kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

Wino różowe jeszcze do niedawna traktowane było nieco po macoszemu, a przyniesienie na przyjęcie butelki różowego wina mogło nawet zostać uznane za nietakt. Jednak już od kilku lat, zarówno eksperci winiarstwa, jak i konsumenci coraz częściej doceniają zalety różowego wina. W odpowiedzi na to zainteresowanie winnice na całym świecie oferują coraz więcej, naprawdę dobrych win różowych.
Orzeźwiające, różowe wino to idealne remedium na letnie upały. Wino różowe serwujemy zwykle mocno schłodzone. Zastanawiasz się jaki kieliszek będzie najlepszy do wina różowego? Podpowiadamy - taki, który pozwoli na utrzymanie jego niskiej temperatury. Kieliszek do różowego wina powinien mieć więc dosyć wąską i krótką czaszę o lekko zaokrąglonym kształcie. Taki kształt czaszy pozwoli na pełne uwolnienie aromatu wina. Kieliszki do różowego wina powinny mieć odpowiednio długą nóżkę, umożliwiającą trzymanie kieliszka bez ogrzewania czaszy ciepłem dłoni. Dobór odpowiedniego kieliszka do różowego wina zależy też od tego po jaki jego rodzaj sięgamy.
Do lżejszych różowych win wybieramy kieliszek o mniejszej pojemności niż w przypadku wina czerwonego czy białego. Cięższe, bardziej aromatyczne różowe wina podajemy w kieliszkach z czaszą w kształcie tulipana, wąską i zwężającą się ku górze i znakomicie sprawdzą się tutaj kieliszki do wina białego.
Nawet początkujący koneser win wie, jak dużą rolę odgrywa temperatura serwowania tego trunku. Temperatura ma duży wpływ zarówno na smak jak i na aromat wina. Podając wino w odpowiedniej temperaturze mamy gwarancję, że w pełni rozwinie ono swój bukiet i aromat. Na pytanie czy chłodzić różowe wino odpowiadamy - zdecydowanie tak! Wino różowe zasadniczo powinno być serwowane w takiej temperaturze jak aromatyczne wino białe. Idealna temperatura dla wina różowego wynosi więc między 10 a 12 stopni Celsjusza. Generalna zasada mówi, że im młodsze i mniej złożone wino tym niższa temperatura jego serwowania.
W 100ml wina różowego znajduje się średnio około 70 kcal. Liczba kalorii może się nieznacznie zmniejszyć lub wzrosnąć w zależności od tego, czy wybierzemy różowe wino wytrawne czy wino półsłodkie lub słodkie. Liczba kalorii w winie różowym jest zbliżona do wina białego i zazwyczaj różni się tylko nieznacznie.
Regularne spożywanie wina w niewielkich ilościach może mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Podobnie jak wino białe i czerwone, wino różowe zawiera wartości odżywcze potrzebne naszemu organizmowi. Są to między innymi składniki mineralne jak potas, magnez i wapń. Wino różowe zawiera także przeciwutleniacze, które wspierają nasze ciało w walce z infekcjami i obniżają poziom złego cholesterolu.