Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino bułgarskie
Bułgaria jest krajem o długich tradycjach winiarskich, które przeżywają renesans od roku 1989. Do najbardziej rozpoznawalnych regionów upraw winorośli należą Równina Dunajska i Nizina Tracka. Ten ostatni obejmuje około 75% upraw winorośli całego kraju. Pozostałymi obszarami winiarskimi są położona centralnie
Dolina Róż, na zachodzie Dolina Sungurlare, oraz na wschodzie Region Morza Czarnego.
Współczesne bułgarskie trunki bazują na szczepach międzynarodowych, jak Chardonnay, Merlot czy Cabernet Sauvignon. Duże znaczenie mają również szczepy tradycyjne - to właśnie one stanowią o wyjątkowości bułgarskich trunków. Warto wspomnieć odmianach białych Misket, Dimyat i Rikat, oraz czerwonych Melnik,
Gamza i Mavrud.
Wino z Bułgarii
Historia winiarstwa w Bułgarii pełna jest wzlotów i upadków. Ślady pierwszych winnic pochodzą już z okresu 1000 lat p.n e. Od XIV do XIX wieku, w czasie panowania Imperium Osmańskiego, produkcja wina praktycznie całkowicie zamarła, aby odrodzić się dopiero w okresie 20 lecia międzywojennego. W czasach, gdy Bułgaria pozostawała za żelazną kurtyną, wina produkowano przede wszystkim na eksport. Głównym odbiorcą win bułgarskich był wtedy Związek Radziecki oraz kraje zachodnie. Rozpad bloku sowieckiego przyniósł kolejną zapaść bułgarskiej branży winiarskiej. Po wejściu Bułgarii do Unii Europejskiej kraj skorzystał z wielu dotacji i programów pomocowych. W dużej mierze pozwoliły one na rewitalizację winiarstwa. Pomogło również wprowadzenie w 2007 roku oficjalnej klasyfikacji jakościowej bułgarskich win oraz podział kraju na określone regiony winiarskie. Większa część bułgarskich upraw skupia się we wschodniej części kraju. Bliskość Morza Czarnego zapewnia stosunkowo łagodny, kontynentalny klimat. Tradycyjnymi obszarami uprawy winogron są doliny rzek Dunaj i Marica.
Wina bułgarskie to w przeważającej części wina czerwone. Ten rodzaj wina stał się wizytówką Bułgarii, gdyż na wina czerwone przypada 65% krajowej produkcji. Do najpopularniejszych międzynarodowych szczepów, uprawianych w Bułgarii, należą Merlot i Cabernet Sauvignon. Obok nich uprawia się też wiele lokalnych odmian jak Pamid, Gymza (lokalne określenie Kadarki), Mavrud czy Rubin. Jeśli preferujecie dobre, białe wino z Bułgarii to możecie sięgnąć po Chardonnay, Sauvignon Blanc lub lokalne wino bułgarskie Dimiat czy Rkatsiteli.
Duża ilość uprawianych szczepów i lokalnych odmian sprawia, że odpowiedź na pytanie jakie wino z Bułgarii wybrać może nie być prosta. Bułgarskie winnice oferują zarówno wina wytrawne, jak i półsłodkie, a nawet słodkie; kilka procent krajowej produkcji win w Bułgarii przypada również na wina różowe i musujące.
Wino to dla Bułgarii nadal towar przede wszystkim eksportowy. Dobre wino z Bułgarii można więc bez problemu kupić w Polsce. W Winnicy Lidla znaleźć można bułgarskie wina czerwone, białe i różowe. Jedną z dużych zalet bułgarskiego wina zawsze był dobry stosunek jakości do ceny.