Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wódka
Wódka to trunek powstały z alkoholu etylowego, produkowany tradycyjnie na bazie zbóż lub ziemniaków. Zawartość alkoholu etylowego w wódce wynosi zwykle 40% i nie może być niższa niż 37,5%. Tradycyjnie alkohol ten produkowany był w krajach tak zwanego pasa wódki, czyli w krajach Europy Wschodniej i skandynawskich. Dziś powstaje na całym świecie, a do jego produkcji używa się też innych surowców jak ryż, melasa czy kukurydza. Powstają zarówno wódki czyste, jak i wódki smakowe. Ten niezwykle uniwersalny alkohol mający czysty charakter i sporą moc, kojarzony jest jako trunek pochodzenia polskiego albo rosyjskiego. Pytanie brzmi zatem – czy faktycznie wódka została stworzona na terenie Polski i jest to nasz rodowity trunek?
-
-
Wódka
Stumbras Organic Premium | Kartonik | 0,7L | 40% 700ml
108,99 zł 98,09 zł*Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką.-10%
Historia wódki
Powstanie wódki wiąże się z technologią destylacji alkoholu. Najstarsze znaleziska archeologiczne związane z technologią destylacji alkoholu pochodzą już z okresu 3500 lat p.n.e, a w zapiskach Arystotelesa znajdziemy informację o substancji oczyszczonej. Natchnieni greckimi wynalazkami Arabowie również zaczęli sami destylować Al Koh’l. Choć za twórcę aparatury destylacyjnej, czyli alembiku (z grec. Alembix), uważa się Zosimosa z Panapolis (egipskiego alchemika), to właśnie Arabowie używali jego wynalazku na masową skalę. Zosimos początkowo próbował produkować w alembiku wino, ale zauważył, że powstały trunek ma wyższą ilość alkoholu aniżeli produkowany w naturalnym procesie fermentacji. Arabowie podchwycili wynalazek Egipcjanina i rozpoczęli masową produkcję czystych wódek z różnych produktów pochodzenia rolniczego (powstawały wódki smakowe), w tym zboża, a finalne efekty sprzedawali jako wszechmocny eliksir leczący wszystkie dolegliwości, owiany tajemnicą. Inne źródła podają za miejsce pierwszych produkcji wódek Egipt, Mezopotamię oraz Chiny. W 1800 roku p.n.e w Mezopotamii mieściła się perfumeria króla Zimrilma, która destylowała na masową skalę alkohol potrzebny do produkcji balsamów oraz perfum na bazie cedru, kadzideł i mirry. Warto wiedzieć, że Kraje Wschodu zajmowały się masową destylacją aż do czasów średniowiecznych i zderzenia się kultury chrześcijańskiej z arabską. Do późnego średniowiecza proces ten był jednak stosowany przede wszystkim w alchemii i medycynie. Wśród alkoholi nadal królowały piwo, wino oraz miody pitne. Źródła historyczne wskazują, na szerszą popularyzację okowity (spolszczona łacińska nazwa aqua vita)od mniej więcej XVI wieku, natomiast nazwa wódka pojawia się w literaturze w XV wieku jako zaczerpnięta z łaciny (od słowa wodco), oznaczającej zbiornik wodny.
Na przełomie XVI i XVII wieku pojawia się również rozróżnienie wódek owocowych (destylowanych z wina) i zbożowych, dopiero w XVIII wieku rozpoczęto produkcję wódki z ziemniaków. W kolejnych wiekach rosła popularność wódki. W niższych warstwach społecznych pito jednokrotnie destylowaną wódkę o mniejszej mocy. Natomiast wśród wyższych warstw coraz popularniejsza była wielokrotnie destylowana wódka, o większej zawartości alkoholu i mniejszej ilości zanieczyszczeń, musiała mieć czysty charakter odzwierciedlający smak produktu, z którego została stworzona. Początkowo wódka powstawała głównie na bazie żyta i pszenicy. W roku 1760 rozpoczęto pierwszą przemysłową produkcję destylatu na bazie ziemniaków. Surowiec ten na długie lata wyparł wódki zbożowe, które wróciły do łask dopiero w drugiej połowie XX wieku. Współcześnie triumf święci przede wszystkim wódka smakowa infuzowana skórkami czy kawałkami owoców, albo w wersji z sokiem owocowym. Wszystkie rodzaje wódki są obecnie ogólnodostępne, a sama cena wódki zazwyczaj nie przekracza 60 złotych. Dostępna jest oczywiście także droga wódka dla najbardziej wymagających koneserów i kolekcjonerów.
