Gatunek wina to ważne kryterium brane pod uwagę w trakcie wyboru wina. Wina możemy podzielić ze względu na barwę oraz technologię produkcji i szczególne cechy smakowe. Pod względem barwy rozróżniamy wina białe, czerwone i różowe. Szczególne cechy smakowe powstają w winach na skutek zastosowania określonych technologii, mamy zatem oprócz win cichych - wina musujące, wzmacniane i bezalkoholowe. Gatunki różnią się między sobą cierpkością, typem aromatów oraz stopniem rozgrzewania alkoholu.
W Rheinhessen, jak również w innych regionach winiarskich Niemiec, uprawa odmiany Sauvignon Blanc jest stosunkowo nowym zjawiskiem, ze względu na tradycyjną dominację krajowych winorośli, takich jak Riesling czy Silvaner. Klimat w Rheinhessen w połączeniu z odpowiednią glebą i staranną uprawą, pozwa...
Balatonfüred-Csopak to region o umiarkowanym klimacie kontynentalnym, charakteryzującym się ciepłymi i słonecznymi latami oraz chłodnymi zimami. W regionie tym uprawa winorośli ma wielowiekową tradycję. Klimat i ukształtowanie terenu sprzyjają produkcji win o charakterze lekkim i świeżym, a szczegól...
Czerwone wino z Republiki Południowej Afryki. Trunek wyproudkowno z kompozycji trzech uprawianych w regionie coastal odmian winorośli: Carignan, Grenache oraz Mourvedre. Ta znana z południa Francji mieszanka szczepów dała wino o pikantnym, owocowym charakterze. Nie brakuje tutaj cierpkości, kwasowoś...
Dolina Casablanca to jeden z najważniejszych regionów winiarskich w Chile, położony około 100 kilometrów na północny zachód od Santiago. Winiarstwo w tym regionie rozwinęło się w latach 80. XX wieku, kiedy poszukujący nowych terenów upraw winiarze, odkryli potencjał klimatu i gleb zachodniej części ...
Super. Po raz pierwszy spróbowałam taki blend Aglianico+Carmener. No i teraz to jest mój hit. Świetnie ułożone, zbilansowane, wino które poprawi nawet najgorszy humor. Anna
Dos Almas to prowadzony w Chile, projekt winiarski włoskiej firmy Zonin 1821. Apogeo de Apalta jest flagowym winem marki. W składzie wina dominują odmiany: Cabernet Sauvignon, Carménère i Petit Verdot, uprawiane w regionie Apalta w Dolinie Colchagua. Przed butelkowaniem, trunek dojrzewał w dębowych ...
Dos Almas to prowadzony w Chile, projekt winiarski włoskiej firmy Zonin 1821. Wino Gran Reserva pochodzi z regionu Maipo, a do jego produkcji użyto mieszanki odmian zawierającej 50% Cabernet Sauvignon, 30% Carmenere, 7% Petit Verdot i 13% Syrah.
Profil aromatyczny i smakowy
W kieliszku wino p...
Region Monterey zajmuje obszar wzdłuż wybrzeża Pacyfiku w Kalifornii, ciesząc się chłodnym klimatem morskim, który pozwala na produkcję win o bogatych smakach i aromatach oraz dobrej kwasowości. Ze względu na korzystne warunki klimatyczne i glebowe Chardonnay jest jedną z najważniejszych odmian wino...
Imponujące wyrazistą, rubinową barwą, wino z odmiany Cabernet Sauvignon. Trunek powstał z gron dojrzewających nad wybrzeżem Kalifornii, w hrabstwie Monterey. W zapachu bogactwo aromatów ciemnych owoców połączonych z akcentami drzewno-przyprawowymi. Pojawiają się tutaj akcenty czarnej porzeczki (świe...
Château Marquis de Terme jest winem produkowanym w regionie Margaux we Francji. Trunek reprezentuje grupę win sklasyfikowanych w roku 1855 jako Quatrieme Grand Cru Classe. Opisywane wino zostało wyprodukowane z mieszanki 60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot oraz 5% Petit Verdot. Winogrona te zbierane ...
