Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Rodzaje koniaków – przewodnik WinnicaLidla.pl

Koniak – czym jest ten trunek?

Koniak to wyjątkowy mocny trunek (zawierający ok. 40% alkoholu) produkowany w okolicach miejscowości Cognac we Francji. Powstaje na skutek dwukrotnej destylacji wina ze starannie wyselekcjonowanych winogron uprawianych w okolicach Cognac (m.in. ze szczepu Ugni Blanc) w miedzianych alembikach. W ten sposób uzyskana au-de-vie, czyli „woda życia”, dojrzewa przez przynajmniej dwa lata w dębowych beczkach. Następnie, w połączeniu z innymi „wodami życia”, tworzy oryginalny koniak.

Koniak a brandy

Koniak a brandy? Jakie są różnice między tymi dwoma rodzajami alkoholi? Zarówno brandy, jak i koniak to trunki otrzymywane metodą destylacji wina. O ile jednak każdy koniak to brandy, o tyle jedynie brandy produkowane w regionie Cognac z lokalnie uprawianych winogron możemy nazywać koniakiem.

Koniak V.S. – Very Special

Koniak VS (Very Special) to winiak, który leżakował w dębowych beczkach przynajmniej przez 2 lata. Przykładem takiego trunku jest np. koniak Hennessy, Courvoisier, Camus czy wyborny Martell VS Single Distillery, blend otrzymywany z „wód życia” pochodzących z jednej gorzelni. Jego produkcja opiera się na sprawdzonych metodach łączenia destylatów. Barwa tego koniaku VS jest złota i klarowna, zapach natomiast przywodzi na myśl śliwki, brzoskwinie i cytrusy. Gdy natomiast chodzi o smak koniaku Martell, pierwsze skrzypce w trakcie degustacji grają poznane już nuty owocowe. Innymi wartymi uwagi koniakiem VS jest z pewnością Otard Cognac VS Baron.

Koniak V.S.O.P. – Very Superior Old Pale

Koniak, który leżakował przez przynajmniej 4 lata, może nosić zaszczytne oznaczenie V.S.O.P. (Very Superior Old Pale). Do znanych reprezentantów tej kategorii należy m.in. Martell Cordon Bleu, legendarny trunek znany już od 1912 roku, o pięknym zapachu, w którym nuty owocowe idealnie harmonizują z kawą, migdałami i cynamonem, oraz wykwintnym smaku obfitującym w akcenty owocowo-korzenne. Innym wartym polecenia napitkiem jest Remy Martin VSOP, koniak, który powstał drogą kupażu liczących od 4 do 12 lat destylatów najwyższej jakości leżakujących w 20-letnich beczkach z dębu Limousin. Zastanawiasz się, z czym łączyć wyborny winiak? Zajrzyj do naszego tekstu Z czym pić Koniak? 5 sposobów.

Koniak X.O – Extra Old

Kolejna kategoria koniaków to trunki XO, Extra Old, czyli te, przy których produkcji wykorzystano wyłącznie destylaty sześcioletnie i starsze. Przykładem wybornego koniaku XO jest Bache Gabrielsen X.O. Fine Champagne 37,5%. Ten wyjątkowy koniak wyróżnia się przyjemnymi nutami kwiatowymi i owocowymi występującymi w towarzystwie przypraw oraz słodyczy. Powtórzenie wspomnianych nut znajdziemy także na podniebieniu. Finisz trunku opiera się na doskonałym kontraście między niuansami słodkimi i pikantnymi.

Koniak Fine Champagne – klejnot wśród koniaków!

Specjalną grupę interesujących nas trunków tworzą koniaki Fine Champagne, czyli te, które wyprodukowane zostały z udziałem „wód życia” pochodzących z najlepszych podregionów Cognac – Grande Champagne i Petite Champagne. Marką słynącą w tej kategorii jest przede wszystkim Remy Martin. Polecany przez nas koniak, dojrzały i subtelny Remy Martin Accord Royal, cechuje się bogactwem nut owoców i czekolady, a także niuansami irysowymi. Ta wyjątkowa edycja koniaku Remy Martin powstała w 1997 roku i upamiętnia niezwykle istotną dla marki datę – rok 1738, czyli ten, w którym Ludwik XV wydał zgodę na uprawę winogron na należących do korony ziemiach.

Drinki z koniakiem – jak je przyrządzić?

Koniak smakuje doskonale degustowany solo, najlepiej po pysznym, obfitym posiłku. Może jednak stanowić także składnik jedynych w swoim rodzaju koktajli. Zastanawiasz się, jakich? Zajrzyj do wpisów Drinki z koniakiem – 7 najlepszych oraz Drinki z koniakiem i likierem miętowym – jak zrobić?


Mamy nadzieję, że dzięki naszemu poradnikowi oznaczenia znajdujące się na etykietach butelek brandy z regionu Cognac nie będą stanowiły dla Ciebie zagwozdki. Wierzymy, że zebrane przez nas informacje pomogą Ci wybrać koniak najwyższej jakości, którego degustacja okaże się niezapomnianą przygodą! Pamiętaj, że różne rodzaje koniaku, a także inne mocne alkohole, zarezerwujesz za pośrednictwem naszej platformy!