Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Whisky torfowa

Whisky dymna lub torfowa – co to oznacza? Czytając opisy whisky pochodzących z portfolio cenionych producentów, często możemy spotkać się z informacją, że dana whisky jest torfowa. Mało tego – być może zdarzyło nam się osobiście wyczuć w szklance poznawanego specjału szlachetny dym! Czy oznacza to, że dobra whisky torfowa powstaje z udziałem tej skały osadowej? Owszem – to właśnie suszenie dymem torfowym wykorzystywanych w destylarni ziaren w znacznym stopniu odpowiada za tak cenne właściwości aromatyczno-smakowe alkoholu. Przekonaj się, jaką dobrą whisky torfową (a może i whiskey?) masz szansę poznać dzięki Winnicy Lidla!

728 produktów

na stronę

Torfowa whisky – co to znaczy?

W aromatach napojów alkoholowych – zarówno win, jak i trunków o wiele mocniejszych, jak np. whisky – często wyczuwamy nuty aromatyczne, których występowanie może stanowić prawdziwą zagwozdkę. No bo jak to możliwe, że w winie białym, produkowanym z winogron, wyczujemy ananasa, cytrusy, wanilię czy masło, a w whisky, otrzymywanej ze zbóż, nuty deserowe czy tytoń? Za to odpowiadają związki organiczne takie jak aldehydy, estry czy fenole, które są naturalnym produktem reakcji zachodzących podczas fermentacji. Choć pamiętajmy, że na ostateczny charakter trunku wpływ mają też inne czynniki, m.in. czas i metoda leżakowania, napowietrzenia alkoholu czy temperatura jego serwowania.

W przypadku whisky torfowej sprawa wygląda jednak nieco inaczej. Trunek ten faktycznie na pewnym etapie ma kontakt z torfem. A raczej dymem torfowym – dlatego też mówi się o whisky zamiennie, że jest torfowa lub dymna. Albo i wędzona. 

Jak powstaje whisky torfowa?

Whisky torfowa swój niepowtarzalny charakter zawdzięcza tradycyjnemu suszeniu kiełkujących ziaren jęczmienia (lub innych zbóż) z wykorzystaniem dymu torfowego. Whisky dymna torfowa stanowi specjał kojarzony w głównej mierze ze Szkocją i tamtejszymi destylarniami. Nie bez przyczyny! Od wieków bowiem mistrzowie destylacji ze Szkocji borykali się z brakiem drewna, które mogliby wykorzystać do wędzenia ziaren, z których pragnęli uzyskać alkohol. A że potrzeba jest matką wynalazków, szybko odkryli, że skutecznie może zastąpić je torf, w pokłady którego Szkocja obfituje. Torfowy aromat, który zawdzięczamy tej procedurze, dochodzi do głosu (czy raczej do węchu i smaku) podczas degustacji produktu końcowego, mimo że po suszeniu mają miejsce liczne inne specjalistyczne procedury związane z wytwarzaniem whisky, do których zaliczamy m.in. fermentację i destylację.

Whisky torfowa ze Szkocji

Ustaliliśmy zatem, że dobra whisky torfowa to przede wszystkim szkocka whisky torfowa. Należy przy tym zaznaczyć jednak, że nie każdą whisky z tego kraju powinniśmy określać tym mianem. Whisky torfowa stanowi bowiem specjał niektórych destylarni operujących w różnych regionach Szkocji. Jeden z nich zdecydowanie wybija się na tle pozostałych.

Whisky torfowa z Islay

Mowa o regionie Islay, z którego, zdaniem koneserów, pochodzi najbardziej torfowa whisky. Do grona najważniejszych destylarni regionu zaliczamy Ardbeg (stamtąd właśnie pochodzi słynna torfowa whisky Ardbeg), Bowmore, Bruichladdich czy Caol Illa. To oczywiście zaledwie kilka z nich. Na platformie Winnicy Lidla znajdziemy wiele marek szkockiej whisky torfowej z wyspy Islay należącej do archipelagu Hebrydów Zewnętrznych. Jeśli poszukujemy świetnej torfowej whisky w stylu blended, dobrym wyborem będzie Elements of Islay, bardzo udana kompozycja destylatów pochodzących z różnych części wyspy. Obok subtelnych, aczkolwiek bardzo przyjemnych, nut torfowych, wyczujemy w niej m.in. morze, cytrusy i odrobinę lukru. W ustach z kolei charakterystyczny dym świetnie dogaduje się z czekoladą i owocami. Inna ciekawa propozycja dla miłośników mieszanych whisky to Berry Bros Islay Reserve, w której obok torfu i nut słodkich odkryjemy m.in. popiół czy smołę. Ta wyrazista propozycja producenta Berry Bros może zatem stanowić godne wprowadzenie do świata uwielbianych przez znawców torfowych whisky single malt.

A jeśli już o nich mowa, koniecznie radzimy zapoznać się z alternatywą dla torfowej whisky Ardbeg, czyli whisky Bunnahabhain możliwymi do zarezerwowania za pośrednictwem naszej platformy. Znajdziemy wśród nich whisky rocznikowe, 12- i 18-letnie, a także specjalną edycję trunków zabutelkowanych w 1998 roku, alkoholi idealnych na luksusowy prezent. Wypusty destylarni to whisky torfowe zwracające uwagę nie tylko bogatym bukietem zapachowym i dymno-morskim charakterem, tak typowym dla Islay, lecz również naturalną, urzekającą barwą oraz niecodzienną estetyką wizualną butelek.