Wino sklasyfikowane na poziomie Grand Cru Classé. Trunek powstaje w apelacji Saint-Emilion Grand Cru i produkowany jest z winogron uprawianych na ponad 40 letniej winnicy o powierzchni 28 hektarów. Do produkcji wykorzystano w 85% odmianę Merlot oraz 15% Cabernet Franc. Trunek dojrzewał przez 12 mies...
Wino z regionu Valdepeñas wyprodukowane z odmiany Tempranillo. Trunek dojrzewał przez 24 miesiące w beczkach z dębu amerykańskiego. W kieliszku ma barwę umiarkowanie intensywną, rubinową z jaśniejszymi, miedzianymi refleksami. Nos rozpoznaje aromaty dojrzałych ciemnych owoców, kompotu truskawkowego,...
Młode i orzeźwiające wino z regionu Rueda w Hiszpanii. W wyglądzie trunek jest jasny, o barwie słomkowo-zielonkawej.Zapach po nalaniu wina do kieliszka, wyczuwalny jest od razu. Na bukiet składają się tutaj aromaty przypominające brzoskwinię, gruszkę, zielonego banana, grejpfruta i melona. W ustach ...
Białe wino z regionu Chablis. W kieliszku trunek ma barwę jasną, słomkową. Aromat tego wina charakteryzuje się umiarkowaną intensywnością, przywodząc na myśl nuty dojrzałego jabłka, skórki grejpfruta, dojrzałej cytryny oraz delikatnego jogurtu. Smak Petit Chablis “Les Petits Dieux” cechuje dominując...
Winnica Vicente Gandia położona w regionie Walencji od 1885 roku łączy tradycje z nowoczesnymi technologiami. Przy produkcji wina stawiają duży nacisk na innowacje i dbałość o środowisko. Klimat śródziemnomorski wyraźnie naznacza charakter lokalnych trunków.Nebla Garnacha to łagodnie wytrawne wino, ...
Cepas Antiquas Garnacha od Martínez Corta powstaje w 100% z tytułowej odmiany. To wino z regionu Rioja w północnej Hiszpanii. Czystość aromatów i charakter wina jest tutaj wynikiem połączenia tradycyjnych metod uprawy i nowoczesnych technik winifikacji. Dzięki 15 miesięcznemu dojrzewaniu w dębowych ...
Etykieta z nazwą “Bornos” zakrywa imponującej jakości trunek wyprodukowany z odmiany Verdejo w hiszpańskim regionie Rueda. Wino to dojrzewało przez 4 miesiące w dębowych baryłkach nabierając wyrazistości w strukturze i dojrzałości aromatów. Bukiet tego wyjątkowego wina przypomina kombinację aromatów...
Zwracające uwagę intensywnością bukietu, młode wino z odmiany Verdejo. Zaraz po nalaniu trunku do kieliszka poczuć można wysokiej jakości aromaty odmianowe. Rozpoznawalne są tutaj akcenty mango, ananasa, grejpfruta, agrestu, śliwek mirabelek i miodu lipowego. Imponujące szerokością spektrum aromatyc...
Wino pachnące aromatami dojrzałej jeżyny, aronii, róży, kakao i skórki chleba. W ustach Nero d'Avola jest łagodnie cierpkie, przyjemnie rozgrzewające. Doskonałe do picie bez szczególnej okazji, do lekkich przekąsek mięsnych, zapiekanek warzywnych, średnio twardych serów. Sycylijski klasyk w wersji d...
Wino z odmiany Pinot Noir wyprodukowane z upraw na Dolnym Śląsku. W kieliszku trunek zwraca uwagę jasną, rubinowo-miedzianą barwą, typową dla szczepu. Zapach to kombinacja aromatów dojrzałych truskawek, powideł wiśniowych, dębu i mokrej kredy. Wytrawną kwasowością wino zyska przychylność miłośników...
Przyjemna rioja, taniczna ale w dość miły sposób. Sporo zależy od rocznika ale jeśli jest ten lepszy to ma się wrażenie słońca zamkniętego w butelce. Na pewno warto dać szansę.
Dariusz
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.