5 drinków z czerwonym winem

Szukasz inspirujących przepisów na drinki, które całkowicie odmienią charakter twoich imprez? Chcesz zaskoczyć znajomych i przygotować dla nich coś specjalnego? A może sam lubisz eksperymentować? Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na drinki z czerwonym winem w roli głównej!

Drinki z czerwonym winem niewątpliwie wprowadzą powiew świeżości na twoich imprezach i pozytywnie zaskoczą znajomych. Dlaczego? Mało kto wie, że wino czerwone stanowi idealną podstawę wielu drinków, nadając im unikalnego smaku i charakteru. Co więcej, możesz do nich dodawać rozmaite soki, syropy, a nawet mocniejsze alkohole. Dzięki temu, masz szanse uzyskać niepowtarzalne smaki, które rozpieszczą kubki smakowe i wprawią w zachwyt twoich gości. Oto ciekawe i proste drinki z winem!

Przepis na drink z winem wytrawnym – Calimacho

Ten pochodzący z kraju Basków napój alkoholowy zachwyci cię swoim niepodrabialnym smakiem. Jest też niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Podstawę oryginalnego drinka stanowi wino wytrawne czerwone, do którego dodaje się colę oraz kilka kostek lodu. U wielbicieli nieco słodszych smaków dobrze sprawdzi się jednak również wino półsłodkie.

SKŁADNIKI:

  • wino wytrawne czerwone
  • wola
  • lód

WYKONANIE:

Drinka przygotuj w proporcji 1:1. Do wysokiej lub niskiej szklanki wrzuć lód, a następnie wlej schłodzone wytrawne wino czerwone (lub ewentualnie półsłodkie) i uzupełnij zimną colą.

Przepis na drink z winem wytrawnym czerwonym – Tinto De Verano

To kolejna propozycja, którą Hiszpanie chętnie serwują w upalne lato. Napój oryginalnie przygotowywany jest z czerwonego wytrawnego wina oraz Gaseosy, czyli gazowanej wody sodowej. Tej ostatniej próżno szukać w polskich sklepach, dlatego możesz przygotować drink z oranżadą pomarańczową lub cytrynową albo ewentualnie Spritem.

SKŁADNIKI:

  • wino wytrawne czerwone
  • oranżada cytrynowa lub pomarańczowa albo Sprite
  • lód

WYKONANIE:

Drink przygotuj w proporcji 1:1. W kieliszku umieść lód, a następnie wlej czerwone wytrawne wino. Szkło uzupełnij oranżadą. Serwuj mocno schłodzone.

Przepis na hiszpański drink z winem – Sangria

Wyjątkowy drink pochodzący z Walencji, który błyskawicznie zrobił furorę na całym półwyspie Iberyjskim. To nie dziwi, bo Sangria stanowi połączenie wytrawnego wina z owocami, które gasi pragnienie i daje przyjemne uczucie orzeźwienia. W tym przepisie możesz wykorzystać również wino czerwone słodkie i różne kompozycje owocowe – wszystko zależy od twojej wyobraźni. Napój warto przygotowywać w dzbanku i podawać dobrze schłodzony.

SKŁADNIKI

  • butelka wytrawnego wina
  • 150 ml koniaku
  • 2 pomarańcze
  • 2 zielone jabłka
  • 2 brzoskwinie
  • 2 cytryny
  • gruszka
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 300 ml wody sodowej gazowanej lub Sprite
  • lód

WYKONANIE:

W dzbanku umieść lód, a następnie wyciśnij sok z połowy cytryny i pomarańczy. Pokrój i wrzuć resztę owoców. Całość zalej winem, dodaj syrop, cynamon i brandy. Koktail wstaw do lodówki na dwie godziny. Przed serwisem dolej do dzbanka zimną wodę gazowaną i delikatnie wymieszaj. Serwuj w kieliszkach do wina czerwonego lub koktailowych.

Przepis na drink z winem Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon to jedna z najlepszych odmian winogron, dzięki której drink zyskuje unikalny smak i charakter. Koktajl można przygotować z samym winem lub wzmocnić dodatkowo ognistą tequilą. Dzięki meksykańskiemu alkoholowi drink nabiera mocy i wyrazu.

SKŁADNIKI:

  • 50 ml czerwonego wina Cabernet Sauvignon
  • 50 ml Tequili Silver
  • 20 ml likieru pomarańczowego
  • 15 ml soku z cytryny
  • lód

WYKONANIE:

Do shakera wrzuć lód i wlej wino czerwone Cabernet Sauvignon oraz pozostałe składniki. Potrząsaj mocno przez kilka sekund, a następnie przelej do kieliszka koktajlowego. Dodaj lodu i udekoruj kawałkiem cytryny. Eksperymentuj! Zamiast likieru pomarańczowego możesz użyć likieru o smaku czarnej porzeczki lub jeżynowego.

Przepis na drink z winem Porto i wódką smakową

To bardzo mocne, wykwintne połączenie, które potrafi pozytywnie zaskoczyć każdego miłośnika drinków. Pamiętaj tylko, aby drink podawać mocno schłodzony.

SKŁADNIKI:

  • 50 ml wina Porto
  • 20 ml wódki żurawinowej lub porzeczkowej
  • 15 ml likieru Chambord
  • kilka kropli Angostury
  • lód

WYKONANIE:

Do kieliszka włóż kilka kostek lodu, a następnie wlej wódkę, likier i 3-4 krople Angostury. Szkło uzupełnij schłodzonym Porto.

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.

Więcej informacji