Moscow Mule – przepis na najlepszy koktajl
Koktajl Batanga to klasyczny meksykański napój alkoholowy, który jest nie tylko smaczny, ale także łatwy do przygotowania. Poniżej przedstawiamy przepis na koktajl Batanga, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.
Składniki (proporcje podane w mililitrach):
- 50 ml tequili
- 20 ml soku z limonki
- 120 ml coli
- Sól do posypania brzegu szklanki
- Kilka kostek lodu
Krok po kroku, jak przygotować koktajl Batanga:
- Przygotuj szklankę do podawania koktajlu, najlepiej tumbler.
- Zwilż brzeg szklanki sokiem z limonki, a następnie obtocz go w soli, aby stworzyć efektowną soloną obwódkę.
- Wlej tequilę i sok z limonki do szklanki.
- Dodaj kilka kostek lodu.
- Wlej colę do szklanki, delikatnie mieszając składniki za pomocą długiej łyżeczki.
- Możesz również udekorować koktajl kawałkiem limonki lub plasterkiem cytryny.
Informacje o koktajlu Batanga:
Koktajl Batanga jest jednym z najbardziej znanych meksykańskich koktajli. Jego historia sięga lat 50. XX wieku i jest ściśle związana z miastem Tequila w Meksyku. Koktajl ten został stworzony przez Don Javiera Delgado Corona, właściciela baru w mieście Tequila, który chciał stworzyć oryginalny napój na bazie tequili.