Torfowe whisky z Islay godnie reprezentują również alkohole pochodzące z destylarni Caol Ila umiejscowionej na malowniczym zachodnim wybrzeżu wyspy. Mimo wyraźnej zawartości aromatu torfowego trunki te uznawane są raczej za słodkie, łagodne i przystępne nawet dla początkujących degustatorów. Na szansę zasługują także whisky torfowe Port Askaig polecane przez Winnicę, takie jak np. Port Askaig Single Malt 8 YO, opisywane jako świeże i rześkie. W ich zapachu i smaku rywalizują wpływy dymne, dębowe i morskie, tworząc połączenie, które przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym koneserom.

Torfowa whisky z innych regionów Szkocji

Poszukując wybitnie torfowych whisky z innych zakątków Szkocji, również możemy liczyć na prawdziwe olśnienia. Przykładem wybornej wędzonej whisky z Highland jest np. ukochana przez niezliczonych degustatorów (a nawet przez Jamesa Bonda) torfowa whisky single malt Talisker pochodząca z wyspy Skye. W katalogu Winnicy na doświadczonych (i nie tylko) koneserów czeka specjalna seria whisky Talisker Distillers Edition, która ma za sobą 10 lat spędzonych w beczkach po sherry Amoroso, co buduje jej intrygujący charakter. Wyczujemy w niej nuty morskie, torfowe, dębinę czy pieprz, później także nuty deserowe. Nacieszyć się tym wspaniałym trunkiem pozwala długi, wyrazisty finisz. Godną rozważenia alternatywę dla whisky Talisker stanowi Glenglassaugh Torfa 50%, propozycja mocna, charakterna, uważana za z jedną z najbardziej torfowych whisky z Highland. Jeśli natomiast szukamy dobrej torfowej whisky ze Speyside – koniecznie powinniśmy zapoznać się z Benriach The Smoky Ten Single Malt Whisky. 

Irlandzka whisky torfowa

Choć trunki z Zielonej Wyspy uchodzą za o wiele łagodniejsze i bardziej przystępne (nawet dla laików) od tych ze Szkocji, także wśród z nich znajdziemy specjały, które możemy nazywać whiskey torfową. Zaliczamy do nich np. Teeling Blackpitts Peated Single Malt 46%, wspaniały wypust otwartej w 2015 roku destylarni Teeling Whiskey Distillery. Ta potrójnie destylowana whisky dojrzewa w beczkach po bourbonie oraz francuskim winie i cieszy degustatorów bogactwem akcentów torfowych, które występują w towarzystwie słodkich jabłek, gruszek, toffi czy aromatycznych przypraw. 

Inna świetna irlandzka whisky torfowa (a raczej whiskey) to Connemara, destylowana, zgodnie z piękną tradycją, w miedzianych alembikach, łagodna w smaku, a jednocześnie bogata w niuanse dymne, waniliowe, dębowe oraz nieodłączne suszone owoce.

Whisky torfowa z innych części świata

Winnica Lidla stara się nieustannie wzbogacać portfolio degustatorskie koneserów o whisky torfowe w dobrej cenie, zachwycające pod względem jakości. Dlatego też w jej katalogu każdy poszukiwacz znajdzie niezrównane w smaku i zapachu whisky torfowe z przeróżnych zakątków świata. Koneserzy gustujący w whisky dymnych zwracają uwagę na silną obecność tak pożądanych przez nich akcentów w trunkach z dalekiej Azji – tu przywołać możemy zarówno Togouchi Japanese Kiwami, świetny blend ze słynnej japońskiej destylarni Chugoku Jozo, jak i przybywającą wprost z Tajwanu Yushan Blended Malt, pachnąca i smakującą ananasem, miodem, wiśniami i drewnem. W tle nuty dymne, których nie powstydziłaby się torfowa whisky szkocka. A jeśli i skarby Dalekiego Wschodu nie mają już przed nami tajemnic, warto zapoznać się np. z dobrą torfową whisky single malt z Walii, taką jak na wskroś celtycka Penderyn Celt Peated, czy też indyjską Amrut Fusion, zniewalającą mieszanką wysokiej jakości ziaren jęczmienia rosnącego u podnóży Himalajów oraz suszonego w dymie torfowym jęczmienia ze Szkocji, whisky uznaną w 2010 roku za jedną z najlepszych na świecie!


To oczywiście zaledwie kilka wyselekcjonowanych propozycji – więcej naprawdę dobrych whisky torfowych z całego świata znajdziesz w naszym katalogu. Ponadto, jeśli interesuje nas whisky torfowa – sklep stacjonarny Lidla również może zaproponować nam coś specjalnego! Przypominamy, że gdy mowa o polecanej przez Lidla whisky torfowej – cena poszczególnych propozycji, a raczej szeroki ich zakres, pozwala każdemu odkrywcy wybrać coś dla siebie!