Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

FERNET BRANCA – co to takiego i jak pić?

Fernet Branca to gorzki, ziołowy likier, którego cechą, oprócz wyrazistych walorów smakowych, jest zbawienny wpływ na procesy trawienia. Trunki takie jak Fernet Branca podajemy jako digestive – po posiłku. Sekretna receptura Fernet Branca została stworzona jako lek na malarię i z czasem stała się jednym z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych alkoholi smakowych na świecie, a zwłaszcza w Argentynie. Czym dokładnie jest Fernet i w jaki sposób należy go pijać? Przeczytasz o tym w naszym artykule.

Fernet Branca – co to takiego?

Historia tego osławionego alkoholu rozpoczyna się w 1845 roku, kiedy to mediolański aptekarz Bernardino Branca i lekarz Fernet Svedese stworzyli eliksir, mający zwalczać malarię. Według źródeł historycznych ten z powodzeniem leczył również inne schorzenia, takie jak gorączkę, cholerę i ból głowy. Do jego produkcji używano (i do dziś używa się) aż 27 różnych roślin leczniczych – w składzie znajdują się korzeń irysa, rumianek, anyż, aloes, galangal, mięta, cynamon, szafran, rabarbar, mirra, kardamon oraz destylat na bazie zboża, winogron i trzciny cukrowej. Słodycz tegoż alkoholu wynikała wyłącznie z procesu starzenia beczkach z dębu slawońskiego. Kolaboracja Fernet-Branca okazała się strzałem w dziesiątkę.

Jeszcze w tym samym roku trunek zyskał taką popularność, że postanowiono otworzyć fabrykę Fratelli Branca Distillerie S.r.l, którą Bernardino prowadził razem z dziećmi. Wieść o magicznych zdolnościach tegoż alkoholu rozeszła się po świecie w ekspresowym tempie, a wraz z wejściem do spółki w 1862 roku Stefano Branca, rozpoczęto ekspansję na rynki światowej. Likier, digestif tudzież amaro wystawiano na wielu znakomitych wystawach światowych. W 1893 roku włoski artysta i grafik Leopoldo Metlicovitz stworzył plakat o tytule „Mondo” z orłem niosącym butelkę Fernetu światu, który stała się oficjalnym logiem marki Fernet Branca, zdobiącym etykiety aż po dziś dzień. Fernet szybko zmienił swoją rolę – z lekarstwa stał się chętnie pijanym rodzajem alkoholu, zarówno w koktajlach, jak i sauté.

W 1907 roku firmę Branca przejął drugi syn Bernardino – Dino Branca i mocno skupił się na promocji marki, otwierając fabryki w Buenos Aires, Saint Louis, Nowym Jorku oraz Chiasso. Do obecnych czasów przetrwały niestety tylko dwie filie – argentyńska i rzecz jasna mediolańska. Rok 1965 był dla właścicieli fabryki alkoholu Fernet Branca wyjątkowo owocny, gdyż wprowadzony na rynek Branca Menta zyskał równie dużą popularność, co jego starszy brat. Likier ten miał łączyć w sobie prozdrowotne właściwości Ferneta z odświeżającą nutą mięty. Mówi się, że pomysł na ten produkt pojawił się za sprawą słynnej śpiewaczki operowej Marii Callas, która przed występami dodawała sobie otuchy, pijąc koktajl z Fernetem, świeżą miętą i lodem. Na jej cześć nazwano ośrodek badania leczniczych właściwości ziół Centro Studii Maria Branca.

