Najlepszy przepis na koktajl Boozy Whiskey Daisy
Boozy Whiskey Daisy" to klasyczny koktajl, który pojawił się na scenie barmańskiej w latach 80. XIX wieku. Nazwa "Daisy" pochodzi od angielskiego słowa oznaczającego "stokrotkę" i odnosi się do dekoracji koktajlu, która często zawierała kwiaty.
Składniki (proporcje w miligramach) przepisu na koktajl Boozy Whiskey Daisy
- 60 ml whiskey
- 30 ml soku z cytryny
- 15 ml syropu cukrowego
- 15 ml likieru maraskino
- 1 kropla grenadyny
- 60 ml wody gazowanej
- plasterki cytryny i wiśni do dekoracji
Krok po kroku jak przygotować koktajl Boozy Whiskey Daisy
- W shakerze umieść whiskey, sok z cytryny, syrop cukrowy, likier maraskino i grenadynę.
- Dodaj kilka kostek lodu do shakera.
- Starannie wstrząśnij shakerem przez około 15 sekund, aby wszystkie składniki się połączyły i napój był dobrze schłodzony.
- Przelej zawartość shakera do szklanki typu highball, wypełnionej wcześniej lodem.
- Wlej wodę gazowaną do szklanki, delikatnie mieszając składniki za pomocą długiej łyżeczki barmańskiej.
- Na wierzchu koktajlu umieść plasterki cytryny i wiśni do dekoracji.
- Podawaj natychmiast i ciesz się smakiem "Boozy Whiskey Daisy"!
Informacje o koktajlu Boozy Whiskey Daisy
"Boozy Whiskey Daisy" to klasyczny koktajl, który pojawił się na scenie barmańskiej w latach 80. XIX wieku. Nazwa "Daisy" pochodzi od angielskiego słowa oznaczającego "stokrotkę" i odnosi się do dekoracji koktajlu, która często zawierała kwiaty. Koktajl ten zyskał popularność w czasach prohibicji w Stanach Zjednoczonych, kiedy to ludzie starali się maskować smak gorzkiego alkoholu dodając do niego soki owocowe i słodkie syropy.
"Boozy Whiskey Daisy" jest wariacją na temat klasycznego koktajlu Daisy, który pierwotnie był przygotowywany z rumu. Ta nowoczesna wersja z whiskey nadaje mu wyrazisty i bogaty smak, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mocniejszych alkoholi.