Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
- Strona główna
- Wina
- Smak
- Półwytrawne
Nie znaleźliśmy produktu spełniającego zadane kryteria wyszukiwania.
Porównaj produkty
Co to znaczy, że wino jest półwytrawne? Są to wina, w których proces fermentacji został przerwany w momencie, gdy znajdowała się w nim już tylko niewielka ilość cukru resztkowego. Za wina półwytrawne możemy przyjąć takie, które zawierają około 3% cukru. Choć w zależności od źródeł i przyjętych norm granica pomiędzy winami półwytrawnymi, a półsłodkimi może być czasem trudna do jednoznacznego zdefiniowania. Dobre wina tego rodzaju powstają praktycznie w każdym winiarskim kraju, zarówno w Starym jak i Nowym Świecie. Polecane wina półwytrawne oferują winnice francuskie, hiszpańskie czy włoskie. Są wśród nich zarówno wina kupażowane z domieszką takich szczepów jak Chardonnay, Pinot Noir, Garnacha czy Cabernet Sauvignon oraz takie wina jednoszczepowe jak: niemiecki Gewurztraminer czy słoweński Zelen.