The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Kraje produkujące wino leżą w różnych strefach klimatycznych. To właśnie klimat umożliwia produkcję win o wyższej lub niższej kwasowości, bardziej aromatycznych lub mniej. W poszczególnych krajach uprawiane są różne odmiany winogron. Każdy z krajów posiada również własną klasyfikację jakościową, która obowiązuje producentów win oraz normy, których muszą przestrzegać. To właśnie ze względu na tradycje uprawy poszczególnych odmian winorośli, przepisy dotyczące uprawy i winifikacji oraz klimat - wina z poszczególnych krajów mogą różnić się smakiem, stylem i jakością.
Aromat: bogaty. Suszone owoce typu figi, daktyle, swojska śliwka – kompot z suszu do tego oblany miodem gryczanym i spadziowym, lekko dociera do zmysłów suszony grzyb, lukrecja i delikatne przyprawy w tym korzenne.
Smak: praktycznie taki jak aromat. Słodki likierowy, ale nie jest to słodki ulepek. Jeszcze bardziej czuć miód i przyprawy. Pojawia się też nuta typowa dla beczek: wanilia, kokos. Finisz miodowo-przyprawowy, a after przyjemnie alkoholowy, gdzie czuć charakter winogron. Mariusz
Węgierskie, wytrawne wino musujące, znad Balatonu, produkowane metodą klasyczna - szampańską.
Różowe/Pinot Noir/ wg klasyfikacji Brut - cukier resztkowy podany przez producenta ok 9,5g/L.
W zapachu przyjemne, delikatne, owocowe, rześkie: poziomka, truskawka, delikatna jogurtowość, skórka od chleba.
W smaku wytrawne, z delikatną, miękką taniną, więcej tu truskawki, pojawiają się nuty drożdżowe, intensywne bąbelki.
Struktura +, złożoność +, finish +, finish +
Ocena całościowa: Dobry +
Wino poprawne w swojej klasie, nie ma fałszywych nut, jest tu dokładnie to, czego powinniśmy się spodziewać od musującego PinotNoir. Duży plus za ciepłe okolice Balatonu - dogrzane winogrona, wyraźne owoce. Cenowo jak najbardziej poprawnie - węgierska konkurencja dla Cavy z Hiszpanii (która rzadko jest różowa); Franciacorty z Włoch (również niezwykle rzadko, ponadto jest droższa) oraz Cremant z Francji (tu mamy większy wybór, ale region chłodniejszy i wina w większości bardziej wytrawne).
Polecam na nadchodzące wiosenne i letnie dni!
Michał
Pyszności! Wzorcowe Gamay - mocny owoc, kwasowość silna, ale nie przesadnie. Finisz przyjemny. Dużo wrażeń, ale też równowaga. Lekko schłodzić i jazda!Jolanta
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.