Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Balatonboglár
Balatonboglár to niewielka węgierska miejscowość położona w pagórkowatych, malowniczych rejonach jeziora Balaton, która stanowi centrum regionu winiarskiego Balatonboglár. Jego winnice rozpościerają się wzdłuż południowego wybrzeża najsłynniejszego węgierskiego jeziora, na zboczach wzniesień, i stwarzają idealne warunki do uprawy zarówno czerwonych, jak i białych odmian winorośli. Zdaniem znawców to właśnie z Balatonboglár pochodzi wiele spośród najlepszych win węgierskich. Ponadto, jeśli chodzi o atrakcje Balatonboglar, oprócz plaży czy festiwalu winobrania koniecznie powinniśmy wymienić powstające tam wino musujące, które z powodzeniem może stawać w szranki z propozycjami innych europejskich potęg winiarskich. W katalogu Winnicy Lidla znajdziesz kolekcję doskonałych win Balatonboglar, dzięki którym nasycisz swoje zmysły najcenniejszymi aromatami Węgier!
Region Balatonboglár – szczepy winne
Region uprawy winorośli Balatonboglar rozciąga się 50 km wzdłuż wybrzeża Balatonu i w niektórych miejscach osiąga szerokość aż 25 km. Szczepy, z których otrzymywane jest tamtejsze wino czerwone, to m.in. międzynarodowe Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir czy nieco mniej znana odmiana Kekfrankos. Znaczny udział w produkcji mają także Syrah czy Cabernet Franc. Jeśli natomiast interesuje nas białe wino Balatonboglar, koniecznie powinniśmy wymienić odmiany takie jak Chardonnay, Riesling czy Sauvignon Blanc. Jako odkrywcy musimy być uwrażliwieni również na węgierskie nazwy szczepów, które mają nam bardzo wiele do zaoferowania – niektóre z nich to Királyleányka, Olaszrizling czy Zöldveltelini. Z pewnością warto pokonać barierę językową!
Wina Balatonboglár – czym się wyróżniają?
Szczególną charakterystyką poszczególnych propozycji zajmiemy się za chwilę, teraz jednak chcemy podzielić się kilkoma podstawowymi informacjami na temat właściwości win z interesującego nas regionu. Trunki o apetycznej czerwonej barwie pochodzące z winnic Balatonboglár zazwyczaj opisywane bywają jako łagodne, o umiarkowanej lub niskiej taniczności, obfitujące natomiast w pożądane cechy aromatyczne danych szczepów. Wina białe zaś to często wina lekkie, rześkie, wybitnie owocowe, o optymalnej kwasowości. Nie oznacza to jednak, że nie znajdziemy wśród nich propozycji dla bardziej wymagających smakoszy. Szukać daleko nie trzeba – czekają w katalogu Winnicy!
Wina białe z Balatonboglar
Przyjrzyjmy się zatem propozycjom Winnicy Lidla z kategorii win białych z Balatonboglar. Od czego zacząć przygodę z tymi świetnymi trunkami? Naszym zdaniem dobrym wyborem na początek okaże się np. Sauvignon Blanc, Garamvári. Niezwłocznie po przelaniu do kieliszka zachwyca pociągającą zielonkawo-srebrną barwą, następnie nasyca nos soczystym agrestem, zielonym pieprzem i cenionymi aromatami mineralnymi. Wyczuwalna kwasowość wpływa dodatnio na jego właściwości orzeźwiające. Świetnie odnajduje się w towarzystwie drobiu, sałatek czy kozich serów.
