Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Czy wino jest zdrowe? 14 faktów eksperta

Nie jest tajemnicą, że czerwone wino, a także wino białe i różowe, spożywane w niewielkich ilościach, może być nie tylko cennym urozmaiceniem posiłków, ale też elementem zrównoważonego, zdrowego stylu życia. Kluczowe znaczenie w tej kwestii ma oczywiście jakość trunku i umiar w jego degustacji. Czy zastanawiasz się jednak, na jakie konkretnie zalety spożywania wina zwracają uwagę eksperci? W naszym tekście pochylamy się nad najczęściej przytaczanymi argumentami. Omówimy kwestię wpływu wina na organizm ogółem, a później przyjrzymy się konkretnym jego typom i spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, który z nich i dlaczego uchodzi za najzdrowszy.

 

Zalety picia wina? Podstawowe informacje

Powszechnie mówi się, że wino to stosunkowo najzdrowszy alkohol. Dlaczego jednak tak jest? Jeśli chodzi o prozdrowotne właściwości wina, większość z nich wynika z zawartości polifenoli w trunku, a więc antyoksydantów bądź przeciwutleniaczy. Do tej szerokiej grupy związków należą m.in. resweratrol, kwercetyna, katechiny i taniny. W temacie właściwości prozdrowotnych wina regularnie zwraca się też uwagę na flawonoidy i procyjanidyny. Choć kluczowe znaczenie mają cenne polifenole, gwoli ścisłości musimy nadmienić, że zwraca się uwagę też na inne ważne pierwiastki i substancje obecne w winie. Należą do nich minerały takie jak potas, magnez, żelazo i wapń (obecne co prawda w śladowych ilościach) oraz związki kwasowe, m.in. kwas winowy, jabłkowy i cytrynowy.

 

Dlaczego czerwone wino jest zdrowsze?

Wino czerwone wytrawne, i ogółem wino czerwone, uchodzi za zdrowsze ze względu na o wiele większą zawartość polifenoli, które jednoznacznie wiązane są z właściwościami antyoksydacyjnymi wina. Dlaczego jednak tak się dzieje? Decydujące znaczenie w tej kwestii ma sposób produkcji trunku. Otóż fermentacja moszczu winogron przeznaczonego na wino czerwone przebiega wraz ze skórkami owoców. A to właśnie w skórkach winogron znajdują się bezcenne polifenole. Podczas produkcji wina o białej barwie skórki oddzielane są od wina, co znacząco zmniejsza stężenie polifenoli w trunku trafiającym do butelek. Nie oznacza to jednak, że w trunku o białej barwie nie ma ich w ogóle (o tym, jak działa wino białe na organizm, piszemy nieco później). Co więcej, ważne znaczenie ma tutaj fakt, że ciemne odmiany winogron są z natury bogatsze w interesujące nas związki. Nie bez przyczyny mówi się przecież, że wino czerwone wytrawne jest bardzo taniczne. Jego zalety to nie tylko cierpki, wyjątkowy smak, ale też szereg właściwości zdrowotnych. Nie tylko doskonale smakuje, ale też, w niewielkich ilościach, pozytywnie wpływa na organizm, m.in. łagodząc stany zapalne

Pisząc o tym, że warto pić wino w bardzo ograniczonych ilościach, myślimy o winie o wytrawnym charakterze, czyli o znikomej zawartości cukru resztkowego, który na etapie produkcji zamienia się w alkohol. Na drugim miejscu w takim przypadku powinno znaleźć się wino czerwone półwytrawne, później dopiero słodsze warianty trunku.

