Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jakie wino do sałatki? 12 win pasujących do warzyw (i nie tylko!)

W kontekście foodpairingu najczęściej mówi się o winie idealnym do ryby, owoców morza, pieczeni czy drobiu. Podkreśla się jego zalety jako wymarzonego dodatku do pizzy, makaronu i innych specjałów kuchni włoskiej. Z równie wielkim entuzjazmem rozprawia się też o świetnych relacjach wina ze specjałami kuchni francuskiej. A nawet niemieckiej. Rzadziej, a szkoda, mówi się o tym, że wino jest świetnym wyborem do sałatek! Tylko jakie? Tego dowiesz się z naszego tekstu. Zaczniemy od ogólnych stwierdzeń, by później przyjrzeć się konkretnym propozycjom dostosowanym do naszych, fanów sałatek przeróżnych, kubków smakowych.

 

Jakie wino do sałatek pasuje najlepiej? Podstawowe zasady

Sałatki to bardzo obszerna i wewnętrznie zróżnicowana grupa potraw. Znajdują się wśród nich zarówno proste kompozycje bazujące na surowych warzywach z niewielką ilością dressingu, jak i o wiele bardziej skomplikowane propozycje, w których goszczą m.in. ryby czy różne rodzaje mięsa, choćby pieczony kurczak lub indyk czy szynka. Sprawia to, że dobrać odpowiednie wino do sałatek można z uwzględnieniem trunków reprezentujących wszystkie winne kategorie.

Do sałatek z różnymi dodatkami serwujemy więc różne wina. W określonych sytuacjach najlepsze wino do sałatek to wino czerwone, kiedy indziej różowe. Podstawowym wyborem do sałatek jest jednak wino białe. I to właśnie dlatego trunkom o jasnej barwie przyglądamy się w pierwszej kolejności!

Zanim przejdziemy dalej, wyjaśnijmy jeszcze jedną kwestię o kluczowym znaczeniu przy doborze wina. Wytrawne, półwytrawne, a może wino półsłodkie? I w tym przypadku wybór odpowiedniego wina powinien opierać się na całkowitym charakterze potrawy gwarantowanym przez najbardziej wyraziste w smaku z jego składników. Pamiętaj o nadrzędnej zasadzie foodpairingowej, zgodnie z którą słodycz wina powinna odpowiadać słodyczy potrawy. Kontrast jest niewskazany. Dążysz do harmonicznego połączenia trunku i potrawy.

Uzbrojeni w tę wiedzę przejdźmy do szczegółowego omówienia jakże ważnej kwestii, którą jest serwowanie wina białego do sałatek.

 

Jakie białe wino do sałatek wybrać?

Potrawy z głównym udziałem warzyw uznawane są za niskokaloryczne i zdrowe. Sałatki są delikatnym daniem, dlatego nie powinny zostać zdominowane przez ciężkie i intensywne w smaku wino. Aby wydobyć najlepszy aromat z tej kompozycji i podkreślić go odpowiednim alkoholem, warto postawić na wino o wysokiej kwasowości.

Sałatki, w większości wariantów, również posiadają zdecydowanie kwaskowy posmak, dlatego takie połączenie będzie idealnie się uzupełniać. Naturalnym wyborem w tym przypadku będzie wino białe wytrawne lub wino białe półwytrawne. To właśnie ono najlepiej komponuje się z większością sałatek. Przy tym warto pamiętać, że wymagania te spełnia też rześkie wino białe musujące.

Podejmując decyzję, jakie wino pasuje do sałatki greckiej lub tradycyjnej caprese, warto wziąć pod uwagę białe wina, o lekkim i orzeźwiającym aromacie. Jedną z propozycji, dostępnych w rezerwacji na www.winnicalidla.pl, jest hiszpańskie wino Freixenet Elyssia Cava Gran Cuvee. Delikatne połączenie kilku szczepów winnych dojrzewających w słonecznej Katalonii doskonale podkreśli smak każdej sałatki. Wino odznacza się aromatem dojrzałych jabłek, grejpfruta, a także ciasta drożdżowego i prażonych migdałów. To wytrawne musujące wino pasuje również do sałatki z kurczakiem.

Możesz oczywiście też postawić na inną Cavę. Choćby półwytrawne wino Cava Semi Seco, Vilarnau, które zachowuje swój szlachetny charakter przy nieco wyższej niż zazwyczaj w tego przypadku winach zawartości cukru resztkowego. Hiszpańska Cava bardzo dobrze odnajduje się w towarzystwie sałatek z owocami morza, kurczakiem albo cytrusowymi akcentami.

A co, gdyby naszymi skojarzeniami uciec poza Hiszpanię? Choćby na Półwysep Apeniński? Tam przecież powstają kultowe wina musujące Prosecco, które świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do drobiu czy owoców morza, ale też jako wymarzony trunek do szeregu różnych rodzajów sałatek. Prosecco będzie bardzo dobrze smakować z sałatką z serem fetą lub kozim serem, nie popełnisz też błędu, zestawiając je z sałatką z białym mięsem czy też z kompozycjami o owocowych aromatach. Dobry wybór z tej kategorii to Prosecco Treviso Extra Dry, Hikkih. Trunek o stosunkowo niskiej kwasowości zawiera sporą dozę wyważonej słodyczy. Bukiet cieszy przede wszystkim owocowymi nutami takimi jak grejpfrut, zielone jabłko i ananas.

Jeśli poszukujesz trunku godnego uroczystej kolacji, a jednocześnie specjału, który idealnie podkreśli smak sałatki, możesz postawić na Prosecco Valdobbiadene Brut, Varaschin. Pierwszym elementem, który doskonale pasuje do tej kulinarnej układanki, jest barwa, jasnosłomkowa, apetyczna, obiecująca orzeźwienie. W bukiecie wina czekają tak pyszne akcenty gotowe urozmaicić smak potrawy jak ananas, gruszka brzoskwinia, cytrusy, migdały czy świeże pieczywo. To wino o wyraźnej kwasowości, które nie tylko wybornie uwydatnia smak dania, lecz również również czyni ten trunek wymarzonym wyborem na aperitif, który zaostrzy apetyt przed planowanym posiłkiem. Trunek ten bez zarzutu dogada się z sałatką wiosenną lub sałatką z serem kozim. Możesz również zaproponować ją jako dodatek do sałatki cezar.

Naturalnie, planując wyśmienitą kolację z sałatką lub sałatkami i stawiając akurat na wino musujące, możesz postawić też na oryginalnego Szampana. Zwłaszcza, że stworzy wyśmienite połączenia również z innymi daniami serwowanymi podczas tego typu ekskluzywnych posiłków - choćby ostrygami czy homarami.

Oczywiście gdy mowa o doborze wina białego do sałatek, wypada wziąć pod uwagę również bardzo bogaty zbiór win bez bąbelków. I wypada zacząć od uniwersalnego wina Chardonnay, które będzie pasowało zarówno do sałatki cezar, jak i do klasycznych sałatek na bazie kapusty. Naturalnie świetnie urozmaici też smak sałatki z kurczakiem. Jedna z naszych podpowiedzi to Chardonnay, Scrubby Rise, Wirra Wirra, rześkie wino z południowej Australii, które pachnie jabłkami, szarlotką, śmietanką, toffi i pieczywem. Wino Chardonnay z godnością znosi próbę czasu, co sprawia, że często bywa beczkowane. Nieco cięższy wariant tego trunku okaże się perfekcyjnym wyborem do sałatek z kurczakiem oraz twardymi serami podpuszczkowymi jak np. parmezan.

Jakie inne szczepy wypada mieć na uwadze przy wyborze wina do sałatek? Oczywiście Sauvignon Blanc (także do sałatek na bazie majonezu), sprawdzi się również włoskie Pinot Grigio. Warto pod namysł wziąć również przeróżne kupaże. Dla zwolenników wytrawnych i orzeźwiających zestawień, dobrym rozwiązaniem będzie również wino Riesling - Gewürztraminer “Tete-á-Tete”, Deidesheimer Weinmanufaktur pochodzące z niemieckiego regionu Pfalz. W jego aromacie można wyczuć tropikalne owoce, kwiaty, a także akcenty mineralne. To wybór warty rozważenia dla każdego, kto poszukuje nieco bardziej przystępnej alternatywy dla wyrazistego w smaku wina w pełni wytrawnego.

A może zastanawiasz się, czy smak potraw o które dzisiaj się rozchodzi, będzie w stanie dobrze podkreślić też wino bez procentów? Naturalnie! I udowadnia to Riesling, Kunst | wino bezalkoholowe! Ten niemiecki Riesling cieszy konesera akcentami jogurtu, jabłka i ananasa. Temu wszystkiemu towarzyszy charakterystyczny posmak drożdży winnych. To wino bezalkoholowe może być doskonałym wyborem nie tylko wtedy, gdy szukasz akurat najlepszego dodatku do sałatki, lecz również w przypadku, gdy najdzie Cię ochota na bliższe zapoznanie się z rosnącą w siłę kategorią win bez alkoholu.

Z kolei jeśli w serwowanych sałatkach znajdą się słodsze, owocowe dodatki, warto zestawić ich smak ze słodszym winem. Włoskie Moscato d’Asti, Borgo Lame to przykład wina słodkiego deserowego, które świetnie smakować będzie w połączeniu z sałatką owocową. Jeśli wino białe słodkie przytłacza Cię swoją słodyczą, pamiętaj, że ciekawe połączenia możesz też osiągnąć, stawiając na wino wino musujące półsłodkie.

 

Jakie czerwone wino do sałatek sprawdzi się?

Wino czerwone do sałatki z dodatkiem mięsnym uznawane jest przez wiele osób za klasyczne połączenie. Świeże i lekkie wina, np. Pinot Noir, sprawdzą się w sałatkach z pieczonym indykiem lub z dodatkiem wieprzowiny. Do sałatek z mięsem degustatorzy wybierają niekiedy też klasyczne Cabernet Sauvignon.

Jednym z win czerwonych pasujących do sałatek jest hiszpańska Cava Elyssia Pinot Noir Cava Brut, Freixenet. To lekkie, orzeźwiające wino musujące urzeka bukietem bogatym w poziomki, maliny, truskawki i polne kwiaty. Pasuje zarówno do typowych sałatek warzywnych, ale też do propozycji z kurczakiem i szynką. Jak przystało na rześkie wino musujące, dogada się nawet z owocami morza. Oraz warzywami z grilla!

Jeśli chcesz dobrać odpowiednie wino do sałatek z grzybami lub kozim serem, możesz rozejrzeć się wśród lekkich win Gamay. Takie jak np. Bourgogne Gamay, Collin Bourisset. To wino czerwone wytrawne jest przyjemnie lekkie, pachnie czerwonymi owocami i kwiatami, posiada przyjemną strukturę i nieco zadziorną kwasowość. Idealnie odnajdzie się zarówno w okolicznościach wegetariańskich (także w sałatkach, w których mieszka pieczony burak), jak i w towarzystwie drobiu czy wieprzowiny. Gamay polubi się nawet z sałatką nicejską z jajkami i tuńczykiem!

 

Jakie wino różowe do sałatek będzie dobrym wyborem?

Wina różowe to propozycja będąca na granicy między winem białym, a czerwonym. Dlatego świetnie sprawdzą się także w sytuacji, gdy trudno zdecydować się między jednym a drugim rodzajem tego alkoholu. Delikatniejszy i lżejszy smak oraz delikatna kwasowość sprawiają, że wino różowe doskonale pasuje do sałatek podawanych podczas eleganckich kolacji i warzyw w każdym innym wydaniu.

Entuzjaści win wytrawnych, mogą polubić wino różoweMezzacorona Clasici Pinot Grigio Rose Vigneti delle Dolomiti. To przyjemnie orzeźwiające, lekkie wino, którego delikatny smak decyduje o olbrzymim potencjale foodpairingowym specjału. Trunek ten bez zastanowienia możesz serwować do wszystkich typów sałatek: wegetariańskich, rybnych i mięsnych.

Wino różowe wytrawne, które dobrze mieć na uwadze w kontekście sałatek, to również polskie “Shé”, Dolina Samy, Winnica Jankowice o delikatnym profilu zapachowym obfitującym w owoce. Sprawdza się wspaniale wszędzie tam, gdzie warzywa, dojrzałe sery, drób, a nawet skarby mórz i oceanów. A jeśli preferujesz wina musujące, wypróbuj kupaż włoskiej odmiany Glera i międzynarodowej Pinot Noir, Prosecco Spumante Rosé Extra Dry Millesimato, Allini. To niezawodne wino do kontemplowania wiosenny i letnich chwil w towarzystwie przysmaków takich jak pizza, drób, ryby i oczywiście różnego rodzaju sałatki!

 

Kiedy do sałatki wybrać wino słodkie lub półsłodkie?

Na sam koniec chcieliśmy wyjaśnić jeszcze tę kwestię. Otóż wino słodkie, szczególnie wino białe słodkie, jak np. Muscat, pasuje do sałatek z owocami, sałatek z orzechami i miodem oraz sałatek z serem pleśniowym. Z zasady należy unikać go w przypadku sałatek bardzo kwaśnych, z dużą ilością majonezu lub o octowym posmaku. Do tego rodzaju dań lepiej zarezerwować wino o wytrawnym charakterze.

Mamy nadzieję, że pomogliśmy Ci w doborze wina, dzięki któremu uczynisz smak sałatki jeszcze lepszym!