kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*


Ocena
Wina czerwone półwytrawne to trunki, z którymi mamy do czynienia rzadziej niż z winami czerwonymi wytrawnymi i półsłodkimi. Wytwarzane są z tych samych szczepów, z których uzyskuje się ich bardziej wytrawne odpowiedniki, wyróżniają się jednak wyższą zawartością cukru resztkowego, skutecznie łagodzącego naturalną kwasowość i cierpkość wina. W efekcie trunek zyskuje zrównoważony, subtelnie wytrawny charakter. Jest rozgrzewający, przyjemnie cierpki, z ledwie wyczuwalną słodyczą.
Czerwone wina półwytrawne w większości przypadków nie dominują potraw swoim bukietem, przez co mogą być podawane do szeregu różnych dań mięsnych. Szczególnie dobrze komponują się z potrawami bazującymi na wieprzowinie, jagnięcinie i wołowinie. Co więcej, niektóre szczepy wykorzystane do produkcji win czerwonych półwytrawnych stwarzają możliwość tworzenia innych udanych połączeń kulinarnych. Półwytrawne trunki z odmian Carignan, Grenache, Malbec i Sangiovese podawane mogą być zatem także do pizzy, makaronów i serów.
W porcji wina czerwonego półwytrawnego znajdziemy kcal nieco więcej niż w kieliszku wina wytrawnego, lecz mniej niż w analogicznej wielkości porcji wina półsłodkiego. Upraszczając, możemy przyjąć, że spożywając 120 ml wina czerwonego półwytrawnego, dostarczamy organizmowi około 100 kalorii. Wartość ta oczywiście zależna jest od ilości cukru, która w przypadku tego rodzaju wina nie przekracza 18 gramów w przeliczeniu na litr trunku.
Dobre czerwone wino półwytrawne z pewnością przypadnie do gustu każdemu koneserowi win wytrawnych, który zapragnie skosztować trunku nieco delikatniejszego i bardziej zbalansowanego. Poszukując najlepszego dla nas rozwiązania, warto zaznajomić się ze specyfiką win czerwonych półwytrawnych z różnych regionów świata. Ciężki wieloszczepowy trunek z włoskiej Apulii? A może lekki Malbec z regionu Mendoza w Argentynie? Poznawaj trunki polecane przez Winnicę Lidla!