Jak i gdzie bawili się celebryci 100 lat temu
Jeżeli myślicie, że 100 lat temu sławni i bogaci tylko grzecznie chodzili na przyjęcia, do opery czy na wystawy, to oczywiście jesteście w błędzie. Życie towarzyskie kwitło głównie w lokalach gastronomicznych, restauracjach i barach. A dzięki stałym bywalcom takim jak Ernest Hemingway, Frank Sinatra czy Charlie Chaplin, niektóre z nich stały się kultowymi miejscami, funkcjonującymi nawet do naszych czasów.
Floridita
Każdy kto był na Kubie, na pewno odwiedził ten sławny lokal położony w sercu Hawany. Słynie on z tego, iż przesiadywał tam Ernest Hemingway popijając swoje ulubione Daiquiri. To właśnie w tym miejscu wedle wskazówek sławnego pisarza, barman przygotował spersonalizowaną wersję tego koktajlu, znaną pod nazwą:
Hemingway Special Daiquiri aka Papa Doble.
Potrzebne składniki:
- 100 ml rum jasny
- 20 ml Maraschino likier
- 30 ml sok grejpfrutowy
- 30 ml sok z limonki
- 15 ml syrop cukrowy
Sposób przygotowania:
Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i odcedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekorować wisienką koktajlową.
Harry's New York Bar
Miłośnicy dobrych koktajli i hot dogów (jedyne serwowane danie), będąc w Paryżu nie mogą pominąć najstarszego baru kontynentalnej Europy, który odwiedzali F. Scott Fitzgerald, George Gershwin i znany nam już Ernest Hemingway. To tutaj ponoć powstały sławne receptury drinków, a wśród nich:
Sidecar
Potrzebne składniki:
- 40 ml brandy
- 20 ml likieru pomarańczowego
- 20 ml soku z cytryny
- cukier do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i odcedzić do kieliszka z rantem obtoczonym w cukrze. Dekorować skórką z cytryny.
Savoy's Hotel American Bar
Londyn może pochwalić się najdłużej funkcjonującym barem Europy. Pierwsze wzmianki o funkcjonującym barze w Hotelu Savoy pochodzą z 1903 roku. Na liście stałych gości pojawiały się takie osobistości jak Frank Sinatra, Ava Gardner, Vivien Leigh, czy Charlie Chaplin. To tu pracowali sławni barmani tacy jak Harry Craddock, któremu ponoć zawdzięczamy słynną Białą damę:
White Lady
Potrzebne składniki:
- 40 ml gin
- 20 ml likier pomarańczowy
- 20 ml sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i odcedzić do kieliszka koktajlowego. Dekorować skórką z cytryny.
Często żyjemy w przekonaniu, że „dawno temu” życie towarzyskie ograniczało się do smutnych i prostych przyjęć, ewentualnie wytwornych balów. Rzeczywistość była jednak dużo bardziej złożona, a nasi pradziadkowie i prababki naprawdę umieli się bawić!
Patryk Le Nart, Mójbar.pl
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.