisky - historia dawna

Za ojczyznę whisky najczęściej uznaje się Irlandię, chociaż najbardziej kojarzona jest ze Szkocją i to właśnie ona wiedzie prym w światowej produkcji whisky. Często to właśnie szkocka określana jest jako whisky najlepsza. Jeśli interesuje nas historia whisky słodowej, legenda mówi, że recepturę produkcji tego alkoholu wynalazł św. Patryk, patron Irlandii. Źródła historyczne wskazują, że trunek o gaelickiej nazwie uisge beatha (w wolnym tłumaczeniu woda życia) irlandzcy mnisi wytwarzali już VII wieku. Wtedy więc zaczęła się barwna historia whisky.

Początkowo trunek miał wyłącznie lecznicze zastosowanie — używany był jako lek na kaszel, przeziębienie i niestrawność. Za sprawą działalności misyjnej mnichów produkcja whisky przeniosła się również na inne tereny dzisiejszej Wielkiej Brytanii, np. do Szkocji. Sama nazwa zaczęła ewoluować dosyć późno. W XVII wieku pojawiła się skrócona nazwa uiskie, z racji szybszej i łatwiejszej wymowy. W pierwszej połowie XVIII wieku spopularyzowała się nazwa whiskie za sprawą zmian zachodzących w szkockim dialekcie, a następnie powstała obowiązująca dziś — whisky (albo whiskey).

Produkcja whisky na skalę przemysłową rozpoczęła się w latach 20. XIX wieku. Jednak swoją popularność whisky single malt zawdzięcza przede wszystkim epidemii filoksery, która w II połowie XIX wieku zdziesiątkowała europejskie winnice. Spowodowało to nie tylko ogromny spadek produkcji wina, ale również brandy, koniaku i grappy oraz innych rodzajów alkoholi produkowanych z winogron i ich wytłoczyn. W wielu przypadkach to właśnie whisky produkowana w destylarniach zastępowała te alkohole, czyniąc ją potentatem na rynku.

Historia whisky w XX wieku

Po przeszło wieku wspinania się po drabinie sukcesu i popularyzowania tego rodzaju alkoholu na całym świecie rynek whisky dotknął poważny kryzys związany z amerykańską prohibicją. Najlepsza whisky (whiskey) produkowana przez Irlandię na rynek Stanów Zjednoczonych straciła swoich odbiorców, a destylarnie poupadały. Taki sam smutny los podzieliła Szkocja — w 1933 roku liczba działających destylarni spadła ze 170 do 40. Koniec prohibicji stał się początkiem szturmu szkockiej whisky na rynek USA. Do dziś whisky destylowana w Szkocji uznawana jest za tę najwyżej jakości z uwagi na największy odsetek destylarni, zróżnicowanie smakowe zależne od regionów i nosów masterdestylerów. Jednakże whiskey pochodząca z Irlandii, Stanów Zjednoczonych czy innych krajów jest równie smaczna i warta uwagi. Jeżeli historia whisky oraz whisky rodzaje budzą Twoją ciekawość, zerknij w naszą sekcję artykułów, w których znajdziesz ogrom przydatnej wiedzy, recenzje i wszystko o whisky — jej pochodzeniu, smaku i aromacie. 

Rodzaje i gatunki whiskey

Istnieją dwie podstawowe klasyfikacje whisky. Rodzaje whiskey dzielimy zatem ze względu na miejsce wytwarzania (region albo kraj) oraz składniki w niej użyte. Destylarnie są rozsiane po całym świecie, a każda whisky ma inny smak i aromat, który odzwierciedla charakter danego regionu. Najbardziej znane i lubiane regiony świata, które przodują w produkcji bursztynowego trunku leżakowanego w dębowych beczkach, to Szkocja (Lowland, Speyside, Highland, Campbeltown, Islay i okoliczne wyspy), Irlandia, Japonia i USA. To z tych krajów pochodzą najbardziej znane marki, którym zawdzięczamy dobre whisky.

Whisky wytwarzana w Szkocji

Na osobny opis zasługują style produkcji whisky w Szkocji, gdyż każdy region nadaje jej innego charakteru. Lowland to obszar najbardziej wysunięty na południe, który produkuje trunki o łagodnym smaku i aromacie z nutami kwiatowymi, trawiastymi i zbożowymi (najbardziej znana whisky z tego regionu to Auchentoshan).

