Jeden z dwóch największych producentów wina na świecie (w zależności od rocznika zamienia się miejscem z Francją). Kraj wielkiej różnorodności i największej liczby lokalnych odmian winogron – jest ich ponad 350. Stąd pochodzi słynne Chianti, wielkie Barolo, orzeźwiające, musujące Prosecco i rozgrzewające Primitivo. Podobnie jak kuchnia, włoskie wino jest bezpretensjonalne, radosne i bardzo smaczne. Najważniejsze regiony winiarskie: Toskania, Piemont, Wenecja Euganejska, Sycylia, Apulia. Najpopularniejsze szczepy: Barbera, Montepulciano, Nebbiolo, Pinot Grigio, Primitivo, Trebbiano, Vermentino, Nero d’Avola i oczywiście Sangiovese.
Musujące wino z regionu Treviso, oznaczone klasyfikacją wytrawności Extra Dry. W ustach oprócz wyraźnej kwasowości wyczuwalny jest również lekki posmak słodyczy. Aromatycznie trunek jest bardzo łagodny a rozpoznawalny bukiet przypomina kompozycję akcentów grejpfruta, zielonego jabłka i ananasa. Muso...
Czerwone, wytrawne wino z Apulii. Primitivo di Manduria “70”, Cantine Falcone zwraca uwagę intensywnym bukietem i wyrazistym smakiem.Decydując się na zakup wina, warto pamiętać o charakterze odmiany oraz miejscu jej uprawy - w tym przypadku, Primitivo ze słonecznych winnic południa Włoch cechuje się...
Wino pochodzące z Sycylii, łączące cechy dwóch lokalnych szczepów: Insolia i Carricante. Insolia, tradycyjnie uprawiana na wyspie, wnosi do wina delikatność i subtelne nuty owocowe, podczas gdy Carricante, odmiana typowa dla obszarów wulkanicznych, dodaje charakterystycznej świeżości i mineralności....
Roero Arneis to białe wino pochodzące z regionu Piemont w północnych Włoszech. Nazwa "Arneis" odnosi się do odmiany winorośli, z której zostało wyprodukowane, natomiast “Roero” oznacza piemonckie wzgórza, znane z unikalnych cech glebowych i klimatycznych. Piaszczyste, bogate w wapień tereny pozwalaj...
Apelacja Lugana położona jest na południowym krańcu jeziora Garda, rozciągając się między włoskimi regionami Lombardia i Veneto. Jednym z lokalnie uprawianych szczepów jest Turbiana. Do niedawna odmianę tą nazywano po prostu Verdicchio lub Trebbiano di Lugana. Wina Lugana dzięki właściwościom smakow...
Frappato to młode i lekkie wino, pochodzące z malowniczej Sycylii. Wyspa ta jest jednym z najstarszych i najbardziej renomowanych regionów winiarskich we Włoszech. Dzięki ciepłemu klimatowi śródziemnomorskiemu i żyznym wulkanicznym glebom, stwarza idealne warunki do uprawy winorośli. Jedną lokalnych...
Świetne wino (oczywiście schłodzony do odpowiedniej temperatury), sprawdzające się zarówno jako dodatek do posiłku, jak i sączony niezależnie od niego. Sylwia
Wino pachnące aromatami dojrzałej jeżyny, aronii, róży, kakao i skórki chleba. W ustach Nero d'Avola jest łagodnie cierpkie, przyjemnie rozgrzewające. Doskonałe do picie bez szczególnej okazji, do lekkich przekąsek mięsnych, zapiekanek warzywnych, średnio twardych serów. Sycylijski klasyk w wersji d...
Chianti to chyba najsłynniejsze włoskie wino czerwone. Trunek powstaje na ograniczonym obszarze o zastrzeżonej i kontrolowanej nazwie w Toskanii. Klasa wina Riserva oznacza dojrzewanie minimalnie 24 miesiące w beczkach przed butelkowaniem. Wino dzięki procesowi starzenia zyskuje na szlachetności aro...
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.