 

Czerwone wino a zdrowie

Jakich korzyści zdrowotnych możemy spodziewać się wypijając kieliszek czerwonego wina, np. Cabernet Sauvignon, do kolacji? Oto kilka z nich:

  • Opóźnianie procesu starzenia — regularne spożywanie tego trunku w umiarkowanych ilościach pozwala na długi czas zachować młody wygląd. Związane jest to z wysoką zawartością antyoksydantó To substancje, które skutecznie zwalczają wolne rodniki i wykazują właściwości przeciwzapalne. Wino bogate jest także w resweratrol odpowiadający za stymulację genu długowieczności.
  • Poprawa procesu trawienia — wino skutecznie poprawia apetyt i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Co więcej, pomaga ono w trawieniu tłustych potraw.
  • Poprawa funkcjonowania mózgu — czerwone wino przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji oraz redukuje ryzyko zachorowania na Alzheimera.
  • Stymulacja procesu odchudzania — 1 kieliszek wina dziennie skutecznie pobudza metabolizm i pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej.
  • Podnoszenie poziomu dobrego i obniżenie poziomu złego cholesterolu — jak pokazują badania, pijąc 1 kieliszek czerwonego wina dziennie, nasze wyniki są w stanie poprawić się aż o 15% w przeciągu zaledwie 1 miesiąca. Co więcej, trunek ten redukuje fibrynogeny we krwi, zmniejszając ryzyko tworzenia się zakrzepów naczyń krwionośnych.
  • Poprawa pracy nerek — wino skutecznie pobudza pracę tarczycy, trzustki, nadnerczy oraz gruczołów płciowych. Osoby regularnie spożywające ten trunek, znacznie rzadziej zapadają na kamicę żółciową i nerkową.
  • Redukcja ryzyka zachorowalności mężczyzn na chorobę Parkinsona — zasługą tego są zawarte w winie antocyjany odpowiadające za spowolnienie jej rozwoju.
  • Ochrona jamy ustnej — czerwone wino to sprawdzony sposób na zdrowe zęby. Nie tylko hamuje ono ryzyko powstawania ubytków, lecz również zmniejsza próchnicę. Trunek ten jest bowiem w stanie skutecznie zwalczać wszystkie bakterie znajdujące się w jamie ustnej.
  • Pozytywny wpływ na wzrok — regularnie pijąc niewielkie ilości czerwonego wina, jesteśmy w stanie zredukować ryzyko zachorowania na zaćmę aż o połowę.
  • Wspomaganie działania antynowotworowego — odpowiedzialne są za to znajdujące się w czerwonym winie garbniki — katechiny, antocyjany i pochodne kwasu kawowego, a także wspominany powyżej resweratrol.

 

Korzystny wpływ czerwonego wina na serce

Nie ma wątpliwości co do tego, że czerwone wino jest najzdrowsze. Przeważnie, omawiając zagadnienie, czy wino jest zdrowe, zwraca się uwagę przede wszystkim na pozytywny wpływ wina czerwonego na serce i cały układ krwionośny. To prawdopodobnie najważniejsza z jego właściwości prozdrowotnych. Spożywanie wina (w niewielkich ilościach jak kieliszek dziennie) może więc pozytywnie wpływać na ludzki organizm m.in. ze względu na resweratrol, który zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, wpływa na lepszą gospodarkę cholesterolu (co obniża ryzyko powstawania zawałów i udaru) i redukuje stany zapalne.

Co więcej, spożywanie wina w ograniczonych ilościach pozwala utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi (tlenek azotu rozszerza żyły i tętnice), a w końcu przeciwdziała powstawaniu zakrzepów (m.in. poprzez odziaływanie na fibrynogeny, o czym już pisaliśmy).

 

Wpływ białego wina na zdrowie

Mówiąc o wpływie wina na zdrowie naszego organizmu, znacznie częściej wspomina się jego czerwoną odmianę. Jak się jednak okazuje, białe wino również może przynieść wiele korzyści. Trunek ten, spożywany w kontrolowanych ilościach:

  • Zwiększa odporność — związane jest to z faktem, iż zawarty w nim alkohol wykazuje działanie antybakteryjne. Pijąc białe wino w umiarkowanych ilościach, w znaczący sposób obniżamy ryzyko zakażenia bakterią Helicobacter pylori, która prowadzić może do wrzodów i zapalenia żołądka.
  • Wykazuje właściwości antyseptyczne — białe wino skutecznie dezynfekuje, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się ran.
  • Redukuje ryzyko chorób serca — zasługą tego są zawarte w białym winie przeciwutleniacze, które zwiększają jego wydolność i zapobiegają zatorom w tętnicach. Jako że trunek ten wykazuje właściwości antykoagulacyjne, zapobiega on także powstawaniu zakrzepó
  • Wzmacnia kości — zasługą tego jest wysoka zawartość fosforu w białym winie, który to może mieć pozytywny wpływ na proces tworzenia się kości.