Speyside jest regionem z mnóstwem destylarni skupionych w dolinach rzek. Whisky tam produkowana wyróżnia się słodkimi aromatami białych owoców i bananów, a także fiołków. To właśnie tam znajdują się topowe destylarnie takie jak Balvenie, Glenlivet, Glenfarclas, Aberlour, czy Macallan.

Region wyżynny, czyli Highland, ma największą powierzchnię, a whisky tam powstające potrafią mieć diametralnie różne aromaty. Dzieli się go na 4 podregiony, w których skład wchodzą okoliczne wyspy (np. Skye, na której mieści się Talisker Distillery). Znaczna część trunków z tego regionu ma w sobie deserowe nuty z posmakiem leśnych wrzosów i miodu. Najbardziej znane destylarnie z tego regionu to Clynelish i Dalmore.

Kolejny region Szkocji, czyli Campbeltown, to tak naprawdę maluteńka część półwyspu Kintyre, na którym działają tylko dwaj producenci – destylarnia Springbank i Glen Scotia, jednakże powstające tam wypusty zasługują na uznanie ze względu na swój zróżnicowany smak zawierający w sobie nuty drzewne, morskie i torfowe. Wyspy Islay i Jura produkują najbardziej torfową whisky ze wszystkich regionów, mieszczą się tam destylarnie Jura, Laphroaig czy Ardbeg.

Rodzaje whisky a metody produkcji

Whisky destyluje się w alembikach (metodą pot still) albo w kolumnie destylacyjnej (mowa o desytylacji ciągłej, najczęściej produkuje się w ten sposób grain whisky). Podstawowy podział, jaki spotkać można w literaturze przedmiotowej oraz na etykietach, to, jak już pisaliśmy, klasyfikacja alkoholu ze względu na rodzaj użytego surowca. Wyróżnia się zatem malt whisky, grain whisky oraz blended whisky. Malt whisky to po prostu whisky powstała ze sfermentowanego słodu jęczmiennego. W przypadku, gdy cały wykorzystany słód jęczmienny pochodzi z jednej destylarni, używa się określenia single malt whisky. Ten rodzaj whisky, w przypadku prawa szkockiego, musi przeleżeć w beczkach minimum trzy lata, by być uznawany za dobry jakościowo i zdatny do picia. Grain whisky to whisky zbożowa, ale do jej produkcji wykorzystywane są zboża inne niż jęczmień.

Mianem blended maltu określa się trunek powstały ze zmieszania single maltów z różnych destylarni. Określenie single cask odnosi się do whisky pochodzącej z jednej beczki (także single barrel). Jeżeli whisky przed butelkowaniem nie zostanie rozcieńczona wodą, ten rodzaj whisky będzie nosił miano cask strenght, najczęściej jednak whisky rozcieńcza się wodą do stężenia 40-43% alkoholu.

Na prawie samym końcu klasyfikacji znajdują się różne rodzaje whisky blended (np. Chivas Regal), która jest mieszanką whisky zbożowej i słodowej pochodzących z różnych destylarni. Ten rodzaj bursztynowego trunku stanowi ponad 90% całości whisky sprzedawanej na świecie. Najpopularniejsze rodzaje whisky tego typu to wspomniany wcześniej blend Chivas Regal, Johnnie Walker, Jameson i Ballantine's. Whisky typu grain jest produkowana ze zboża, najczęściej z żyta (rye whisky), pszenicy czy kukurydzy (bourbon). Dobre amerykańskie whisky zbożowe, które kupisz w przystępnej cenie, to popularne alkohole takie jak Maker's Mark, Jack Daniel's, Bulleit Rye czy znany i lubiany Wild Turkey Rye. A co, jeśli chodzi o rodzaje whisky w Polsce? Ciekawostką historyczną jest fakt, że nasza staropolska okowita to nic innego, jak whisky pozyskiwana ze słodu pszenicznego.

Pośród whisk(e)y występują również typy single cask (pochodzące z jednej beczki), jak i kompozycje leżakujące w kilku beczkach np. po Bourbonie, Sherry Oloroso czy Porto. Bursztynowy trunek największą popularnością cieszy się w kręgu krajów anglosaskich — w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Kanadzie oraz Irlandii. Jednak koneserów whisky znajdziemy praktycznie w każdym kraju, w którym spożywany jest alkohol. W Kraju Kwitnącej Wiśni, czyli Japonii, wytwarzana jest whisky najwyżej jakości, Niemcy również szczycą się swoją własną whisky, od jakiegoś czasu na rynku alkoholowym można spotkać whisky włoskie, szwedzkie oraz produkcji polskiej.

