Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Grzaniec – jak zrobić?

Grzaniec – jak zrobić?

Jakie wino do grzańca?

 

Głównym składnikiem grzańca jest oczywiście wino. Jeśli zatem chodzi o grzane wino – jakie wino będzie najlepsze? Sprawdźmy. Do grzańca najczęściej kupowane bywa wino czerwone. Optymalnym wyborem będzie wino czerwone półsłodkie lub wino czerwone półwytrawne. Jeśli nie mamy takiego wina pod ręką, zawsze możemy sięgnąć po wino wytrawne lub wino słodkie, a następnie zmienić jego smak za pomocą dodatków. Wino na grzańca możemy wybrać z dowolnego kraju winiarskiego świata – równie dobre mogą okazać się zatem wina hiszpańskie, francuskie czy włoskie, jak i wina portugalskie, czy też np. wina z Chile. Jeśli szukamy błyskawicznego rozwiązania, zawsze możemy sięgnąć po gotową mieszankę wina z przyprawami, którą wystarczy podgrzać. A zatem w temacie „grzane wino – jakie wino?” panuje pełna dowolność! Odradzamy jednak podgrzewania wina z bąbelkami.

 

Jak zrobić grzaniec w domu?

 

Na szczęście wszyscy zainteresowani tym, jak zrobić grzane wino i czy jest to skomplikowana, pracochłonna procedura, mogą odetchnąć z ulgą. Domowe grzane wino przyszykujemy z wykorzystaniem wybranego wina i kilku dodatkowych składników (o nich nieco niżej). Oprócz tego, aby przyrządzić domowe grzane wino, będziemy potrzebować wyłącznie garnka, wolnego palnika na kuchence i czegoś do mieszania. Jak zrobić grzane wino? Już za chwilę podzielimy się z naszymi czytelnikami najciekawszymi przepisami na grzańca!

 

Grzane wino – co do niego dodać?

 

Grzane wino, popularny grzaniec, to oczywiście napój na bazie trunku z winogron. Oczywiście wina nie podgrzewamy samego, lecz z różnymi dodatkami, które finalnie definiują to, z którą pyszną odmianą grzańca będziemy mieli okazję się zapoznać. Podstawowa wersja specjału to grzane wino z miodem, pomarańczą i mieszanką przypraw. Jakie do grzanego wina przyprawy bywają dodawane najczęściej? Imbir, goździki, gałka muszkatołowa, gwiazdki anyżu, wanilia, cynamon i kardamon to bez wątpienia klasyka gatunku. Ewentualnie możemy sięgnąć po gotową mieszankę do grzańca!

 

Przepis na grzańca – proporcje

 

Zazwyczaj przepisy na grzane wino sugerują nam, aby do przyrządzenia specjału wykorzystać butelkę wybranego specjału. Grzane wino wymaga osłodzenia – odpowiednie będą 2-3 łyżki miodu, może być więcej, jeśli wybraliśmy wino wytrawne. Oraz przypraw – niejeden przepis na grzane wino podpowiada nam, by wykorzystać szczyptę (lub łyżeczkę) cynamonu, laskę wanilii i jedną lub dwie gwiazdki anyżu, od 4 do 6 goździków. Co do pozostałych przypraw, przepisy podając zazwyczaj wielkości typu „szczypta” lub „odrobina”. Jeśli postanowimy dodać odrobinę soku, dobra ilość to 100 lub 200 ml. A co do cytrusów, czyli pomarańczy i mandarynek – w wielu przepisach na grzane wino znajdziemy sugestię, by do garnka wrzucić 2 podzielone na kawałki pomarańcze lub 3-4 mandarynki.

 

Jak zrobić grzaniec – 4 najlepsze przepisy

 

Jak się robi grzane wino? Nie ma jednego, najlepszego przepisu na grzańca, a wiele zależy od tego, jakie są nasze preferencje i na jakie dodatki się zdecydujemy. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić grzane wino, prezentujemy 4 popularne przepisy na grzańca!

 

Klasyczna wersja grzańca

 

Jeśli interesuje nas klasyczna wersja grzańca… prawdopodobnie chodzi nam o grzaniec galicyjski lub domowy grzaniec z pomarańczami. Na szczęście przepisami na grzańca w obu wersjach dzielimy się nieco niżej!

 

Grzaniec galicyjski

 

Grzaniec galicyjski to, jak już wspominaliśmy, chyba najbardziej popularny rodzaj grzanego wina. Jaki zatem jest przepis na grzaniec galicyjski w wydaniu klasycznym? Do jego wykonania wykorzystamy czerwone wino, miód, kawałki pomarańczy oraz przyprawy: imbir, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Wino wlewamy do garnka i umieszczamy na małym ogniu. Następnie dodajemy pozostałe składniki grzańca galicyjskiego. Ich proporcje zależą głównie od naszego gustu. Im wino bardziej wytrawne, tym więcej miodu możemy dodać, aby złagodzić jego smak. W przypadku wina słodkiego czy półsłodkiego możemy zrezygnować z dodatku miodu. Grzaniec galicyjski, wszystkie jego składniki, delikatnie mieszamy i podgrzewamy, ale tak, aby wino się nie zagotowało. Jak podgrzać grzaniec galicyjski? Najlepiej do temperatury około 80 st. C. Możemy oczywiście przygotować też grzaniec galicyjski bezalkoholowy z winem bez procentów!

