Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

 

Jak i gdzie bawili się celebryci 100 lat temu

 

 

Jeżeli myślicie, że 100 lat temu sławni i bogaci tylko grzecznie chodzili na przyjęcia, do opery czy na wystawy, to oczywiście jesteście w błędzie. Życie towarzyskie kwitło głównie w lokalach gastronomicznych, restauracjach i barach. A dzięki stałym bywalcom takim jak Ernest Hemingway, Frank Sinatra czy Charlie Chaplin, niektóre z nich stały się kultowymi miejscami, funkcjonującymi nawet do naszych czasów.

 

 

Floridita


Każdy kto był na Kubie, na pewno odwiedził ten sławny lokal położony w sercu Hawany. Słynie on z tego, iż przesiadywał tam Ernest Hemingway popijając swoje ulubione Daiquiri. To właśnie w tym miejscu wedle wskazówek sławnego pisarza, barman przygotował spersonalizowaną wersję tego koktajlu, znaną pod nazwą:

Hemingway Special Daiquiri aka Papa Doble.

 

Potrzebne składniki:

  • 100 ml rum jasny
  • 20 ml Maraschino likier
  • 30 ml sok grejpfrutowy
  • 30 ml sok z limonki
  • 15 ml syrop cukrowy

Sposób przygotowania: 

Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i odcedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekorować wisienką koktajlową.

 

 

Harry's New York Bar

Miłośnicy dobrych koktajli i hot dogów (jedyne serwowane danie), będąc w Paryżu nie mogą pominąć najstarszego baru kontynentalnej Europy, który odwiedzali F. Scott Fitzgerald, George Gershwin i znany nam już Ernest Hemingway. To tutaj ponoć powstały sławne receptury drinków, a wśród nich:

Sidecar

Potrzebne składniki:

  • 40 ml brandy
  • 20 ml likieru pomarańczowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • cukier do dekoracji

Sposób przygotowania: 

Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i odcedzić do kieliszka z rantem obtoczonym w cukrze. Dekorować skórką z cytryny.

 

 

Savoy's Hotel American Bar

 

Londyn może pochwalić się najdłużej funkcjonującym barem Europy. Pierwsze wzmianki o funkcjonującym barze w Hotelu Savoy pochodzą z 1903 roku. Na liście stałych gości pojawiały się takie osobistości jak Frank Sinatra, Ava Gardner, Vivien Leigh, czy Charlie Chaplin. To tu pracowali sławni barmani tacy jak Harry Craddock, któremu ponoć zawdzięczamy słynną Białą damę:

White Lady

Potrzebne składniki:

  • 40 ml gin
  • 20 ml likier pomarańczowy
  • 20 ml sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i odcedzić do kieliszka koktajlowego. Dekorować skórką z cytryny.

Często żyjemy w przekonaniu, że „dawno temu” życie towarzyskie ograniczało się do smutnych i prostych przyjęć, ewentualnie wytwornych balów. Rzeczywistość była jednak dużo bardziej złożona, a nasi pradziadkowie i prababki naprawdę umieli się bawić!

 

 

Patryk Le Nart, Mójbar.pl

 

Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.