Z czego robi się whisky?

Z czego jest whisky? W największym skrócie - z ziaren jęczmienia lub innych zbóż poddanych odpowiedniej obróbce. Na proces powstawania whisky składa się malting, czyli słodowanie ziaren, suszenie słodu, zacieranie, czyli zalewanie wodą o określonej temperaturze by słód spęczniał, fermentacja, destylacja (proces oddzielania alkoholu od wody) oraz końcowy etap dojrzewania, czyli leżakowanie whisky (w przypadku whisky typu single cask tutaj proces się kończy). Jeśli interesuje nas, z czego jest whisky blended, należy tu wymienić także kupażowanie, czyli mieszanie ze sobą whisky z różnych roczników (ze słodu jęczmiennego i nie tylko), po to, żeby otrzymać ten sam profil smakowy niezależnie od wieku i czasu spędzonego w beczce. Dobry blend to mistrzowska kompozycja wielu whisky!

Pisząc o tym, z czego robią whisky renomowani producenci, musimy zaznaczyć, że whisky słodowa single malt (jednosłodowa) pochodzi wyłącznie z jęczmienia, whisky wchodzące w skład bourbona muszą natomiast przynajmniej w 51% stanowić destylaty kukurydziane. Jeśli natomiast chodzi o skład mieszanki amerykańskiej Rye Whiskey, kluczowe znaczenie ma tu żyto.

Jak i z czym pić whisky?

Temat, jak i z czym pić whisky, wywołuje często wiele emocji. Tradycjonaliści uważają, że whisky należy pić wyłącznie samodzielnie. Ewentualnie z odrobiną wody lub lodu. Praktyka pokazuje jednak, że wiele osób sięga po drinki z whisky, chociażby najprostszą whisky z colą. Z czym pić whisky, gdy mamy ochotę na zgrane połączenia? Oprócz coli warto wypróbować też różnego rodzaju soki czy Fantę. Do samodzielnego picia najbardziej nadają się whisky single malt, ponieważ destylate te zawierają w sobie najwięcej aromatu i smaku, a każdy wypust różni się od siebie charakterem. Z kolei tańsza, krócej leżakowana whisky blended będzie świetną bazą do stworzenia wielu popularnych koktajli, takich jak Whisky Sour czy Manhattan. Jednakże jeżeli ma się ochotę na przyrządzenie Old Fashioned na single maltcie, to nic nie stoi na przeszkodzie. Drinki z whisky tego typu na pewno będą wyjątkowe!

W wielu cocktailbarach o światowej renomie przygotowuje się koktajle ze starzonymi whisky (np. 15-letnią whisky Aberlour czy 18-letnia whisky Bowmore) i uwierzcie lub nie — smakują doskonale, przynajmniej tak twierdzą Ci, co pili je tu i tam. Wiele osób sięga w ramach degustacji po wspomniane whisky z colą czy innymi napojami gazowanymi, np. piwem imbirowym. Z whisky można przyrządzić jednak wiele wyśmienitych i nieco bardziej złożonych koktajli — Boulvardier, Godfather czy Blood and Sand. Trzeba jednak pamiętać, że wybór whisky typu single cask czy single malt znacznie podnosi koszt produkowanego koktajlu. Przez barmanów polecane whisky do koktajli to te z niższej półki cenowej, np. amerykański Buffalo Trace, irlandzki Bushmills lub Jameson albo szkocki Chivas Regal. Użycie najdroższej whisky w koktajlu może okazać się marnotrawstwem, gdy kompozycja nie przypadnie nam do gustu.

A zatem z czym pić whiskey? Jeśli poszukujecie dalszych inspiracji, w sieci znajdziecie mnóstwo pomysłów na kreatywne koktajle na bazie irlandzkiej szkockiej czy żytniej, jak i receptury oryginalnych klasyków, które przeniosą smakiem i aromatem o kilkadziesiąt lat wstecz.