 

Domowy grzaniec z pomarańczami

 

Jak zrobić grzane wino z pomarańczą? Już tłumaczymy. Grzaniec z pomarańczą i goździkami zwany jest czasami również grzańcem po francusku. Albo też występuje w przepisach po prostu jako grzane wino z pomarańczą. Jaki zatem jest sprawdzony przepis na grzane wino z pomarańczą i goździkami? Oprócz wina do przygotowania takiego grzańca będziemy potrzebowali składniki takie jak cukier trzcinowy, pół cytryny, kawałki pomarańczy, cynamon, 2 gwiazdki anyżu oraz goździki. Do garnka wlewamy wino wraz z przyprawami. Następnie dodajemy kawałki pomarańczy oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszamy i podgrzewamy grzane wino z pomarańczą, pamiętajmy jednak, aby nie doprowadzać do wrzenia. Gotowe – to cały przepis na grzane wino z pomarańczą i goździkami!

 

Glögg – grzane wino po skandynawsku

 

Glögg, czyli grzaniec po skandynawsku. Przepis na Glogg przywędrował prawdopodobnie ze Szwecji, choć jest bardzo popularny w całej Skandynawii. To niezwykle rozgrzewające grzane wino z dodatkiem brandy lub wódki. Gdy chodzi o przepis – Glogg wymaga od nas wykorzystania składników takich jak butelka wina, 2 kieliszki wódki, 2 szklanki soku pomarańczowego, miód (ewentualnie cukier), rodzynki i migdały, niezbędne są także przyprawy: cynamon, imbir, goździki i kardamon. Pierwszym krokiem do zrobienia tego grzańca jest przygotowanie wywaru z soku pomarańczowego. 2 szklanki soku podgrzewamy z przyprawami: imbirem, cynamonem, kardamonem i goździkami. Taką mieszankę gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu, a następnie przelewamy przez sitko i łączymy z winem. Na koniec, zgodnie z przepisem na Glogg, dodajemy cukier wedle uznania i 2 kieliszki wódki lub brandy. Całość podgrzewamy i podajemy w niewielkich kubeczkach.

 

Białe grzane wino

 

Białe grzane wino to alternatywa dla o wiele częściej goszczącego w naszych kubkach/kieliszkach grzańca na bazie czerwonego wina. Wiemy, że dla niektórych grzane wino białe może nawet wydawać się dziwnym pomysłem – tego typu specjały pijamy przecież prawie zawsze odpowiednio schłodzone. Zapewniamy jednak, że także z tego rodzaju winnym napojem będziemy w stanie stworzyć pyszny, rozgrzewający napitek! Jak przygotować białe grzane wino? Najprościej będzie po prostu skorzystać z ulubionego przepisu na „grzaniec czerwony” i zamienić wino o ciemnej barwie na jaśniejsze – półsłodkie, półwytrawne, a nawet wino wytrawne. Możemy jednak również zdecydować się na przepis dedykowany tego typu alkoholom – np. białe grzane wino z jabłkami. Tego typu zimowy specjał stworzymy, łącząc butelkę wina białego z odrobiną soku jabłkowego (około szklanki), dwoma pokrojonymi na kawałeczki jabłkami, 2 laskami cynamonu, odrobiną imbiru oraz 2 łyżkami miodu (możemy dać go więcej, jeśli zależy nam słodszym napitku). Sposób przygotowania jest taki sam jak w przypadku grzańca z winem czerwonym. Inna opcja warta wypróbowania to grzane białe wino z rozmarynem (2 gałązkami), sokiem z pomarańczy (szklanka wystarczy), kawałeczkiem świeżego imbiru, odrobiną kardamonu, 2 laskami cynamonu, 2 gwiazdkami anyżu i miodem!

 

Grzaniec bezalkoholowy – jak zrobić?

 

Bezalkoholowym grzańcem z wina mogą delektować się również osoby, które normalnie nie powinny lub nie chcą spożywać alkoholu. Jak zrobić grzaniec bezalkoholowy, czyli grzane wino bezalkoholowe? Oczywiście cała tajemnica grzanego wina bez procentów polega na dobraniu odpowiedniego wina, pozbawionego alkoholu. Przy wyborze wina do grzańca bezalkoholowego musimy jednak pamiętać o jednej istotnej kwestii. Wiele win określanych jako bezalkoholowe posiada w rzeczywistości niewielką ilość alkoholu. Zgodnie z obowiązującymi normami wino bezalkoholowe to takie o zawartości alkoholu poniżej 0,5%. Mimo niewielkiego stężenia alkoholu grzańca z takiego „wina bezalkoholowego” nie powinny spożywać kobiety w ciąży, kierowcy czy osoby przyjmujące leki, których działanie może być zaburzone przez alkohol. Jeśli chcemy przygotować całkowicie bezalkoholowe grzane wino, musimy wybrać wino 0,0%, w którym nie ma nawet grama etanolu. Wtedy grzane wino bezalkoholowe będzie właściwe dla abstynentów!

 

A zatem wiemy już, jak zrobić z grzańca wina czerwonego i białego! Grzane wino świetnie sprawdzi się w zimowy, świąteczny wieczór czy po aktywnym dniu na stoku narciarskim. Spożywane w niewielkich ilościach rozgrzewa i rozluźnia, a do tego zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości czerwonego wina.