W kolejnych latach marka rozrastała się w ekspresowym tempie. Fratelli Branca zakupiło fabrykę wermutów Carpano, mieszczącą się w Turynie, przejęło firmę Chianti, zajmującą się produkcją win, a także zajęło jedną ze starszych włoskich destylarni Candoliniego. Skupiona na gorzkich amaro, ziołowych aperitifach i digestifach firma Branca w 2001 roku wyprodukowała pierwszy deserowy likier Caffe Borghetti, którego formuła przekazywana była podobno z pokolenia na pokolenie. Stało się to dzięki przejęciu przez rodzinę receptury likieru od Ugo Borghettiego. Do rodziny Branca należy w tej chwili wiele marek alkoholowych, takich jak whisky z destylarni Tobermory i Bunnahabhain, egzotyczny likier na bazie owoców marakuii Passoa, znakomity wermut Antica Formula, wódka Sernova, Nicolson gin, cognac De Luze i wiele, wiele innych.

Dziś marka Branca jest jednym z czołowych producentów likierów ziołowych na świecie – rocznie produkowane jest ponad 60 mln butelek, z których większość rozprowadzana jest na rynku argentyńskim. W tym Państwie Fernet stał się już kultowy. Idąc w odwiedziny do przyjaciół, zabiera się ze sobą butelkę tegoż trunku. Ulubionym koktajlem Argentyńczyków jest Fernet pity z colą. Co takiego ma w sobie ten likier, że jest tak chętnie pijanym? Odpowiedź znajdziesz w dalszej części artykułu.

Fernet Branca – właściwości

Fernet Branca produkowany jest w dwóch miejscach na świecie – Mediolanie oraz Buenos Aires. Europejski trunek według źródeł produkowany jest na bazie destylatu winnego bądź zbożowego, natomiast wersja na rynek łacino-amerykański ma w składzie destylat z trzciny cukrowej, podobny do rumu. Z racji obecnych w trunku ziół, został sklasyfikowany jako digestif, czyli wspomagający trawienie trunek na bazie alkoholu. Dziś jednak Fernet pity jest również jako aperitivo (aperitif) o każdej porze dnia. W jego skład wchodzą zioła, które mają działanie sprzyjające trawienie (szafran i galangal), przeciwbakteryjne (anyż), przeciwzapalne (rumianek), wykrztuśne (korzeń irysu). Umiejętne picie i nieprzesadzenie z jego ilością faktycznie wpływa dobrze na ludzki organizm. Pamiętaj jednak, że właściwości Fernet Branca nie czynią z niego leku.

Fernet Branca Menta – wyśmienity koktajl ziołowy

Fernet Branca ochoczo pijany jest z colą, kawą i innymi dodatkami. Pierwszy znany koktajl na jego bazie miał w składzie Ferneta, wermut, odrobinę absyntu oraz żywicy, dziś jednak pija się go w innej kompozycji. Najbardziej znany w środowisku barmańskim koktajl Hanky Panky powstały w 1903 roku za sprawą Andy’ego Colemana – w jego składnie znajdziemy 45 ml ginu, 45 ml słodkiego wermutu, 7,5 ml Ferneta i skrawek skórki z pomarańczy. Innym ciekawym koktajlem na bazie siostry flagowego alkoholu, czyli Fernet Branca Menta, jest Fernet Mule. Do jego przygotowania używa się starzonego rumu, Fernetu Menta, Agnostury bitter, limonki oraz piwa imbirowego i serwuje się ze sporą ilością lodu. Oba likiery są bardzo wdzięcznymi alkoholami, które sprawdzą się w innych konfiguracjach smakowych. Połączyć można je z kawą, miętą, kakao oraz czekoladą, tworząc bardziej deserowy koktajl. Gdy masz ochotę na coś bardziej orzeźwiającego i wytrawnego, wypróbuj koktajlu o nazwie Cabb. W jego recepturze znajdziesz jabłkową brandy, likier na bazie karczochów Cynar, biały wermut oraz Branca Menta. Chcesz przygotować drink na bazie Fernetu? Już podpowiadamy, gdzie go kupić.

Fernet branca – gdzie kupić?

