Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jakie wino na grzańca?

Jakie wino do grzańca sprawdzi się najlepiej?
 

Grzaniec to napój z bogatą historią. Trunkiem tym raczyli się już mieszkańcy starożytnego Rzymu. Wino podawali oni w specjalnych, kamionkowych naczyniach, które umożliwiały utrzymanie przez długi czas wysokiej temperatury. W roli dodatków do alkoholu występował tutaj miód, korzenne przyprawy oraz olejek różany. Z jakiego wina można przyrządzić grzaniec? Najprostsze rozwiązanie to zaopatrzenie się w gotowy produkt z dodatkiem odpowiednio dobranych przypraw. Aby móc delektować się winem typu grzaniec galicyjski, wystarczy, że podgrzejemy go w garnku. Pokusić można się także o samodzielne przyrządzenie wina grzanego w domu. Do tego celu w zupełności wystarczające będzie wino z Lidla. W roli alkoholu na grzaniec najlepiej sprawdzi się wino czerwonewino półwytrawne czerwone  lub wino półsłodkie czerwone. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by sięgnąć po trunek wytrawny lub wino słodkie i stosownie go dosłodzić lub zneutralizować zawarty w nim cukier. Z jakiego wina powinno się przyrządzać grzaniec? Warto sięgnąć po wina hiszpańskie, wino portugalskie, węgierskie lub wino z Chile. Bogaty wybór tego typu trunków znaleźć i zarezerwować można w Winnicy Lidla.
 

Grzane wino z pomarańczą i goździkami

 

Aby przygotować klasyczne wino typu grzaniec galicyjski, potrzebne będą następujące składniki:
 

1 butelka czerwonego wina

1 pomarańcza

1 korzeń imbiru

1 łyżka miodu

1 laska cynamon

0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej kilka goździków

 

Butelkę wina wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy kilka plastrów pomarańczy i imbiru, cynamon, gałkę muszkatołową oraz goździki. Jeżeli do przyrządzenia grzanego wina z pomarańczami wykorzystujemy wino półwytrawne, na koniec dodajemy do niego 1 łyżkę miodu. Podgrzewamy całość przez kilka minut, cały czas mieszając i nie doprowadzając do zagotowania.
 

Grzane wino po szwedzku

 

Doskonałą alternatywę dla klasycznego grzańca stanowić może glögg, czyli grzane wino wywodzące się ze Szwecji. Trunek ten od wielu lat ogromną popularnością cieszy się w całej Skandynawii. Najczęściej serwuje się go tam w okresie Bożego Narodzenia. Glögg przyrządza się z:
 

1 butelki czerwonego, półwytrawnego wina

2 szklanek soku pomarańczowego

1 łyżki cukru

2 kieliszków wódki (wysokiej jakości wódkę online zarezerwować można między innymi w Winnicy Lidla)

2 lasek cynamonu kilku goździków, rodzynek i migdałów pestek kardamonu oraz plasterków świeżego imbiru

 

W garnku podgrzewamy sok pomarańczowy i dodajemy do niego 2 laski cynamonu, 2 plasterki świeżego imbiru i kilka goździków oraz pestek kardamonu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie przelewamy wywar przez sitko do drugiego naczynia, łącząc go z winem. Dodajemy cukier oraz wino. Podgrzewamy przez kilka minut i serwujemy z dodatkiem rodzynek oraz migdałów.
 

Co zamiast wina na grzaniec?
 

Wbrew pozorom, wino to nie jedyny trunek, na bazie którego przyrządzić można grzańca. Do tego celu wykorzystać można również rum. W ten sposób uzyskamy napój o nazwie grog, który tradycyjnie serwowany był angielskim żołnierzom. Zawarta w nim witamina C sprawiała, że byli oni znacznie bardziej odporni na przeziębienie. W jaki sposób przygotowuje się grog? Do jego zrobienia potrzebować będziemy:
 

150 mililitrów rumu

2 szklanki wody

2 cytryny

2 łyżki cukru

1 laski cynamonu

kilka goździków

 

W garnku zagotowujemy wodę razem z cukrem, laską cynamonu i goździkami. Dodajemy rum i sok wyciśnięty z 2 cytryn. Podgrzewamy na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Grzane wino to idealny, skutecznie rozgrzewający trunek na mroźne dni, z przygotowaniem którego z łatwością poradzi sobie każdy z nas. Bogaty wybór wysokiej jakości alkoholi niezbędnych do jego przyrządzenia w kilka chwil zarezerwować można w Winnicy Lidla.