No dobrze, a w czym pije się whisky? Na rynku znajdziemy mnóstwo specjalistycznych szkieł do tego alkoholu. Najpopularniejsze z nich to tumblery wyróżniające się grubym dnem. Te występują w wersji lowball i highball. Pomysłem na prezent dla znawcy jest też elegancka karafka do whisky. Oczywiście innej odpowiedzi na pytanie, w czym pijemy whisky, można oczekiwać od tradycjonalistów pijających szkocką z kieliszków degustacyjnych, zawsze w temperaturze pokojowej!

Ile kalorii ma whisky?

Whisky kalorie, czyli kaloryczność whisky, to zagadnienie elektryzujące wielu smakoszy. Whisky to bowiem jeden z najbardziej kalorycznych alkoholi. Jeśli zatem chodzi o whisky kalorie - 100 ml trunku zawiera ich aż 250. Stanowi to około 10% energetycznego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Picie whisky na diecie może nie być najlepszym pomysłem, gdyż poza sporą wartością energetyczną, za które odpowiadają whiskey kalorie, możemy spodziewać się kaca w dzień po spożyciu większej ilości napitku. Chociaż niegdyś whisky uchodziła za lekarstwo (woda życia - kalorie whisky nikogo wtedy nie zajmowały), to należy pamiętać o tym, że alkohol pity w nadmiarze nie leczy, a szkodzi. Jeśli jednak znamy umiar, kcal whisky nie muszą nas przerażać aż tak bardzo!

Whisky w Winnicy Lidla

W Winnicy Lidla można znaleźć ponad 100 marek wyśmienitych whisky różnych gatunków w różnym przedziale cenowym. Poczynając od tańszej whisky typu blended, poprzez grain whisky i blended malt, aż po trunki leżakowane kilkanaście (jak whisky 15-letnia czy whisky 18-letnia) czy nawet dojrzewające powyżej 20 lat whisky single malt. Większość stanowią gatunki whisky szkockiej, irlandzkiej czy amerykańskiej. Warto sprawdzić, jakie whisky promocje aktualnie obowiązują!

Jeżeli szukamy whisky na prezent, warto zastanowić się nad tym, jak bardzo zaawansowany jest poziom znajomości tematu u osoby obdarowywanej. Na prezent dla konesera whisky znakomicie sprawdzą się nie tylko same butelki (np. whisky 20-letnia), ale również akcesoria do whisky takie jak kieliszki tulipanowe czy metalowe kości zastępujące lód. Gadżety do whisky to również doskonały pomysł na prezent dla osoby początkującej. Niektórzy producenci oferują również zestawy whisky, w których skład wchodzą markowe szklanki czy kości chłodzące. Także i tego typu propozycji dotyczą whisky promocje Winnicy.

Jeżeli szukamy najlepszej whisky na urodziny, to powinniśmy zwrócić uwagę na topowe destylarnie z długowieczną tradycją, takie jak Glenmorangie, Oban, Bowmore czy Talisker. Dobra whisky na prezent to taka, która będzie smakować jubilatowi, dlatego przed zakupem przeprowadź wywiad z osobą, której chcesz ją sprezentować. Wypytaj o to, jakie potrawy lubi jeść, jakie zapachy dobrze się kojarzą i jakie whisky miał okazję spróbować wcześniej. W ten sposób masz większe szanse trafić z trunkiem!

Polecane whisky na prezent to nie tylko single malty (chociaż koneserzy mogliby się z tym stwierdzeniem nie zgodzić), ale również blendy, których w Winnicy jest szeroki wybór. Godnie reprezentuje je 25-letni Chivas Regal. Nie zawsze dobra whisky to droga whisky, niektóre 10-letnie single malty potrafią zaskoczyć smakiem nawet najbardziej wprawionych w piciu bursztynowego trunku koneserów. Whisky urodzinowe to doskonały prezent dla kolegi z pracy, szefa czy ojca, a także wspaniały sposób na wspólne spędzanie czasu.

W naszej ofercie znajdziecie zróżnicowaną whisky na prezent urodzinowy w atrakcyjnych cenach, zestaw whisky ze szklankami oraz gadżety tematyczne. Promocja whisky z danego kraju dotycząca pozwala sprawdzić, jakie trunki powstają w najciekawszych regionach świata!

 

Przeczytaj także: WHISKY SOUR

Zobacz nasze produkty:
Przeczytaj także: