kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
Wina białe słodkie – zupełnie niesłusznie – często uważane są za trunki mniej szlachetne od swoich wytrawnych i półwytrawnych odpowiedników. Dobre słodkie białe wino, którego intensywna słodycz pochodzi w stu procentach z winogron, potrafi jednak zachwycić głębią smaku i złożonością bukietu na równi z popularniejszymi winami wytrawnymi. Nic dziwnego zatem, że produkcja wysokiej jakości białych słodkich win uchodzi za nie lada sztukę. Wina takie jak węgierski Tokaj czy trunki produkowane w różnych regionach winiarskich ze szczepów Muscat i Riesling zdążyły zdobyć renomę wśród degustatorów na całym świecie.

Słodkie białe wino świetnie odnajduje się w towarzystwie potraw słodkich, przede wszystkim deserów. Ze względu na wysoką kaloryczność i dominującą w smaku słodycz może także deser zastąpić. Pewne jego odmiany, jak np. Tokaj, podawać możemy także do drobiu, owoców morza, a także serów – w tym ostatnim przypadku sprawdzą się również trunki ze szczepów Pedro Ximénez, Gewurztraminer czy Muscat.
Lekkie słodkie wina podajemy odpowiednio schłodzone, w temperaturze 6-8 stopni. Natomiast cięższe słodkie białe wino możemy zaserwować w temperaturze nieco wyższej, mieszczącej się w zakresie od 8 do 12 stopni. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w specjalne kieliszki do białego wina – mniejsze i węższe od tych przeznaczonych do wina czerwonego. Wiedza na temat tego, jak podawać wino białe słodkie, pozwala nam czerpać jeszcze więcej radości z degustacji tego wyjątkowego trunku.
Wino, które nazywamy słodkim, zawiera powyżej 45g cukru na litr. Posiada zatem znaczną wartość energetyczną. Spożywając kieliszek wina białego słodkiego (120 ml), dostarczamy organizmowi około 112 kalorii. Co więcej, gdy chodzi o wino białe słodkie – właściwości zdrowotne tego trunku, jak każdego wina, sprawiają, że picie go w niewielkich ilościach może bardzo pozytywnie wpływać na nasz organizm. Pamiętajmy jednak, że wyraźna słodycz, a co za tym idzie – znaczna kaloryczność tego rodzaju wina, nie czyni go najlepszym wyborem dla osób w trakcie kuracji odchudzającej.