Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino do jagnięciny
Zastanawiając się, jakie wino podać do jagnięciny, należy uwzględnić charakter tego cenionego przez smakoszy mięsa. Otóż ze względu na delikatną strukturę i łagodność zwykle wymaga ono raczej mocnego, wyrazistego trunku. Wiele jednak zależy od sposobu przyrządzenia danego dania. Biorąc to pod uwagę, jesteśmy w stanie dopasować odpowiednie wina do jagnięciny tak, aby jak najpełniej cieszyć się jej walorami.
Jakie wino pasuje do jagnięciny z grilla?
Wybierając pasujące wina do jagnięciny grillowanej, najlepiej postawić na trunki wytrawne – ciężkie lub średnio ciężkie o wyrazistym smaku, który na długo pozostaje w ustach. Jest tak, ponieważ mięso podane w tej formie cechuje wyjątkowo intensywny aromat, który wymaga zrównoważenia. Ponadto, jeśli chodzi o wina do jagnięciny, wyśmienicie sprawdzą się szczepy Grenache i Syrah, portugalska Touriga Nacional czy francuski Gamay, które w ciekawy sposób urozmaicają smak potraw.
Jakie wino do pieczenia jagnięciny sprawdzi się najlepiej?
W tym wypadku należy kierować się zasadą – im cięższe wino do jagnięciny, tym przygotowanie danie będzie miało intensywniejszy smak. Przykładowo szczep Tempranillo o ciężkim charakterze sprawi, że mięso będzie mocno doprawione i aromatyczne. Aby osiągnąć nieco łagodniejszy smak potrawy, warto sięgnąć po średnio ciężką Kadarkę lub lżejszy szczep Mencia.
Duszona jagnięcina – jakie wino pasuje do niej najlepiej?
Duszenie mięsa nadaje mu wyrazisty smak oraz wspaniałą soczystość. Z taką kompozycją doskonale współgrają czerwone, raczej ciężkie wina. Zatem jakie wino podać do jagnięciny? Z pewnością sprawdzi się wytrawne wino Malbec. Cierpkość trunku idealnie zrównoważy tłuste mięsa, a zarazem podkreśli jego soczystość.
Jakie wino podać do jagnięciny pieczonej?
W przypadku potrawy, jaką jest pieczona jagnięcina, dylemat, jakie wino wybrać, związany jest z subtelnym aromatem mięsa, przywodzącym na myśl dziczyznę. Dla jego podkreślenia warto sięgnąć po odmiany Cabernet Sauvignon i Carmenère (lub kupaże tego typu win) o cierpko-kwaskowym stylu z pikantną nutą. Te ciężkie, wytrawne trunki stanowią wspaniałe dopełnienie dania. Odpowiednie będzie również wino Merlot o umiarkowanie cierpkim smaku dopełnionym wyraźną kwasowością.
Wybierz idealne wino do jagnięciny za pośrednictwem Winnicy Lidla!