Drinki z różowym winem – jak zrobić?

Różowe wino to propozycja pomiędzy winem białym, a winem czerwonym. Chociaż według powszechnej opinii jest połączeniem wspomnianych alkoholi, nic bardziej mylnego. Różowe wino produkowane jest z czerwonych winogron, z których barwniki w trakcie procesu maceracji zmieniają kolor soku. Dzięki krótkiej maceracji wino różowe nie osiąga intensywności barwy typowej dla wina czerwonego i najczęściej wyróżnia się delikatnie różowym kolorem. Odznacza się owocowymi aromatami, przypominającymi owoce takie jak poziomka i truskawka. W różowym winie bywa wyczuwalna również nutka cytrusów, dzięki czemu trunek ten stanowi idealny wybór na upalne dni, gdy potrzebne jest orzeźwienie.

Z czym pić różowe wino, aby wydobyć z niego najlepsze walory smakowe? Alkohol ten świetnie smakuje w samodzielnym wydaniu, jednak warto pokusić się także o połączenia z innymi napojami i dodatkami. Delikatny smak tego wina pozwala na tworzenie ciekawych zestawień. Drinki z różowym winem pasują zarówno na oficjalne przyjęcia, jak i sprawdzą się podczas rodzinnych imprez. Będą dobrym dodatkiem do obiadu, jak i kolacji.

Przepis na drink z winem różowym i ginem

Połączenie tych dwóch alkoholi tworzy rześkie i lekko goryczkowe połączenie. Wino różowe o delikatnym aromacie i gorzkawy posmak ginu można wzbogacić przecierem brzoskwiniowym, co stworzy wyjątkowy drink, pasujący do przeróżnych okazji. Dodatkowo całość można urozmaicić gałązką tymianku, która ma charakterystyczny, ziołowy aromat.

Drink z różowym winem i ginem jest prosty do wykonania, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Nie wymaga też złożonej wiedzy barmańskiej.

SKŁADNIKI:

  • 60 ml różowego wina
  • 30 ml ginu
  • 30 ml przecieru brzoskwiniowego
  • 2 gałązki tymianku

WYKONANIE:

Przecier brzoskwiniowy przygotować ze zmiksowanych brzoskwiń (najlepiej świeżych). Do shakera włożyć kilka kostek lodu, wlać różowe wino, gin, gotowy przecier i całość energicznie zamieszać potrząsając naczyniem przez kilka sekund. Gotowy napój przelać do kieliszka koktajlowego. Udekorować gałązkami tymianku.

Orzeźwiający drink z różowym winem

Idealne połączenie na lato, które sprawdzi się też w chłodniejsze dni. Drink łączący w sobie różowe wino i sok z limonki, to propozycja dla osób, które lubią lekkie i wytrawne smaki. Jednocześnie takie zestawienie daje mocne orzeźwienie i pasuje na imprezy, organizowane na świeżym powietrzu.

SKŁADNIKI:

  • 100 ml różowego wina
  • 50 ml wody
  • limonka
  • cytryna
  • świeża mięta
  • kostki lodu

WYKONANIE:

Do szklanki wkładamy kilka kostek lodu. Następnie kroimy limonkę na cztery części i z jednej z nich wyciskamy sok do szklanki. Kolejno należy dodać różowe wino, wodę, plaster limonki i cytryny oraz roztarte listki mięty. Całość lekko zamieszać i podać do wypicia.

Drink z różowego wina i arbuza

Efektywne połączenie alkoholu z owocami. Drink z różowym winem i arbuzem to zestawienie pozwalające na uzyskanie wysokiego orzeźwienia, zwłaszcza w ciepłe dni. Jednocześnie jest to napój o lekkim, aromatycznym smaku, który przypadnie do gustu osobom lubiącym delikatne mieszanki.

SKŁADNIKI:

  • 100 ml wina różowego
  • 100 ml miąższu z arbuza
  • 1/4 cytryny
  • gałązka tymianku

Ze schłodzonego arbuza należy usunąć pestki oraz zblendować, tak aby otrzymać 100 ml jego miąższu. Do przygotowanej szklanki przelać miąższ oraz wycisnąć do środka sok z 1/4 cytryny. Następnie dodać wino i całość zamieszać. Do dekoracji użyć plasterek cytryny oraz gałązkę tymianku.

Przepis na Pink Rose

To propozycja dla miłośników mocniejszych połączeń. Pink Rose to drink z winem z dodatkiem wódki, soku grejpfrutowego, syropu malinowego i mięty. Doskonale chłodzi oraz gasi pragnienie. Jednocześnie dodatek soków łagodzi smak alkoholu, dzięki czemu drink ten przypadnie do gustu zarówno mężczyznom, jak i kobietom.

Prosty w wykonaniu, sprawdzi się nie tylko podczas prywatnych spotkań, ale i bardziej oficjalnych okazji. Pink Rose będzie idealnym dodatkiem do uroczystych kolacji.

SKŁADNIKI:

  • 25 ml wódki
  • wino różowe do uzupełnienia
  • 75 ml soku grejpfrutowego
  • 30 ml syropu malinowego
  • kilka listków mięty

WYKONANIE:

W szklanicy barmańskiej umieścić kilka kostek lodu, wlać syrop malinowy, sok grejpfrutowy i wódkę, następnie zamieszać długą łyżeczką do rozpuszczenia się soku. Całość przelać przez sitko do przygotowanej szklanki. Uzupełnić winem różowym, już bez mieszania. Jako dekorację można użyć listków mięty i plastra grejpfruta.

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.

Więcej informacji