Jeśli nie wiesz, gdzie kupić Fernet Branca, to dobrze trafiłeś. Likier ten w Polsce nie jest dostępny w powszechnej sprzedaży, gdyż dystrybuuję go tylko jedna firma o nazwie United Beverages. Jak większość nietypowych alkoholi, znajdziesz go w internecie, jednakże nierzadko jego cena w sieci jest mocno zawyżona. W stacjonarnych sklepach jest niemalże niedostępny, próżno go szukać w sklepach monopolowych. Jeśli masz ochotę na spróbowanie tego gorzkiego, aromatycznego trunku, znajdziesz go na stronie Winnicy Lidla. Schemat rezerwacji jest bajecznie prosty – wystarczy odszukać go w wyszukiwarce, zarezerwować i kupić w wybranym sklepie sieci Lidl.

Fernet branca – jak pić?

Skoro już masz w swojej kolekcji ten alkohol, to pozostaje tylko podpowiedzieć, jak pić Fernet Branca. Ten likier wyjątkowo dobrze przyswaja się w wersji sauté, nawet nie potrzeba go chłodzić. Pamiętaj jednak, że jego spore spożycie w takiej wersji może mieć odmienny skutek – zamiast działać dobrze na układ trawienny, może przysporzyć nieco problemów. Najlepszym rozwiązaniem na degustowanie tego trunku będzie zmiksowanie go z innymi składnikami. Do najpopularniejszych koktajli na bazie Fernet Branca należą wspominany już wcześniej Hanky Panky, deserowy Out to Sea, cytrusowy Colonel Ward i niezwykle aromatyczny, wytrawny Hocus Pocus. Jeśli masz ochotę na przygotowanie Out to Sea, to powinieneś wyposażyć się w starzony rum, Fernet i kilka innych składników:

  • 50 ml starzonego rumu
  • 10 ml Fernet Branca
  • 40 ml cold brew (macerowanej na zimno kawy)
  • 20 ml Falernum (likieru z rumu, cynamonu, imbiru, goździków i cytrusów)
  • Szczyptę soli
  • Lód
  • Shaker
  • Czekolada do posypania

Szkło: Mały kieliszek w typie coupette

Przygotowanie:

Do shakera wrzuć kilka kostek lodu i dodaj wszystkie składniki, rozpoczynając od kawy i kończąc na soli. Energicznie wstrząsaj ruchem eliptycznym do momentu, aż shaker się oszroni. Ostrożnie odcedź powstały koktajl przez sitko i przelej do kieliszka. Na koniec posyp startą czekoladą. Pyszny, aromatyczny koktajl jest gotowy!

Jeśli nie gustujesz w deserowych smakach, mamy dla Ciebie jeszcze jedną propozycję utrzymaną w bardziej kwaśnym charakterze, czyli Colonel Ward.

Składniki:

  • 40 ml białego rumu
  • 15 ml likieru brzoskwiniowego na bazie brandy
  • 10 ml Fernet Branca
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Lód
  • Shaker

Szkło: Mały kieliszek na wysokiej nóżce

Przygotowanie:

Do shakera wrzuć lód, a następnie przelej wszystkie składniki, dokładnie odmierzając ich ilość. Wstrząsaj przez około 30 sekund, nie dopuszczając do tego, by lód całkowicie się rozdrobnił. Przelej do kieliszka i ozdób skórką z cytryny. Gwarantujemy, że w jego smaku z pewnością wyczujesz Fernet Branca.

Chciałbyś spróbować Fernet Branca w bardziej klasycznej odsłonie? Zerknij do naszego artykułu na temat koktajlu Hanky Panky, albo po prostu dodaj do niego colę.  Ten likier zachwyci Cię w dosłownie każdej odsłonie!

Czytaj także:

Hanky Panky drink – jak zrobić?

Digestif: co to takiego?

Drinki z likierem kawowym – 5 najciekawszych!

Americano i 5 innych prostych drinków (2–3 składniki)

Sea Breeze – drink, który zachwyca

14 prostych drinków do zrobienia w domu

7 drinków z białym winem

8 niedocenionych drinków klasycznych!