Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera
i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Tequila

Tequila

Tequila to alkohol wysokoprocentowy, który pochodzi z Meksyku i jest produkowany z soku niebieskiej agawy poddawanego fermentacji.
Zobacz nasze specjalnie wyselekcjonowane pozycje tego wyjątkowego trunku i wybierz coś dla siebie

Tequila to destylowany napój alkoholowy z Meksyku, którego podstawą jest sfermentowany sok agawy niebieskiej. Znany jest jako meksykańska wódka. Jest niekwestionowanym symbolem Meksyku. Za kolebkę tego oryginalnego trunku uważany jest stan Jalisco, gdzie plantacje niebieskiej agawy rosną w obfitości na żyznych glebach wulkanicznych. Produkcja tequili prowadzona jest również w Guanajuato, Michoacán, Nayarit i Tamaulipas – na obszarach, gdzie znajdują się uprawy agawy objęte systemem klasyfikacji jakości „Denominación de Origen" (DO). Jej nazwa pochodzi od miejscowości Tequila we wspomnianym stanie.

Tequila jest popularna jako baza wielu koktajli, takich jak Margarita, Paloma, czy Tequila Sunrise; może być również spożywana solo, w kieliszkach „caballito" lub „shot glass” – zazwyczaj z solą i limonką. Najważniejsze rodzaje tequili to: blanco - młoda, niestarzona tequila o wyraźnym, roślinnym smaku; reposado – starzona przez co najmniej 2 miesiące w dębowych beczkach; añejo – starzona przez co najmniej rok; extra añejo – starzona przez co najmniej 3 lata, co nadaje jej bogaty smak i aromat.

Jeśli zatem interesuje nas tequila – z czego powstaje ten trunek? Tequila wytwarzana jest wyłącznie ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej. Przez długi czas trunek powstający w meksykańskim stanie Jalisco znany był przede wszystkim lokalnie. Dopiero zdobycie popularności w Stanach Zjednoczonych otworzyło tequili okno na świat. Obecnie to jeden z najpopularniejszych alkoholi wykorzystywanych przez barmanów na całym świecie.

Zobacz jako Siatka Lista

1 produkt

na stronę

Historia tequili: tradycja i znaczenie w kulturze Meksyku

 

Tequila ma nie tylko niepowtarzalny smak, ale i fascynującą historię. Alkohol na bazie agawy wytwarzany był już przez prekolumbijskie cywilizacje. Z biegiem lat rozwijały się techniki uprawy agawy, do destylacji zaczęły być wykorzystywane miedziane alembiki i filtry celulozowe. Pierwszą tequilę wytwarzali na terenie dzisiejszego Meksyku Hiszpanie. Oryginalny alkohol na bazie agave tequilana Weber zaczęto produkować w stanie Jalisco w XVII wieku. Po rewolucji meksykańskiej tequila stała się narodowym meksykańskim alkoholem. W roku 1974 rząd meksykański ogłosił regulacje dotyczące miejsca i jakości produkcji tequili.. Napój narodowy Meksykan stał się alkoholem rozchwytywanym na całym świecie.

 

Rodzaje tequili: blanco, reposado, anejo

 

Tequila powstaje na bazie soku z piñas agawy niebieskiej – piña to rdzeń agawy, przypominający wielką ananasową główkę – stąd jego nazwa. Jakość tequili możemy oceniać po użytych do jej produkcji surowcach, ale olbrzymie znaczenie ma sam proces produkcji, w tym fermentacja, czas leżakowania, szczegóły procesu destylacji (alembik lub kolumny rektyfikacyjne) itd. Tequila powinna zawierać 35–55% alkoholu według oficjalnych przepisów.

 

Wśród najpopularniejszych rodzajów tequili możemy wyróżnić:

 

  • Tequila silver (blanco) – to podstawowy rodzaj tequili, który cechuje najniższa cena. Tequila tego rodzaju leżakuje zwykle bardzo krótko lub wcale i jest butelkowana niezwłocznie po fermentacji. Ze względu na intensywny smak i aromat tequilę srebrną pije się często z solą i limonką/cytryną lub używa się jej jako składnika drinków.
  • Tequila gold (joven) – kolejny rodzaj tequili o krótkim czasie leżakowania po fermentacji w kadzi ze stali nierdzewnej. W procesie produkcji jest barwiona karmelem na złoty kolor. Tequila gold może być również oznaczana jako joven, czyli mieszanka młodej tequili z dojrzewającą.
  • Tequila reposado – kategoria stosowana dla tequili starzonej minimum 2 miesiące w dębowych beczkach. Dzięki leżakowaniu w drewnie tequila reposado zyskuje łagodniejszy profil smakowy i głębszy kolor.
  • Tequila anejo – starzona przez co najmniej rok w dębowych beczkach, często po bourbonie lub whisky, a nawet po koniaku, co nadaje jej wyrafinowany aromat.
  • Tequila extra añejo (lub tequila muy añejo) – najwyższej jakości tequila, która w destylarni przed zabutelkowaniem leżakuje od 3 do nawet 9 lat. Proces starzenia ma olbrzymi wpływ na jej właściwości aromatyczno-smakowe.
  • Tequilę dzieli się na dwa typy: 100% agave – produkowaną wyłącznie z niebieskiej agawy, oraz mixto – w której co najmniej 51% cukrów pochodzi z agawy, a reszta z innych surowców bazowych, np. trzciny cukrowej.