Inne doskonałe wino białe Balatonboglár, które mamy zaszczyt gościć na naszej platformie, to Chardonnay “Ikon”, Balaton, mogące zaoferować koneserom wszystko to, co najlepsze w uniwersalnej odmianie Chardonnay. Pachnie owocami sadów i cytrusami, jest soczyste i przyjemnie rozgrzewające. Podobno – i mamy powody, by w to wierzyć – to wytrawne wino Balatonboglár znajduje wielu zwolenników wśród amatorów burgundów. Jak przystało na Chardonnay – świetnie czuje się w towarzystwie morskich specjałów, białego mięsa oraz warzyw w różnej postaci. Alternatywę dla tego specjału stanowi Matacs Chardonnay, Kislaki, które swój niezwykle bogaty bukiet zawdzięcza m.in. dojrzewaniu w dębowych beczkach.
Jeśli w szczególności interesują nas atrakcje Balatonboglár, koniecznie powinniśmy wypróbować tamtejsze wino musujące. Jakieś propozycje? Oczywiście! Furmint Brut, Garamvári. Od czego zacząć? Może od tego, że śmiało możemy nazywać je „Szampanem z Balatonboglar”, ponieważ podobnie jak kultowe napitki z Francji produkowane jest szlachetną metodą tradycyjną. Dalej oczywiście powinniśmy skupić się na jego arcyciekawych właściwościach aromatycznych. Wyczujemy w nim bowiem, obok owoców, tosty, kawę, a nawet ciasto. Pod koniec musimy natomiast przypomnieć, że charakterystyczna dla odmiany Furmint rześkość w połączeniu z wesołymi bąbelkami daje naprawdę orzeźwiające, wystrzałowe połączenie. Polecamy zarówno do lekkiego obiadu, jak i na przyjęcie!
Wino czerwone z Balatonboglár
A teraz coś dla tych, którzy od win rześkich i lekkich wolą te nieco cięższe, które doskonale odnajdują się podczas wykwintnej uczty, zwłaszcza w towarzystwie potraw na bazie czerwonego mięsa. Mowa rzecz jasna o winach czerwonych, w które, szczęśliwym trafem, Balatonboglár również obfituje! Jeden z naszych faworytów to trunek znany jako Sas Cuvée, Kristinus, udana próba odtworzenia smaku i zapachu Bordeaux z wykorzystaniem winogron z Balatonboglár. Wyśmienity kupaż Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc oraz Merlot jest dostojnie cierpki i mieni się rubinem wzbogacanym przez królewską purpurę. Po napowietrzaniu zniewala bogactwem aromatów, wśród których prym wiodą truskawki, wiśnie, czekolada, wanilia i mieszanka suszonych ziół. Idealnie podkreśla smak specjałów takich jak polędwica wołowa czy wieprzowe żeberka. Niestraszne mu ciemne sosy!
Kolejna czerwona perła z Balatonboglár polecana przez Winnicę to Janoshegy Kékefrankos, Kislaki Bormanufaktúra bazująca na lokalnej odmianie Kékfrankos. Usta i nos konesera nasyca wiśnią, truskawką i wanilią. Harmonijny charakter tego wina Balatonboglár wyraża się w doskonałym połączeniu szorstkich tanin, rozgrzewającego alkoholu oraz przyjemnej kwasowości. Wszystko to czyni przywołany trunek idealnym kompanem wędlin, pasztetów czy pieczonej kaczki. Jeszcze innym dobrym czerwonym winem Balatonboglar, które pozwoli smakoszowi zapoznać się ze specyfiką intrygujących trunków z tego regionu, jest Pinot Noir Premium, Garamvari, pachnące leśnymi owcami i połyskujące w kieliszku, wręcz stworzone do mięsnych specjałów w dowolnym wydaniu.
Jeśli zatem fascynuje Cię winny festiwal w Balatonboglar, mamy bardzo dobrą wiadomość. Możesz wziąć w nim udział, przynajmniej metaforycznie, rezerwując wybrane pozycje znad majestatycznego Balatonu za pomocą Winnicy Lidla! Jak to możliwe? Otóż już jeden łyk specjału zaspokoi Twoje zmysły i przeniesie myśli na plaże Balatonboglár. Czy musimy dłużej przekonywać, że warto?