Podobnie jak w przypadku win o ciemniejszej barwie, za zdecydowanie najzdrowsze uchodzi wino białe wytrawne, drugie będzie wino białe półwytrawne. Chodzi oczywiście o wartości odżywcze. Wina półsłodkie i słodkie, bez względu na barwę, są o wiele bardziej kaloryczne. W 100 ml wina wytrawnego (takiego jak wino musujące wytrawne, idealnie smakujące z owocami morza) może być około 70-85 kcal, podczas gdy wino białe słodkie lub wino czerwone słodkie może mieć aż 150 kcal! Oczywiście jeśli wina o słodkim smaku pijasz od święta, nie musisz zbytnio przejmować się tą dodatkową porcją energii.

 

Czy wino jest zdrowe? Co z różowym?

Wino różowe to alternatywa dla trunków o czerwonej i białe barwie, która cieszy się coraz większą popularnością także wśród koneserów w naszym kraju. Czy jednak picie wina różowego również może być traktowane jako prozdrowotne?

Owszem. Wino różowe wytrawne nie ma co prawda tak wysokiego stężenia polifenoli i resweratrolu co czerwone wytrawne wino, jednak nadal do czynienia mamy z trunkiem, w którym są antyoksydanty, które poprawia poziom dobrego cholesterolu we krwi i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Wino różowe nie ma tak długiego kontaktu ze skórkami owoców jak czerwone wino, mimo to mówimy o trunku, którego prozdrowotne właściwości zasługują na podkreślenie. Wino różowe pozytywnie wpływa na te same funkcje organizmu, co wino czerwone i białe, możemy co najwyżej mówić o stopniowaniu cennych właściwości wina. I tak jak w poprzednich przypadkach wino różowe półwytrawne i wytrawne powinno być traktowane jako zdrowsze niż wino różowe słodkie czy półsłodkie.

Bogaty wybór wysokiej jakości win — tak białych, jak i czerwonych oraz innych alkoholi, takich jak chociażby whisky zarezerwować można w Winnicy Lidla. Mnogość dostępnych produktów sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie - również miłośnicy ProseccoTo włoskie wino musujące wytrawne robi furorę na całym świecie!

A więc czy wino jest zdrowie? Wypijając 1 kieliszek wina dziennie — czy to do obiadu, czy do kolacji, możemy mieć pewność, że w korzystny sposób zadziała ono na nasze zdrowie, rozpieszczając jednocześnie podniebienie. Należy pamiętać, że gdy chodzi o regularne picie trunku z winogron, o walorach zdrowotnych możemy myśleć wtedy, gdy mowa o naprawdę niewielkich ilościach.

Nadmiar spożywanego alkoholu nie tyle ogranicza jego działanie prozdrowotne, ile działa bardzo niekorzystnie na organizm. Nawet wtedy, gdy chodzi o czerwone wino wytrawne. Zamiast więc korzyści zdrowotnych, powoduje nadciśnienie, działa depresyjnie i toksycznie na organy wewnętrze, przede wszystkim na wątrobę.

Więcej o wpływie wina na nasze zdrowie przeczytasz we wpisie: Czy wino jest zdrowe? Kilka faktów o konsumpcji wina, natomiast o wpływie piwa na organizm pisaliśmy w tekście: Czy piwo jest zdrowe? 4 rady ekspertaZachęcamy do lektury wszystkich rządnych wiedzy!