The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Kraje produkujące wino leżą w różnych strefach klimatycznych. To właśnie klimat umożliwia produkcję win o wyższej lub niższej kwasowości, bardziej aromatycznych lub mniej. W poszczególnych krajach uprawiane są różne odmiany winogron. Każdy z krajów posiada również własną klasyfikację jakościową, która obowiązuje producentów win oraz normy, których muszą przestrzegać. To właśnie ze względu na tradycje uprawy poszczególnych odmian winorośli, przepisy dotyczące uprawy i winifikacji oraz klimat - wina z poszczególnych krajów mogą różnić się smakiem, stylem i jakością.
Ice wine to dość rzadka przyjemność na naszym rynku. Stąd zainteresowałem się produktem Pillittieri, sprzedawanym w Winnicy Lidla, tym bardziej że opis na butelce wskazuje na sztandarowy kanadyjski szczep do produkcji ice-ów, czyli Vidal. Wino o mocno wieloowocowym smaku (można doszukać się moreli, brzoskwiń, rodzynek, wszystko w aromatach miodowych), bardzo słodkie, co bardzo dobrze wpasowuje się w charakter zdecydowanej większości ice-ów. Nadaje się do słodkich deserów, lodów, owocowych tart. Niektórzy mówią, że nadaje się również (w ogólności) do serów, jednak osobiście nie podzielam tej opinii. Można oczywiście otworzyć jedynie dla jego smaku bez żadnych dodatków konsumpcyjnych :-). Cena, jak na rasowe ice wines, bardzo umiarkowana, jednak temu winu nieco do owej "rasowości" brakuje. Bardziej produkt masowy (ale poprawny) niż artyzm w wydaniu małej winnicy (tylko, że wtedy podana cena byłaby wyrażona w CAD lub USD). W tym przypadku (podobnie do oferowanego również Ice ze szczepu Riesling) cena adekwatna do jakości. Można polecić bez nadmiernego entuzjazmu. Piotr
Tokaji Aszu 6 Put Royal Tokaj to bardzo dobry przedstawiciel tego rodzaju win. Na wstępie deklasuje młodszego w cukrze resztkowym brata - 5 Puttonyos. Dobry rocznik dla regionu powoduje, że mamy tu do czynienia z wyjątkowo dobrym balansem słodyczy do kwasowości, więc pomimo ogromnej słodyczy wina, nie czujemy się nim przytłoczeni.
Kolor złoty, struktura likierowa.
Tokaj wyjątkowo aromatyczny: miód akacjowy, rodzynki, migdały, kandyzowane owoce, dojrzałe mango, wyjątkowo pięknie pachnące kwiaty... Zapach jest urzekający i czysty. Owocowo-kwiatowo-miodowy.
W smaku wyraźna kwasowość równoważy piękną słodycz. Finish na długo pozostaje na języku i w pamięci.
Wino o pełnej strukturze/full-bodied winę; ocena w klasyfikacji: outstanding.
Jeśli chodzi o połączenie z jedzeniem:
do kuchni azjatyckiej zaproponowałbym Tokaje Aszu o mniejszej ilości cukru: 4-5puttonyos, do serów miękkich z nutą orzechową 6 puttonyos mogłoby faktycznie ładnie zagrać, ale do niebieskiej pleśni proponowałbym Furmint Dry, wino musujące, albo LateHarvest.
Opisywany Tokaj Aszu 6put. jest deserem samym w sobie, z ogromną ilością doznań smakowo-zapachowych. Proponuje zamiast deseru lub z bardzo delikatnym/np musem mango/puszystym sernikiem.Michał
Wino typu "ciut do nieba'. Ma wszystko to, co barolo mieć powinno: złożone aromaty (jagody, tytoń, przyprawy, kwiaty), spinającą kwasowość i ostre, ale przyjemne taniny. Natomiast cały czas czuć niedosyt, bo ten szczep ma o wiele więcej do zaprezentowania. Niemniej w tej cenie to rewelacja! Polecany zakup.Michał
Budżetowy Champagne Premier Cru, poprawny w stylu i strukturze, dobry jako kalibrator lub do degustacji wprowadzającej/porównawczej z innymi winami musującymi.
Dla osób wchodzących w świat szampanów również dobra propozycja. Szampan delikatny, z dużą ilością małych bąbelków, z prawidłowym chlebowo-drożdżowym aromatem i owocowością/jabłka na języku. Poprawny, dość prosty, ale jak najbardziej satysfakcjonujący. Dobry stosunek ceny do jakości. Kupię kolejną butelkę.Michał
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.