Drinki z wódką
Dobra wódka to alkohol, który można pić samodzielnie w niewielkich kieliszkach (w wersji schłodzonej i ciepłej, zwłaszcza gdy ma łagodny smak) lub w różnego rodzaju drinkach i koktajlach. Drinki z wódką to bardzo szeroka kategoria. Na bazie tego alkoholu możemy przygotować takie drinki jak Krwawa Mary, Cosmopolitan czy Kamikaze, a także drink inspirowany serialem o agencie 007, wzbogacony o wódkę - Vodka Martini (w którego skład wchodzi wódka i wermut) czy Vodka Sour. W najprostszej wersji wódkę możemy pić w połączeniu z sokiem owocowym i lodem albo z colą i innymi napojami gazowanymi. Proporcje w drinkach z wódką możemy dosyć łatwo dostosować do własnych preferencji i gustów.
Chętnie wybieranymi przez barmanów wódkami do koktajli są wódka Stock, premium wódka Amundsen czy nasza polska wódka Bocian. Do picia na szoty wybiera się wersje smakowe takie jak wódka cytrynówka, wódka o smaku kawy czy wódka żurawinowa (np. Biały Bocian). Nierzadko wybierana jest również dobra wódka z ziemniaka, którą należy pić ciepłą i przegryźć ją cytryną (razem produkty te tworzą całkiem udany duet). Wódka na prezent, na jaką warto zwrócić uwagę, to na przykład wódka dębowa (opakowana w piękną, dębową beczułkę). Obchodzimy urodziny albo świętujemy inne ważne wydarzenie? Jako urodzinowa wódka na prezent sprawdzi się wyjątkowa Danzka dostępna w wersji czystej, jak i smakowej (cytrynowa, malinowo-jeżynowa czy porzeczkowa). W sklepach dostaniemy wódki w wielu litrażach – wódkę 100ml, wódkę 300ml, wódkę 500ml oraz wódkę o pojemności 1l. Wódka 1l to z gratka dla kolekcjonera kuriozów!
Ile kalorii ma wódka?
Zastanawiacie się, ile kalorii ma wódka? Całkiem dużo! W jednym kieliszku wódki o pojemności 50 ml znajduje się około 110 kcal. Wódka kalorii ma sporo, a poza nimi nie zawiera składników odżywczych czy mikroelementów, które można znaleźć chociażby w piwie czy winie. Nieco więcej kalorii mogą mieć wódki owocowe i aromatyzowane. Liczba kalorii zależy oczywiście od tego, jakich surowców użyto do uzyskania pożądanego smaku. Jeżeli chcesz wiedzieć, ile wódka ma kalorii, zawsze znajdziesz tę informację na etykiecie.
Kaloryczność wódki to nie jedyny aspekt, dla którego nie powinniśmy przesadzać z piciem jej w dużych ilościach – jeżeli jesteśmy sportowcami, albo uprawiamy jakąś większą aktywność fizyczną, może wpłynąć negatywnie na naszą wydajność. Na pewno przed piciem należy zjeść duży posiłek, a w trakcie zadbać o odpowiednie nawodnienie. Jeżeli zapewnimy naszemu organizmowi odpowiednie pożywienie, następnego dnia będzie czuć się lepiej, niż w sytuacji rezygnacji z posiłku.
Czy wódka ma termin ważności?