 

Do meksykańskich trunków na bazie agawy należą również mezcal (inny typ destylatu, często o dymnym charakterze) oraz pulque – tradycyjny, fermentowany napój z soku agawy maguey.

 

Jak pić tequilę? Tradycyjne i nowoczesne sposoby degustacji

 

Istnieje więcej niż jeden sposób degustacji meksykańskiej wódki, picie tequili to kwestia otwarta na zmiany. Z degustacją związane są też popularne rytuały. Zależnie od wybranego rodzaju tequili mamy prawo spożywać ją samą lub jako składnik popularnych drinków. Amerykańskie kino przyczyniło się do popularyzacji picia tequili w małych kieliszkach, w tak zwanych shotach (shot glass). Zwykle przed wypiciem alkoholu należy polizać szczyptę soli lub cynamonu, a tequilę zagryźć cytryną lub kawałkiem pomarańczy.

 

Najczęściej (poza Meksykiem) tequilę srebrną, np. Sierra Silver, pije się ze szczyptą soli i cytryną, a złotą, np. Sierra Gold, z cynamonem i pomarańczą. Istnieją jednak również gatunki tequili starzonej w specjalnych dębowych beczkach. Tequila reposado spędza w dębowych beczkach od 2 do 12 miesięcy. Natomiast tequila anejo, aż 2 lata. Te rodzaje tequili w tradycyjny sposób należy spożywać samodzielnie, aby w pełni rozkoszować się ich aromatem. Tequila bowiem charakteryzuje się unikalnym smakiem, który zawiera słodkie, owocowe i ziemiste nuty. W jej aromacie wyczuć można oprócz agawy m.in. nuty takie jak cytryna (inne cytrusy), wanilia, miód i pieprz. W ich towarzystwie mogą pojawiać się nuty mineralne. Leżakowanie wzbogaca kompozycję o aromatyczny dąb.

 

Tequila w koktajlach: Przepisy na najpopularniejsze drink

 

Modny sposób picia tequili to koktajle. Najpopularniejszym drinkiem z tequilą jest oczywiście Margarita. W najprostszej wersji Margarita to tequila z sokiem z limonki i pomarańczowym likierem. Jeśli tequilę z sokiem z limonki i likierem triple sec zaszczycimy towarzystwem Blue Curacao, będziemy mogli nacieszyć się trunkiem Blue Margarita. Innym znanym koktajlem na bazie tequili jest Tequila Sunrise. Meksykańska wódka połączona jest w nim z grenadiną i sokiem pomarańczowym. Tequila wyjątkowo lubi też sok grejpfrutowy i sok ananasowy, colę, Fantę i inne napoje gazowane.Warto wiedzieć, że zgodnie z tradycją tequila 100% blue agave może być pijana z oryginalnymi meksykańskimi dodatkami takimi jak sangrita (napój pomidorowy z dodatkiem cytrusów, cebuli i chili)

 

Nie tylko Margarita czy Tequila Sunrise!

 

Tequila czaruje również w drinkach z colą, Sprite'em czy tonikiem. Lubi też towarzystwo soków. Gdy specjał z prowincji Jalisco zestawimy z ciemnym rumem oraz z sokiem grejpfrutowym i ananasowym, w naszym szkle zamieszka Don Juan. Jego smak zadowoli nawet bardzo wymagających smakoszy! Dla innych najlepsza tequila to ta serwowana z sokiem ananasowym, grenadiną i sokiem z cytryny, czyli w koktajlu Mexicana!

 

Ile procent alkoholu ma tequila?

 

Tequila to alkohol wysokoprocentowy. Większość dostępnych na sklepowych półkach tequili ma około 40% alkoholu. Miłośnicy naprawdę mocnych trunków mogą znaleźć również odmiany tequili nieco mocniejsze. Zawartość alkoholu może w przypadku tych trunków z Meksyku przekraczać orientacyjne 40%. Z drugiej strony nie są rzadkością tequile, których zawartość alkoholu wynosi nieco mniej, czyli od 35 do 38%.

 

Tequila w Winnicy Lidla

 

Od 2006 roku tequila i metody jej produkcji należą do dziedzictwa narodowego UNESCO! Na stronach Winnicy Lidla znajdziesz najwyższej jakości tequile z Meksyku. Świetnym przykładem może być Tequila Patron – marka premium produkowana w małych partiach, w 100% z niebieskiej agawy. Każda butelka Tequila Patron jest ręcznie wykonana i numerowana. Tequilę tej marki można z powodzeniem spożywać zarówno solo, jak i w koktajlach. Wyśmienity pomysł na alkohol z Meksyku to również Sierra Tequila. Przekonaj się, jaka będzie najlepsza tequila dla Ciebie. I osobiście odpowiedz sobie na pytanie, jak pić tequilę!

 

 

Zobacz kategorie:
Zobacz wpisy blogowe: