Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Bourbon a whisky – co musisz wiedzieć?

Bourbon czy burbon?

Zacznijmy od najbardziej podstawowych kwestii – bourbon czy burbon, jakim zapisem powinniśmy się posługiwać? Otóż zgodnie z regułami polskiej ortografii poprawne są obie formy. My jednak pozostaniemy przy wersji „bourbon”!

Bourbon – czym właściwie jest?

Bourbon to w rzeczywistości amerykańska whisky (a raczej – whiskey”), otrzymywana z kukurydzy oraz innych zbóż, m.in. jęczmienia oraz żyta. Co bardzo ważne, zawartość kukurydzy w mieszance zboża użytej do produkcji trunku nie może wynosić mniej niż 51%. Trunek musi dojrzewać w opalonych dębowych beczkach przez przynajmniej 2 lata (jeśli leżakował krócej niż 4 lata, informacja na ten temat musi być podana na etykiecie), a do jego produkcji wykorzystuje się wyłącznie naturalne składniki. Kolejne restrykcje dotyczą zawartości alkoholu – po zakończeniu destylacji trunek musi zawierać nie więcej niż 80% czystego etanolu i nie może być przelewany do dębowych beczek w przypadku, jeśli jego moc przekracza 62,5%.

Bourbon a whiskey – podstawowe różnice

Podstawowa różnica między bourbon whiskey a whiskey z Irlandii czy whisky z innych krajów świata dotyczy technologii produkcji. Podczas gdy poddany fermentacji zacier wykorzystywany do destylacji bourbona musi składać się w dużej mierze z kukurydzy, do produkcji tradycyjnej whisky używa się jęczmienia (jeśli wyłącznie tej odmiany – możemy otrzymać wyborną whisky single malt) lub innych zbóż. Tzw. whisky kukurydziana jest sztandarowym produktem amerykańskim.

A co w kwestii bourbon a whisky powiemy o smaku wymienionych rodzajów trunków? Amerykański bourbon wyróżnia się na tle innych odmian whisky charakterystyczną słodyczą, aromatami owoców tropikalnych oraz intensywnymi akcentami wanilii. Zastanawiasz się, w jaki sposób spożywać ten specjał? Zajrzyj do naszego artykułu Bourbon jak pić!

Skąd pochodzi bourbon?

Oryginalny bourbon produkowany jest wyłącznie na terenie Stanów Zjednoczonych. Największa liczba destylarni specjalizujących się w produkcji tego trunku znajduje się na terenie Kentucky, w okolicach miasta Bardstown. To właśnie tam mieści się siedziba marki Jim Beam!

Jaką bourbon whisky możemy polecić?

Nasza pierwsza propozycja, skierowana do wszystkich tych, którzy pragną rozpocząć przygodę z niezwykłymi alkoholami z Ameryki, to kultowy Buffalo Trace 0,7l. Klasyczny 8-letni trunek stanowi hołd dla bawołów, które w czasach pionierów stanowiły stały element krajobrazu Wielkich Równin. Ta wyborna whisky z kukurydzy, jęczmienia i żyta zachwyca złożonym smakiem, w którym wyczujemy nuty toffi, wanilii i kandyzowanych owoców, oraz nieporównywalnym z żadnym innym trunkiem zapachem.

Inna amerykańska whisky z kukurydzy, która zasługuje na najwyższą uwagę koneserów, to z pewnością Yellow Rose Outlaw Bourbon 0,7 43% otrzymywana w 100% z ekologicznej kukurydzy. Aby nadać trunkowi wyrazisty smak i zapach, producenci leżakują ją w specjalnych małych opalanych beczkach dębowych. Trunek ten rozpieszcza zmysł powonienia degustatora nutami karmelu, miodu, wanilii i oczywiście – owoców. W smaku natomiast jest bardzo słodki – cenne uzupełnienie opisanych nut stanowią akcenty dymne oraz niuanse w postaci tostów z masłem. Bourbon ten cechuje się dodatkowo niezwykle subtelnym finiszem.

Koneserom poszukującym nieco lżejszej alternatywy dla bourbona możemy natomiast polecić wyborny likier na bazie tego trunku, Wild Turkey American Honey. Za recepturę tego zachwycającego miodo-kwiatowymi nutami specjału odpowiada słynny Master Driller, Jimmy Russell!

Liczymy na to, że dzięki naszemu wpisowi różnica między whisky a bourbonem nie jest już dla Ciebie zagadką. Pamiętaj, że wyborne mocne alkohole z Ameryki to nie tylko bourbon. Każdy koneser powinien chociaż raz skosztować doskonałej Tennessee Whiskey – trunku podobnego do klasycznego bourbona, jednak wyróżniającego się oryginalnymi właściwościami smakowymi, a to dzięki mniejszemu udziałowi kukurydzy w produkcji i specjalnej procedurze filtracji. Zarówno bourbon, jak i Tennessee Whiskey zarezerwujesz za pośrednictwem Winnicy Lidla!