Czysta wódka zamknięta w butelce nie zepsuje się nigdy – przynajmniej nie w interesującej nas przyszłości. Z tego też względu trzeba zaznaczyć, że wódka nie ma terminu ważności. Jeśli podczas porządkowania strychu (garażu lub piwnicy) znajdziesz szczelnie zamkniętą butelkę, w której znajduje się wódka czysta, nie musisz martwić się, czy jest zdatna do picia. W najgorszym przypadku niegdyś najlepsza wódka może okazać się nieco gorsza w smaku. Po otwarciu natomiast czysta wódka może zachowywać swój smak nawet przez około 2 lata, choć istnieją doniesienia o wódkach czystych, które nie utraciły swoich walorów przez dekady. Generalnie im większa moc wódki, tym dłużej może ona zachować swój oryginalny smak i zapach. Ponadto warto pamiętać, że największą żywotnością odznacza się wódka czysta posiadająca neutralny smak, a nie wódka smakowa – obecne w niej składniki aromatyzujące mogą szybciej tracić swoje wartości.
Jak jednak przechowywać wódkę po otwarciu? Najlepiej w suchym, stosunkowo chłodnym miejscu, na pewno miejscu zacienionym. Nie musimy trzymać butelki w lodówce – szczelnie zamknięta czysta wódka bardzo dobrze będzie czuła się w szafce lub barku. W lodówce jednak lepiej trzymać po otwarciu alkohole smakowe.
W jakiej temperaturze zamarza wódka?
A zatem w jakiej temperaturze zamarza wódka? Czysta wódka, która ma 40% alkoholu etylowego, zamienia się w lód w temperaturze -27 st. C. Temperatura zamarzania będzie niższa, jeżeli pod uwagę weźmiemy mocniejszy destylat. W formie ciekawostki warto wiedzieć, że czysty alkohol zamarza w temperaturze -114 st. C. Zawartość alkoholu etylowego ma więc kluczowe znaczenie w tej kwestii.
Z czego jest wódka?
Wódka to wysokoprocentowy napój alkoholowy uzyskiwany ze zmieszania w odpowiednich proporcjach spirytusu rektyfikowanego z wodą. Spirytus natomiast składa się z dwóch składników – alkoholu etylowego oraz czystej wody i może mieć moc 96,5%. Z czego zatem powstaje spirytus niezbędny do otrzymania wódki? Jak już pisaliśmy, zwłaszcza ze zbóż – owsa, pszenicy, żyta, pszenżyta czy jęczmienia, jak również z ziemniaków. Najlepsze wódki produkowane są właśnie ze spirytusu rektyfikowanego pochodzącego z tych składników. Niekiedy możemy mieć jednak okazję natrafić na wódkę, nawet wódkę premium, do wyprodukowania której wykorzystano innego rodzaju produkty pochodzenia rolniczego – choćby buraki cukrowe (za przykład niech posłuży wódka klasy premium Passover). Odpowiedź na pytanie, z czego jest wódka, jest zatem dość skomplikowana!
Z jakiego kraju pochodzi wódka?
Co staraliśmy się ukazać w akapicie dotyczącym historii wódki, trudno ustalić, kto pierwszy przeprowadzał proces produkcji wódki. Destylaty obecne są w Europie od wieków średnich, a na Bliskim Wschodzie i Egipcie powstawały już w czasach starożytnych. Możemy jednak natrafić na informacje, że wódkę zbliżoną do tej, którą znamy obecnie, najwcześniej produkowano w Polsce w XIII/XIV wieku.
Która polska wódka jest z ziemniaków?
Na rynku znajdziemy wiele marek dobrych wódek ziemniaczanych, które charakteryzuje oryginalny łagodny smak. Niektórzy twierdzą, że z ziemniaków właśnie powstaje najlepsza polska wódka! Jeśli więc chodzi o najlepsze wódki z tych surowców, musimy wymienić m.in. wódki Miller, Kozuba czy Dalkowski. Wszystkie te propozycje to wódki premium goszczące w Winnicy Lidla. Każda z nich to dobra wódka na prezent!