Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Aviation – przepis na najlepszy koktajl

 

Aviation to klasyczny koktajl, który zachwyca wyjątkowym, kwiatowym smakiem i pięknym, fioletowym kolorem. Jest to idealny wybór dla tych, którzy szukają elegancji i niebanalnych połączeń smakowych w drinkach.

 

Składniki koktajlu Aviation:

  • 60 ml ginu
  • 15 ml likieru maraschino
  • 10 ml uncji crème de violette
  • 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Wiśnia kandyzowana do dekoracji

Sposób przygotowania drinka Aviation:

  1. Wlej gin, likier maraschino, crème de violette i sok z cytryny do shakera z lodem.
  2. Energicznie wstrząśnij, aż drink będzie dobrze schłodzony.
  3. Przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
  4. Udekoruj wiśnią.

Informacje o koktajlu Aviation:

Drink został stworzony na początku XX wieku, a jego pierwsza receptura pojawiła się w 1916 roku w książce „Recipes for Mixed Drinks” autorstwa Huge’a Enslinna. Kluczowym składnikiem jest crème de violette, który nadaje koktajlowi jego charakterystyczny kwiatowy aromat i kolor. Aviation to idealna równowaga między kwasowością cytryny, słodyczą likieru maraschino oraz delikatną nutą fiołków. Po dekadach zapomnienia, koktajl odrodził się dzięki renesansowi kultury koktajlowej w XXI wieku.